Išelské dortíčky, mandlové rohlíčky a škvarkové pracny: Tyhle recepty jsou jistota!
-
Sváteční pečení cukroví je v plném proudu, pokud ale stále hledáte ten nejlepší recept na vánoční klasiku, inspirujte se našimi recepty. Už jste vyzkoušeli cukroví ze škvarků? Je to lahoda!
- 1.
Mandlové vanilkové rohlíčky
Suroviny: 250 g hladké mouky 200 g másla 100 g jemně mletých mandlí 100 g moučkového cukru vanilkový lusk špetka soli
NA OBALENÍ: moučkový cukr polovina vanilkového lusku.
Postup: V míse smícháme mouku, mleté mandle, cukr a sůl. Studené máslo nastrouháme na jemném struhadle a zapracujeme do moučného základu tak, aby vzniklo hladké těsto. Poté těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
Z odpočatého těsta odkrajujeme kusy, ze kterých vymodelujeme dlouhý váleček s průměrem 1,5 cm. Z něho odkrajujeme kousky a tvarujeme rohlíčky, které skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při 170 °C asi 10–12 minut.
Mezitím smícháme v mixéru moučkový cukr s dření vyškrábnutou špičkou nože z vanilkového lusku a promixujeme, aby se vanilka v cukru dobře rozptýlila. Horké rohlíčky poté opatrně obalujeme ve vanilkovém cukru.
Vyzkoušejte i tento recept na vanilkové rohlíčky:
VideoVideo se připravuje ...Vánoční pečení: Rohlíčky Videohub/recepty
- 2.
Išelské dortíčky
Suroviny: 1 žloutek ½ balíčku vanilkového cukru ½ citronu 225 g hladké mouky 150 g másla 75 g moučkového cukru
NA KRÉM: 125 ml smetany ke šlehání 40 g másla 85 g cukru krystal 100 g hořké čokolády 100 ml mléka 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku 1 žloutek
NA DOKONČENÍ: 50 g meruňkové marmelády 250 g fondánu či čokoládové polevy 100 g kakaa 3 lžíce sekaných pistácií (použít můžete i vlašské ořechy) sůl
Postup: Nejprve si připravíme náplň: smetanu s máslem a 60 g cukru přivedeme k varu, vmícháme čokoládu a necháme rozpustit. Poté hrnec se směsí vložíme do studené vodní lázně a za stálého míchání zchladíme. Pak dáme alespoň na 4 hodiny do lednice. 2 lžíce mléka smícháme s pudinkovým práškem a žloutkem a vymícháme dohladka. Zbývající mléko a cukr (25 g) přivedeme k varu a za stálého míchání příléváme směs s pudinkovým práškem a znovu přivedeme k varu. Takto vzniklý krém dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici vychladit.
Na těsto nejprve smícháme žloutek a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu a vmícháme špetku soli. Přidáme mouku a na kousky nakrájené máslo a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 2 hodiny do lednice.
Pak těsto vyválíme na zhruba 2 mm silný plát a vykrajujeme z něho kolečka o průměru 6 cm. Poté pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 10–12 minut. Čokoládový krém ušleháme jako šlehačku. Poté promícháme vanilkový krém, oba krémy opatrně spojíme a směsí naplníme cukrářský sáček. Na každé kolečko naneseme krém a přiklopíme dalším kolečkem. Slepené dortíky necháme 1 hodinu vychladit.
Následně přivedeme k varu marmeládu a nanášíme ji na dortíky – nejlépe štětcem. Ve vodní lázni rozpustíme fondán s kakaem a pokryjeme jím hotové dortíky. Na závěr dozdobíme sekanými pistáciemi nebo vlašskými ořechy.
- 3.
Škvarkové pracny
Suroviny: 250 g hladké mouky 120 g cukru krupice 250 g mletých škvarků 2 žloutky 1–2 lžičky mleté směsi: nové koření, skořice, hřebíček cukr na obalení.
Postup: Mouku smícháme s cukrem, se škvarky a žloutky. Mleté nové koření, skořici a hřebíček přidáme do těsta a vše propracujeme. Poté necháme půl hodiny odležet. Těstem plníme tukem vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané formičky.
Pečeme na 200 °C, a to zhruba 5–7 minut. Pracny necháme vychladnout a až poté z formiček vyklopíme hotové pečivo. Hotové pracny obalíme v cukru.