Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Napečte si na Vánoce jako Saskia Burešová a další slavní! Medovníkové kuličky, rohlíčky i kynuté cukroví

/
  • Vánoční cukroví podle slavných
    15. prosince 2020 ● 09:13

    Pokud se teprve chystáte péct, nechte se inspirovat  recepty slavných. Kdo by nechtěl mít na vánočním stole stejné cukroví třeba jako televizní legenda Saskia Burešová, moderátorka počasí Alena Zárybnická nebo sympaťák Vojtěch Bernatský?

  • 1.

    Medovníkové kuličky Saskie Burešové

    Když za mnou loni před Vánoci přišla moje vnučka s novým receptem, váhala jsem, jestli ho mám vyzkoušet. Jsem staromilec a každý rok pravidelně peču podle receptů mé maminky klasiku: vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, marokánky, medvědí tlapky atd. Nicméně dala jsem se do pečení nového receptu už proto, že klasický medovník máme rádi. A výsledek předčil mé očekávání. Posuďte sami.

    Vánoční cukroví podle slavných
    Autor: scom

    Suroviny: 140 g hery, 2 lžíce medu, 500 g hladké mouky, 160 g cukru moučka, 1 lžička skořice, 2 lžičky jedlé sody, 2 celá vejce

     

    Postup: Heru a med rozpustíme společně ve vodní lázni (já rozpouštím v mikrovlnce). Smícháme s moukou, cukrem, skořicí, vejci a jedlou sodou. Uválíme placku a dáme péct na plech vyložený pečicím papírem.

     

    Vychladlé (klidně po měsíci) nastrouháme najemno. Trošku si dáme stranou na obalování. Smícháme s krémem, který připravíme takto: zkaramelizované salko smícháme s 200 - 220 g másla. Poměr krému a nastrouhaného medovníku je třeba vyzkoušet.Tvarujeme kuličky a obalíme v nastrouhané směsi.

     

    Tip: Pokud nechcete karamelové salko kupovat, ale máte raději domácí, tak vařte klasické salko 2 hodiny ve vodní lázni a poté nechte do druhého dne vychladnout.

  • 2.

    Babiččino kynuté cukroví Aleny Zárybnické

    Lepší je trávit advent na sněhu než u trouby. Proto mám ráda co nejjednodušší recepty! Třeba ten po babičce, jehož text napsala moje maminka do sešitku někdy na začátku války. Pravopisné chybičky žákyně první třídy ZŠ jsou toho důkazem. Má to své kouzlo - a nejen vánoční! Nic jednoduššího a chutnějšího neznám.

     

    Suroviny: 40 g droždí, 500 g hladké mouky, 300 g tuku, 6 - 8 lžic mléka

    Vánoční cukroví podle slavných
    Autor: scom

    Postup: Nejdřív připravíme klasický kvásek z droždí, lžíce cukru, čtyř lžic hladké mouky a 2 lžic teplého mléka. Až vykyne, smícháme ho s hladkou moukou, špetkou soli a máslem. Mléko přidáváme po lžících, aby se vše spojilo do hladkého těsta. Kouli těsta dáme kynout do hrnce naplněného vodou, a když začne plavat a praská, rozválíme ho a vykrajujeme.

     

    Pečeme 5 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Mimochodem, výborná je i slaná varianta. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posolíme. Dochutit můžeme sezamem, mákem nebo i kmínem. Parádní rychlovka!

  • 3.

    Rohlíčky babičky Běly od Vojty Bernatského

    Vánoce jsou u nás plné tradic. Prozradím vám dvě z nich. Jednou je focení našeho domácího Božího hodu. Bez téhle každoroční fotky se od narození syna prostě neobejdeme.

     

    No a tou druhou jsou neskutečně křehké vanilkové rohlíčky dle starodávné rodinné receptury. Ta se dědí z generace na generaci a bez sváteční snídaně, kdy si naliju do půllitru studené plnotučné mléko a k tomu přikusuji rohlíčky od babičky, maminky anebo manželky, si Vánoce prostě nedovedu představit.

    Vánoční cukroví podle slavných
    Autor: scom

    Suroviny: 750 g hladké mouky, 630 g másla (rozkrájet), 300 g mletých vlašských oříšků, 220 g cukru

     

    Postup: Vše smícháme, vypracujeme těsto a necháme nejlépe do druhého dne odpočívat v lednici. Pak vytvarujeme rohlíčky a pečeme pomalu až do okamžiku, kdy budou bílé. Nesmí prostě zhnědnout. Po vyndání z trouby necháme chvíli na plechu a ještě za tepla obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

     

Dnešní horoskopy