Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Išelské dortíčky, mandlové rohlíčky a škvarkové pracny: Tyhle recepty jsou jistota!

/
  • Inspirace na vánoční pečení není nikdy dost.
    2. prosince 2021 ● 12:48

    Sváteční pečení cukroví je v plném proudu, pokud ale stále hledáte ten nejlepší recept na vánoční klasiku, inspirujte se našimi recepty. Už jste vyzkoušeli cukroví ze škvarků? Je to lahoda!

  • 1.

    Mandlové vanilkové rohlíčky

    Suroviny:  250 g hladké mouky  200 g másla  100 g jemně mletých mandlí  100 g moučkového cukru  vanilkový lusk  špetka soli

     

    NA OBALENÍ:  moučkový cukr  polovina vanilkového lusku.

    Postup:  V míse smícháme mouku, mleté mandle, cukr a sůl. Studené máslo nastrouháme na jemném struhadle a zapracujeme do moučného základu tak, aby vzniklo hladké těsto. Poté těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v chladu.

     

     Z odpočatého těsta odkrajujeme kusy, ze kterých vymodelujeme dlouhý váleček s průměrem 1,5 cm. Z něho odkrajujeme kousky a tvarujeme rohlíčky, které skládáme na plech vyložený papírem na pečení.  Pečeme při 170 °C asi 10–12 minut.

     

    Mezitím smícháme v mixéru moučkový cukr s dření vyškrábnutou špičkou nože z vanilkového lusku a promixujeme, aby se vanilka v cukru dobře rozptýlila. Horké rohlíčky poté opatrně obalujeme ve vanilkovém cukru.

     

    Vyzkoušejte i tento recept na vanilkové rohlíčky:

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční pečení: Rohlíčky Videohub/recepty

  • 2.

    Išelské dortíčky

    Suroviny:  1 žloutek  ½ balíčku vanilkového cukru  ½ citronu  225 g hladké mouky  150 g másla  75 g moučkového cukru

     

    NA KRÉM:  125 ml smetany ke šlehání  40 g másla  85 g cukru krystal  100 g hořké čokolády  100 ml mléka  1 lžíce vanilkového pudinkového prášku  1 žloutek

     

    NA DOKONČENÍ:  50 g meruňkové marmelády  250 g fondánu či čokoládové polevy  100 g kakaa  3 lžíce sekaných pistácií (použít můžete i vlašské ořechy)  sůl

    Postup: Nejprve si připravíme náplň: smetanu s máslem a 60 g cukru přivedeme k varu, vmícháme čokoládu a necháme rozpustit. Poté hrnec se směsí vložíme do studené vodní lázně a za stálého míchání zchladíme. Pak dáme alespoň na 4 hodiny do lednice.  2 lžíce mléka smícháme s pudinkovým práškem a žloutkem a vymícháme dohladka. Zbývající mléko a cukr (25 g) přivedeme k varu a za stálého míchání příléváme směs s pudinkovým práškem a znovu přivedeme k varu. Takto vzniklý krém dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici vychladit.

     

     Na těsto nejprve smícháme žloutek a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu a vmícháme špetku soli. Přidáme mouku a na kousky nakrájené máslo a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 2 hodiny do lednice.

     

     Pak těsto vyválíme na zhruba 2 mm silný plát a vykrajujeme z něho kolečka o průměru 6 cm. Poté pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 10–12 minut.  Čokoládový krém ušleháme jako šlehačku. Poté promícháme vanilkový krém, oba krémy opatrně spojíme a směsí naplníme cukrářský sáček. Na každé kolečko naneseme krém a přiklopíme dalším kolečkem. Slepené dortíky necháme 1 hodinu vychladit.

     

     Následně přivedeme k varu marmeládu a nanášíme ji na dortíky – nejlépe štětcem.  Ve vodní lázni rozpustíme fondán s kakaem a pokryjeme jím hotové dortíky. Na závěr dozdobíme sekanými pistáciemi nebo vlašskými ořechy.

  • 3.

    Škvarkové pracny

    Suroviny:  250 g hladké mouky  120 g cukru krupice  250 g mletých škvarků  2 žloutky  1–2 lžičky mleté směsi: nové koření, skořice, hřebíček  cukr na obalení.

    Postup:  Mouku smícháme s cukrem, se škvarky a žloutky. Mleté nové koření, skořici a hřebíček přidáme do těsta a vše propracujeme. Poté necháme půl hodiny odležet.  Těstem plníme tukem vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané formičky.

     

     Pečeme na 200 °C, a to zhruba 5–7 minut. Pracny necháme vychladnout a až poté z formiček vyklopíme hotové pečivo.  Hotové pracny obalíme v cukru.

    Fotogalerie
    5 fotografií

Dnešní horoskopy