Rozhovor s expertkou vedl její bratr Vladimír Drábek.

Nedělá se z hubnutí zbytečná věda? Vždyť stačí méně jíst.

Tato věta podle mne zcela vystihuje, proč se nedaří zastavit tempo nárůstu obezity. Zopakujme si, dříve lidé jedli, když měli hlad, a přestali jíst, když se zasytili. Jídlo bylo normální součástí dne a věnovala se mu běžná pozornost jako jiným aktivitám. Dnes se z jídla stává modla a až náboženství. Kult štíhlosti, čím dále striktnější, nás provází stále.

Na druhou stranu žijeme v období hojnosti jídla až takovém, že mluvíme o toxickém prostředí, které nás provokuje k jídlu navíc. Být štíhlý a přejídat se, to nejde dohromady – a tak nastupují obchodníci s hubnutím.

„Když jím, tak jím – vědomě si jídlo vychutnávám všemi smysly,“ vysvětluje Málková.
„Když jím, tak jím – vědomě si jídlo vychutnávám všemi smysly,“ vysvětluje Málková.
Autor: archiv Ivy Málkové

Jak je možné, že přes tolik diet, které nás dennodenně zaplavují, lidé stále více tloustnou?

 Ano, každou chvíli na nás odněkud zaútočí nějaká nová zaručená dieta. Od pojídání vajíček po tukožroutskou polévku, žijeme makrobioticky, vegetariánsky či paleo, přičemž jeden směr vylučuje potraviny, které druhý doporučuje. Sedáme na špek kdejaké celebritě, která se v reklamě vytasila s koktejlem, po němž zaručeně zhubneme.

Na ulici nás odchytávají dívenky v bílých pláštích a lákají na zaručené hubnutí bez práce a natrvalo. Že dieta nezafungovala loni, předloni, předpředloni nás nezajímá, zvítězí opět emoce s toužebným přáním – tentokrát to bude ono, zhubne to za mě. A věřte, stále je a stále bude z čeho vybírat. Jak stoupají požadavky společnosti na štíhlost, masivně sílí byznys s hubnutím.

Souvisí stres s nadváhou?

To je věčné téma. Člověk často jí i z jiných podnětů, než je hlad. Nejčastějšími spouštěči k jídlu jsou emoce, tedy i stres. Pokud rodiče učí dítě od mala řešit stresy jídlem – typu rozbiješ si koleno, dostaneš bonbon či budeš-li hodné u paní doktorky, po injekci dostaneš lízátko –, je to prvý stavební kamínek k celoživotní stavbě chrámu jídla.

Blesk premium

Pokračování článku patří k placenému
obsahu Blesku

Měsíční předplatnéBlesk Premium99 Kč/ měsíc
  • Online přístup Blesk Premium
Předplatit
první měsíc
49 Kč
Měsíční předplatnéPremium Plus149 Kč/ měsíc
  • Online přístup Blesk Premium
  • Online přístup iSport Premium
  • Online přístup Reflex Premium
Předplatit
první měsíc
49 Kč
Roční předplatnéBlesk Premium990 Kč/ rok
  • Online přístup Blesk Premium
Předplatit
Roční předplatnéPremium Plus1490 Kč/ rok
  • Online přístup Blesk Premium
  • Online přístup iSport Premium
  • Online přístup Reflex Premium
Předplatit

Možnosti platby
?

Měsíční předplatné je možno zaplatit platební kartou nebo pomocí SMS.

Roční předplatné je možno zaplatit platební kartou nebo platbou online.

  • Kartou online
  • Platba online
  • Platba SMS

Další možnosti předplatného:

Daruj roční předplatné990 KčNáhled předplatného
Firemní předplatné - Roční licence pro firmy a instituce Objednat

Jako předplatitel získáte i tyto výhody:

  • Exkluzivní fotky a videa celebrit
  • Zdravotní příručky o prevenci a léčbě chorob
  • Rozhovory o soukromí celebrit a zákulisí showbyznysu
  • Testy kvality potravin s doporučeními
  • Chaty s osobnostmi na aktuální témata
  • Právní poradna pro těžké životní situace

K tomu navíc exkluzivní obsah z Blesku pro ženy:

  • Rozhovory s českými i zahraničními osobnostmi
  • Lidské příběhy a rady odborníků na mezilidské vztahy
  • Horoskopy o lásce, zdraví a kariéře
  • Testy kosmetických produktů, díky kterým ušetříte
Chcete tohle všechno a navíc přístup do dalších magazínů? Objednejte si Premium Plus.