Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční recepty cukrářů z pořadu Peče celá země! Zkuste zázvorky i cukroví bez lepku!

/
  • Vánoční laskominy podle cukrářů z pořadu Peče celá země.
    17. prosince 2020 ● 06:00

    Pořad Peče celá země si získal během jarního vysílání milióny diváků. V mezičase porotci Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek vydali své další knihy. Jaký vánoční recept si pro vás nachystali?

  • 1.

    Exotické rohlíčky Josefa Maršálka

    Vanilkové rohlíčky jsou nedílnou součástí Vánoc a neměly by chybět na žádném štědrovečerním stole. Následující variace rozšíří možnosti něčeho tak tradičního a jasného, jako je tahle neuvěřitelná klasika. Koření a ostatní neobvyklé ingredience nás vezmou na cestu kolem světa a já myslím, že v mnoha rodinách poté zdomácní.

    Vánoční laskominy podle cukrářů z pořadu Peče celá země.
    Autor: scom

    Suroviny (na 100 kusů): Na těsto: 420 g hladké mouky, 300 g másla, 100 g cukru krupice, 150 g mletých mandlí, špetka soli, Na dohotovení:1 lžička mleté kávy, 1/4 lžičky mletého anýzu, 1 fazole tonka, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 8 g mrazem sušených malin, 1 g sušených okvětních plátků růže, 10 g mletých íránských pistácií či 100% pistáciová pasta, 1 limetka

     

    Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na 5 stejných dílů. První ochutíme jemně strouhanou tonkou, druhý kávou a anýzem, třetí malinami, čtvrtý růží a pátý pistáciemi a limetkovou kůrou. 

     

    Uválíme malé rohlíčky, cca 10 g by měl mít každý. Pečeme do světle hněda (asi 15 – 20 minut) při 160 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Vychladlé uložíme ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.

  • 2.

    Zázvorky s kurkumou a růží

    Kdysi dávno jsem dostal od babičky Josefky stařičkou kuchařku od Magdaleny Dobromily Rettigové, kterou dostala ještě od své maminky. Na stránce, kde byl recept se závorkami, bylo tužkou prababičky poznamenáno: „Vydrží dlouho, nikdo je nejí.“ Pokud jste fanoušky zázvoru, tak mi věřte, že tyhle se stanou legendou.

     

    Suroviny (na 25 kusů): 140 g hladké mouky, 125 g cukru moučka, 50 g vajec, 14 g sušeného zázvoru, 3 g prášku do pečiva, 2 g sušené růže, 1 g kurkumy, 1 g soli, Na dokončení: 100 g bílé čokolády, 10 g olivového oleje, 50 g ruby čokolády, maldonská mořská sůl

    Vánoční laskominy podle cukrářů z pořadu Peče celá země.
    Autor: scom

    Postup: Vejce smícháme s cukrem, zázvorem, solí a kurkumou a vyšleháme do husté pěny. Ručně, pomocí stěrky, vmícháme zbylé ingredience. Tak to připravené měkčí těsto necháme V ledničce zakryté sáčkem asi půl hodiny odpočinout.

     

    Poté vyválíme plát silný 3 až 4 mm na lehce pomoučněném vále a vypichujeme jednotlivé tvary zázvorek. Zázvorky odkládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi půl hodiny zaschnout. Pečeme v mírné troubě při 150 °C asi 15 až 20 minut. Upečené zázvorky musí zůstat světlé. Potom necháme vychladnout na mřížce.

    Cukrář Josef Maršálek
    Autor: Mikuláš Křepelka

    Bílou čokoládu smícháme s olivovým olejem a ve vodní lázni rozpustíme, dáváme pozor, aby poleva nebyla příliš horká. Zvlášť si opatrně rozpustíme ruby čokoládu. Na hladinu s bílou čokoládou lžičkou naneseme nepravidelné cákance ruby čokolády a jednotlivé zázvorky sem namáčíme. Dozdobíme krystalky soli. Necháme okapat a také zatuhnout na mřížce. Skladujeme v suchu a chladnu.

     

    Tip: Místo kurkumy můžete také použít skořici, skvěle se se zázvorem doplňuje. Pokud chcete být originální, přidejte také jemně namletý kardamom.

     

    Linecké cukroví: recept a přesný postup, jak na to!

    Video
    Video se připravuje ...

    Linecké cukroví: recept a přesný postup, jak na to 

  • 3.

    Pohankové sušenky s mákem 

    Mirka van Gils Slavíková

     

    Bezlepková lahůdka - a ještě s povidly. Mezi množstvím druhů vánočního cukroví mizí první, jak by také ne. Česko je totiž největším světovým producentem máku, který je nenahraditelný svým obsahem vápníku, železa a zinku.

     

    Suroviny: 70 g pohankové mouky, 50 g máku, 60 g másla, 50 g hnědého cukru, 3 žloutky, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1/4 nastrouhané fazole tonky, švestková povidla.

    Vánoční laskominy podle cukrářů z pořadu Peče celá země.
    Autor: Barbora Lundgren

    Postup: Pohankovou mouku s namletým mákem opražíme nasucho na pánvi. Vychladlou směs pak propracujeme s máslem jako při přípravě drobenky. Do středu uděláme důlek, do něj vlijeme žloutky, přidáme citronovou kůru, sůl, nastrouhanou fazoli, cukr a zpracujeme těsto. To pak vyválíme do válečku a zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladnout.

     

    Pevný vychlazený váleček nakrájíme na 4mm kolečka, která rozložíme na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Vychladlé naplníme švestkovými povidly, která můžeme dochutit rumem a zahustit nastrouhaným perníkem.

  • 4.

    Buchtičky s mandlovým krémem a kandovaným ovocem

    Neuplyne týden, abych zase nezadělala nějaké kynuté těsto. Vánoční buchtičky potěší všechny závisláky a závislačky na buchtách. Tyhle voní ovocem, mandlemi a vanilkou.

     

    Suroviny: Na těsto: 260 g hladké mouky, 100 g ovesné mouky, 40 g cukru krupice, 6 g soli, 8 g sušeného droždí, 15 g mléka, 150 g vajec, 210 g másla, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 50 g kandované pomerančové kůry, 100 g nakrájeného kandovaného melounu, 20 g kandované citronové kůry, 20 g meruňkového džemu

     

    Na mandlový krém: 75 g másla, 75 g moučkového cukru, 75 g mandlové mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 10 g kukuřičného škrobu, 5 g rumu, 1 vanilkový lusk, 1 vejce, 50 g lískových oříšků, 50 g cukru krupice

    Vánoční laskominy podle cukrářů z pořadu Peče celá země.
    Autor: Barbora Lundgren

    Postup: Proseté mouky s cukrem, solí, nastrouhanou kůrou a droždím zaděláme mlékem a vejci. Pak vmícháme změklé, nikoli rozpuštěné máslo. Hladké těsto zabalíme a necháme odpočinout v chladničce, ideálně přes noc.

     

    Všechno kandované ovoce velmi jemně nakrájíme a spojíme s džemem. Máslo s cukrem utřeme. Přidáme vejce, žloutek a rum s vanilkovými zrníčky. Mandlovou mouku a kukuřičný škrob prosejeme a vmícháme do hmoty.

    Mirka Gils Slavíková
    Autor: Mikuláš Křepelka

    Těsto rozválíme na obdélník vysoký 8 mm a rozkrájíme na čtverce 6 x 6 cm. Na střed každého čtverce dáme mandlový krém a ovocnou směs. Každý čtverec uzavřeme, aby náplň nemohla vytéct.

     

    Smícháme cukr s oříšky. Vejce na potření prošleháme a každou buchtičku jím potřeme a namočíme do cukru s oříšky.  Buchtičky pomažeme máslem a naskládáme do pekáčku. Necháme ještě chvíli kynout. Nakynuté buchtičky pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 25 minut. Můžeme podávat s brandy omáčkou.

     

    Jaké Vánoce bude mít zpěvačka Lucie Vondráčková?

    Video
    Video se připravuje ...

    Lucie Vondráčková a Vánoce  Klarisa Císařová, Lukáš Červený

Dnešní horoskopy