Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trhy pod koněm na Václaváku pokračují i přes vládní zákaz: Jak vyzráli prodejci na nařízení?

Autor: vet, jza - 
29. listopadu 2021
05:00

Na Staroměstském náměstí v Praze trhy duchů se zabedněnými stánky, na Václaváku, o pár set metrů dál, voní svařák, předvánoční dobroty a advent frčí na plné obrátky.

Uplatňování covidového vládního nařízení o uzavření adventních trhů připomíná pohádku O chytré horákyni. Stačí zvolit správná slova a jde to. Proč v pátek v 18 hodin trhy uprostřed Václavského náměstí nezavřely jako jinde po republice? „Mají to schválené jako kulturní akci,“ řekl Blesku mluvčí radnice Petr Bidlo.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) uvedl ve svém prohlášení na facebooku, že Praha 1 podle něj udělá vše pro to, aby se v centru zachovala tradiční vánoční atmosféra. „Malí prodejci tak u nás na Praze 1 i nadále prodávají ve stáncích v režimu kulturních akcí při dodržování všech hygienických opatření. Na takové akci může být maximálně 100 lidí dodržující bezpečné rozestupy,“ dodal.

Hlava na hlavě

Jak ale hodlá úřad dodržování těchto pravidel zajistit, tam už není. Na trzích na Václavském náměstí byla o víkendu chvílemi hlava na hlavě. Navíc se tam za hříšných 75 Kč za dvě deci prodával svařák a kupující ho pili přímo u stánků. Na veřejnosti je přitom konzumace alkoholu zakázána, návštěvníky na to dokonce upozorňuje cedule na jednom ze stánků. 

Udělali kličku, trhy jedou. Co ale říká provozovatel na konzumaci alkoholu přímo na trhu? Manažerka spolku Sdružení Nového Města pražského Monika Vlková včera na dotaz Blesku uvedla jen: „Rušíte.“ A zavěsila.

Strážníci to prověří

Nepovolený prodej na Václavském náměstí budou strážníci podle jejich mluvčí Ireny Seifertové dnes oznamovat správnímu orgánu. A Policie ČR? Ta si zřejmě ničeho nevšimla. Podle svého mluvčího Richarda Hrdiny nic neřešili.

e.lesanova ( 29. listopadu 2021 18:39 )

Největší "rizikovky" se očkovaly zpočátku pandemie...tudíž DNES jsou naprosto nechránění, Franto z Čížků...dnes už se očkuje zastaralými vakcínami / nebo kdoví čím, žádná kontrola dodávek neprobíhá/ a důsledky vidíme denně...ochrana sporná, stejně nakažliví a stejní roznašeči viru...poslední, čeho se politici drží, že nebudete mít těžký průběh...ani to již není pravdou...holt musíme počkat až se nakazí dostatečný počet očkovaných politiků, "nejlépe" některý zemře a pak se vítr rychle otočí

e.lesanova ( 29. listopadu 2021 18:33 )

To bude asi podle starého, známého..."kdo maže, ten jede"...Nebo Piráti vymezili viru koridor, kudy smí a kudy ne ??? Už je to totální fraška

marmat ( 29. listopadu 2021 18:22 )

Hřib si dělá s Prahou co chce... Bude si s ním umět Rakušan poradit !?

frantacizek ( 29. listopadu 2021 18:15 )

no to není rozumnéééé.. nejdříve bychom měli povinně naočkovat rizikovky, proto to píšu už týdny, abychom si tuhle vánoční atmosféru mohli dovolit..

mikes15 ( 29. listopadu 2021 18:10 )

Raději budu nakupovat kde je dráž, než ze sebe dělat blbce a prokazovat se nějakou zdravotní dokumentací či kódem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa