Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výrobce slavných Mozartových koulí končí? Firma je v úpadku kvůli covidu

Autor: ČTK - 
1. prosince 2021
10:10

Rakouský producent pamlsků Salzburg Schokolade je v úpadku. S firmou vyrábějící slavné čokoládové bonbóny Mozartovy koule (Mozartkugeln) pro americký koncern Mondelez bude v úterý zahájeno insolvenční řízení, informovala ve středu agentura APA. Společnost vlastní v Česku závod na balení cukrovinek, kterého se však úpadek podle vedení společnosti týkat nebude.

Přestože firma v minulých letech dosahovala zisku, od roku 2020 na ni těžce dopadla pandemie covidu-19, citovala APA z dopisu ředitele Christiana Schügerla zaměstnancům. V důsledku značného úbytku turistů a akcí, jako jsou narozeninové a svatební oslavy, podle něj klesla poptávka po cukrovinkách a specializované cukrárny ve Vídni a Salcburku musely být zavřené i několik týdnů v kuse.

Vedení firmy se k vyhlášení úpadku rozhodlo také kvůli výraznému navýšení nákladů na suroviny či energie a rovněž s ohledem na současný plošný lockdown v Rakousku, který nedává velké naděje na rychlé zlepšení situace.

Salzburg Schokolade vlastní závod v Plané na Tachovsku, který se specializuje na balení cukrovinek a potravin. Podle Schügerla se však insolvence české pobočky netýká. Přesun balírny Mozartových koulí z mateřské továrny v Grödigu do Plané vyvolal v roce 2010 protesty rakouských odborů.

V roce 1897 založená společnost kromě vlastních cukrovinek dodává pod značkou Nordpol pro pekárenské či cukrárenské velkoodběratele polotovary jako nugát, marcipán, vafle nebo polevy.

mim33 ( 2. prosince 2021 03:46 )

Jo, na covid se dá dnes hodit všechno.

E M ( 2. prosince 2021 00:22 )

Ále prdlajs covid. To si páni psavci ještě nevšimli, že každá fungující a prosperující firma, která se dá do holportu s amíky jde ke dnu? Propána a není to že by lidi neměli o výrobky zájem , ale proto že kam šáhne pracka amíka, tak jde kvalita šupem dolů. Vezměte si třeba sladkosti, jejichž výrobu přesunuli do Polska, a jsou z toho fujtajbly. Nebo vážně Vám ty pančované "cukrovinky" chutnají? Možná jo protože nepamatujete, jak bývávaly dobré. S Mozartkugl je to stejné, blivajz bez chuti a bývávalo to kvalitné a pochutnání.

votomtoje ( 1. prosince 2021 21:49 )

Nějak nechápu, proč by měl krachovat výrobce cukrovinek. Sladké lidi jedí stále, alespoň mi to tak připadá. Jestli to spíše nebude ta propaganda v západních státech o škodlivosti cukru. Jak i v článku píší, Česka se to netýká!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa