Znáte správnou míru?

Jaký je vlastně obsah hrnku, nebo lžičky? Tak tohle se vám bude hodit znát při jakémkoli pečení. Orientační míry vypadají zhruba takto:

1 lžička = 5 ml

1 lžíce = 3 lžičky = 15 ml

4 lžíce = ¼ hrnku

1 hrnek = 250 ml = cca 16 lžic

1 sklenice = 200 ml

1 naběračka = asi 100 ml

sůl na špičku nože = jedná se přibližně o 0,5 g

špetka soli = zhruba 1 g

1 velké vejce = cca 65 g

1 střední vejce = 45 g

1 žloutek = 20 g

1 bílek = 30 g

Několik rad zkušených pekařek

S přípravou na víkendové pečení je dobré začít už v týdnu. Po večerech si proto zadělejte těsta – nejlepší je připravovat těsta po jednotlivých týdnech podle toho, na co se zrovna chystáte.

Hotová těsta na cukroví by měla být vždy aspoň několik hodin odleželá v chladu – zde platí, že čím déle, tím lépe.

Tip pro extra vláčné perníčky: před uskladněním potřete upečené perníčky na rubové straně rumem, nechte jej vsáknout a poté perníčky uzavřete do vzduchotěsné krabičky. Trik zafunguje také v momentě, kdy jste to během pečení přehnali s teplotou nebo s délkou pečení.

Jak na polevu s jinovatkou? Pokud hotové cukroví (linecké, perníčky atd.) namočíte do cukrové polevy ještě horké ihned po upečení , poleva částečně krystalizuje a na okrajích vytvoří efekt jinovatky.

Jak vytvořit lesklou polevu? Dokonalou jednolitou a lesklou polevu získáte naopak namáčením cukroví, které je už úplně vychladlé.

4 tipy na zdobení slaného i sladkého cukroví

Budete-li slepovat marmeládou nebo krémovou náplní dvě stejné sušenky, nejjednodušší bude přesunout náplň do cukrářského igelitového sáčku s úzkou špičkou a s jeho pomocí nanést na jednu ze sušenek požadované množství.

Druhou sušenku pak stačí prostě už jen přilepit. Sáček by neměl být z látky – takový se totiž špatně vymývá, starší kus může dokonce i prosakovat. 

Aby slané pečivo opravdu připomínalo Vánoce, k jeho zhotovení je potřeba vybrat výhradně formičky a vykrajovátka s vánoční tematikou a zdobit je polevami či posypkami v barvách, jako je bílá, zelená, červená, zlatá nebo hnědá. 

Marmeláda k plnění by měla být hladká bez kousků ovoce i bez drobných zrníček – ta by totiž ucpávala sáček. 

Máte-li díly pro vykrajování lineckého cukroví s dírkou uprostřed, je praktičtější mazat upečené kousky nožem.

Video
Video se připravuje ...

Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? Videohub