4 týdny do Vánoc

Abyste si na perníčcích nevylámali zuby, je nejvyšší čas je začít připravovat. Zadělané těsto nechte v chladu odležet ideálně 2 dny, minimálně však 30 minut v lednici.

Aby perníčky byly měkké, nepřidávejte do těsta více medu, než je uvedeno v receptu. Upečené perníčky naskládejte do krabice a dejte k nim na půl rozkrojené jablko. Skladujte v chladné, vlhčí místnosti (třeba ve sklepě).

3 týdny do Vánoc

V tomto období byste se měli vrhnout na linecké, pracny nebo vanilkové rohlíčky – druhy cukroví, kterým prospívá delší odležení. Nejlepší je zadělat si těsto s předstihem – klidně den dopředu před víkendem (mělo by být uleželé alespoň několik hodin) a pečení nechte na víkend.

2 týdny do Vánoc

Dva týdny před Vánocemi se pusťte do pečení ořechů, išlských dortíčků či dalších plněných druhů cukroví. V tomto období také můžete začít slepovat linecké.

1 týden do Vánoc

Poslední týden před Štědrým dnem je vhodný k přípravě máslových nebo pudinkových krémů. Pár dní před Vánocemi se vrhněte na nepečené cukroví, jako jsou například včelí úly, švestky plněné mandlí v čokoládě nebo rumové kuličky. Pokud byste je dělali příliš brzy, mohly by se do Štědrého dne vysušit.

Jedno těsto, víc druhů

Zjednodušte si pečení a udělejte z jednoho těsta více druhů. Takovým ideálním těstem je linecké. Kromě klasického slepovaného cukroví s rybízovým džemem můžete zvolit různá vykrajovátka a různé zdobení.

Například můžete upečené kousky polít čokoládou, ozdobit cukrovou polevou nebo do základního těsta přidat kakao. Fantazii se meze nekladou!

 

Video
Video se připravuje ...

Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie