Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na Staromáku hlava na hlavě: Vánoční trhy jsou zrušené, lidé ale chodí pořád

Autor: jza, ČTK - 
28. listopadu 2021
10:25

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se trhy zrušily kvůli tomu, že se na nich setkává velké množství lidí a nelze tu pořádně kontrolovat, zda lidé dodržují protiepidemická opatření. Rozhodnutí vlády ihned zkritizovali pražský primátor i starosta Prahy 1. Zatím to ale vypadá, že většinu lidí zrušení vánočních trhů od cesty do centra metropole neodradilo a Staroměstské náměstí bylo v sobotu večer plné lidí.

Rozhodnutí vlády zrušit vánoční trhy stánkaře hodně zaskočilo, protože nakoupili zboží, které teď nemají kde prodávat. O opatření vláda rozhodla ve čtvrtek a platit začalo už v pátek večer. „Takhle narychlo je to kruté. Nedává to smysl, obchodní centra jsou otevřená a my končíme,“ řekl jeden z prodejců, který teď bude muset část svého zboží vyhodit.

Přestože jsou stánky zavřené, lidé se do centra stejně vydali. Na sociálních sítích se objevily fotografie ze Staroměstského náměstí, kde se pohybovaly stovky lidí. „To zrušení trhů je geniální opatření. Evidentně hrozně zabralo a omezilo shromažďování lidí,“ objevilo se v komentářích.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) označil rozhodnutí vlády za nehorázné a stát podle něj musí stánkařům nabídnout adekvátní kompenzace za jejich ztráty. „Je naprostý paradox zrušit venkovní trhy třeba na náměstí Republiky a vedle toho nechat fungovat přeplněné nákupní centrum,“ poznamenal.

Nesmyslné rozhodnutí, zní z radnice

Podobně se vyjádřil i starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), podle kterého je zrušení zrovna vánočních trhů nesmyslné. „Ve stáncích se na vánočních trzích nesmí nic prodávat, lidé u nich nemohou konzumovat, ale o pár metrů dále, v plných nákupních centrech, je to stejné možné provozovat téměř bez omezení,“ uvedl na facebooku.

Upozornil také na to, že pro řadu stánkařů může být rozhodnutí vlády v podstatě likvidační a městská část udělá všechno pro to, aby se v centru Prahy zachovala adventní atmosféra. „Malí prodejci u nás nadále prodávají ve stáncích v režimu kulturních akcí při dodržování všech hygienických opatření. Na takové akci může být maximálně 100 lidí dodržující bezpečné rozestupy,“ dodal.

Proč trhy ne a obchodní centra ano?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zdůvodnil rozhodnutí uzavřít trhy tím, že to dělají i jiné země a jsou to místa, kde se setkává velké množství lidí. Trhy jsou proto podle něj velké riziko. „Proč vánoční trhy ne a obchodní centra ano? V OC jsme zakázali konzumaci jídla, lidé tak mají po celou dobu respirátory. Prodejci zajišťují dezinfekci, hlídají rozestupy. Na trhu je to nekontrolovatelné. Lidé v malé blízkosti konzumují, pijí a setkávají se zde velké skupiny lidí,“ vysvětlil rozhodnutí vlády na twitteru.

Nařízení kritizuje rovněž pořadatel největších pražských vánočních trhů na Staroměstském náměstí, firma Taiko. „Cítíme se jako obětní beránek nějakého populistického rozhodnutí, které vlastně nic neřeší,“ řekl v pátek jednatel společnosti. Náklady na organizaci letošních trhů bez započtení zboží podle něj byly asi 13 až 14 milionů korun.

Trhovcům chce alespoň částečně pomoci pražský magistrát. „Jednou z variant, které promýšlíme, je možnost odkupu části zboží našimi příspěvkovými organizacemi, tedy hlavně školami, případně pečovatelskými domovy,“ uvedl radní Vít Šimral (Piráti).

AHel ( 29. listopadu 2021 01:15 )

Proč si do huby berete Pražáky, když na tom nejhůře jsou na MOravě...zase nějaký chytrák promluvil tedy napsal, je mi Vás líto

debruska ( 29. listopadu 2021 01:03 )

Myslíte na celém světě ?

Actimel ( 28. listopadu 2021 21:15 )

Jsou svátky, lidé se mají setkávat, diskutovat....ten vyráběný strach se musí zlomit a zatočit s ním do zádele i se všemi co ho šíří!

ferryx ( 28. listopadu 2021 19:45 )

A o tom to je nedodržování pravidel, je jedním z důvodů situace, která zde je. Ale nejvíce nadávají právě ti, kteří se neumí chovat.

papouskova ( 28. listopadu 2021 19:09 )

No to jsi na to blbej dost. Co vlastně jiného od tebe čekat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa