Rychlá svačina či večeře? Zkuste těchto 5 pomazánek!
-
Jde vám hlava kolem ze začátku školního roku? Nestíháte vymýšlet, co uvařit? Zkuste pomazánky! Z několika ingrediencí a pečiva snadno vykouzlíte rychlou a zdravou večeři nebo chutnou svačinku.
- 1.
Cizrnová se špenátem
POTŘEBUJETE: 100 g čerstvého špenátu, 1 konzerva cizrny nebo 280 g uvařené cizrny, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl a pepř.
POSTUP: Konzervovanou cizrnu slijte (nálev nevylévejte), přidejte čerstvý špenát, cizrnu, olivový olej, česnek a rozmixujeme do hladka. Pokud by byla pomazánka moc hustá, konzistenci dolaďte přidáváním nálevu (nebo vody) po lžičkách. Česnek můžete pro jemnější chuť předem péct v troubě na 180 °C asi půl hodiny. Pomazánku ochuťte solí a pepřem.
- 2.
Křenová
POTŘEBUJETE: 120 g nastrouhaného křenu, 1 malá červená cibule, 3 lžíce nasekané pažitky, 250 g polotučného tvarohu, 100 g zakysané smetany, 70 g majonézy, sůl a pepř.
POSTUP: Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a majonézou. Přimíchejte křen, cibuli a pažitku. Dochuťte solí a pepřem. Servírujte na opečeném toustu. Zdobit můžete pažitkou nebo třeba klíčky červené řepy.
- 3.
Z pečeného kuřete
POTŘEBUJTE: 1 bílý neslazený jogurt (nebo 100 g tvarohu), 150 g upečeného kuřecího masa, kyselá okurka, 1 lžíce hořčice, jarní cibulka, sůl, pepř a trochu láku z okurek.
POSTUP: Kuřecí maso nakrájejte na malé kousíčky a smíchejte s jogurtem. Přidejte nadrobno pokrájenou kyselou okurku a jarní cibulku. Dochuťte hořčicí, solí, pepřem (můžete přidat i trochu láku z okurek). Namažte na plátky chleba a dozdobte jarní cibulkou.
- 4.
Sýrová s ředkvičkami
POTŘEBUJETE: 1 kelímek sýru Cottage, 50 g Nivy, ředkvičky.
POSTUP: Nivu nastrouhejte na struhadle, smíchejte se sýrem Cottage, přidejte najemno nakrájené nebo nastrouhané ředkvičky. Podávejte s celozrnným chlebem.
- 5.
Mrkvová
POTŘEBUJETE: 100 g mrkve, 125 g lučiny, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce mandlových plátků, 1 lžička citronové šťávy, sůl a pepř.
POSTUP: Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Přidejte lučinu, zakysanou smetanu a mandle. Dochuťte solí a pepřem a pořádně promíchejte. Podávejte na plátcích opečeného toustu posypané pažitkou a mandlovými plátky.