Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Restart byznysu v Praze: Magistrát podpoří malé a střední firmy metodou „podnikatelé podnikatelům“

Autor: diz - 
17. března 2021
14:43

Kvůli pandemii koronaviru je na tom Praha z hlediska obchodů či poskytovaných služeb doslova tristně. Mnohé podniky jsou již rok v omezeném provozu, jiné jsou zavřené. Pro mnohé podnikatele se jedná doslova o existenční krizi. Předejít úplnému konci malých a středních podniků se snaží magistrát novým projektem DoToho!, do kterého se zapojí špičkoví čeští manažeři.

Už loni na jaře, respektive v létě, bylo zřejmé, že dopady koronaviru nezůstanou pouze u lidského zdraví. Skloňovaly se dopady také na oblast ekonomickou. Kvůli méně využívané a omezené MHD tratí pražský dopravní podnikna jízdném, řada příměstských dopravců musela v rámci nejnovějších protiepidemických opatření rovněž omezit spoje, problémy se týkají i soukromých firem – zvláště restaurací či hotelů.

Pražští podnikatelé jsou bohužel jednou z těch nejpostiženějších skupin. Každý, kdo se dnes projde nejen centrem Prahy, ale i kdekoliv po městě, uvidí velice smutný pohled na zavřené restaurace a hotely,“ míní pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něho ale koronavirus neovlivnil jen pohostinství, ale prakticky veškeré oblasti normálního života.

Na slovo vzatí odborníci

Magistrát proto podpořil iniciativu DoToho!, kterou rozvíjí městská společnost Pražský inovační institut (PII) a pražské byznysové centrum Opero. Jde o projekt, v rámci kterého budou odborníci a experti poskytovat bezplatné poradenství malým a středním podnikům v Praze, jak restartovat svůj byznys, kde hledat konkrétní byznysové cíle nebo nové podnikatelské směry

„Nejedná se o úplné novum. Čerpáme z osvědčené metodologie, která je známá ze start-upového světa,“ vysvětlil Pavel Přikryl, spoluzakladatel centra Opero. Bohumil Kartous, ředitel PII, vidí přínos projektu v tom, že podnikatelům, kteří o to budou mít zájem, budou moci radit jiní zkušení a úspěšní podnikatelé, potažmo manažeři, a to zdarma. „Služba bude poskytovaná minimálně do července 2021. Neznamená to však, že tehdy bude ukončena. Chceme, aby platforma fungovala dlouhodobě,“ vysvětlil Kartous.

Pomoc formou poradenství

„Každá firma, která se do programu přihlásí, což lze už nyní, dostane individuálního mentora podle procesu, který moderujeme, a to tak, aby co nejvíce vyhovoval požadavkům podniku,“ upřesnil Přikryl. Mentora by měly mít firmy k dispozici po dobu dvou měsíců.

„Aktuálně se jich do projektu přihlásilo přes 50 a další přibývají,“ dodal Přikryl s tím, že se jedná o špičkové byznysmeny, kteří vybudovali nebo řídí úspěšné firmy. „To je jedna z přidaných hodnot, kdy se nám daří přesvědčit zkušené lidi, aby pomohli svým kolegům z menších firem,“ myslí si Přikryl. Zmínil konkrétně spolupráci s PRE, Albi, Liftago, Google nebo s Pražskou plynárenskou.

Vyjma mentorů mají být podnikatelům k dispozici také experti, kteří jsou zaměření na různé sféry podnikání – obchod, marketing, logistiku atd. Rovněž mají radit s tím, jak co nejefektivněji opět rozběhnout vlastní oblast podnikání. V rámci projektu se chystají on-line školení a workshopy, a zájemcům bude k dispozici rovněž on-line knihovna, kde se budou sdružovat ty nejdůležitější informace.

Další forma podpory

Nejde o první z iniciativ, kterými pražský magistrát hodlá podpořit strádající podnikatele. „Odpouštěli jsme nájmy za městské nebytové prostory nebo za zábory zahrádek. Další podpora spočívala v informačních kampaních,“ uvedl Hřib. Ten zároveň podotkl, že v rámci programu COVID Praha bylo podpořeno 311 podnikatelů, kdy hlavní město krylo úvěry v hodnotě 1,6 miliardy korun.

„Na této nejnovější akci oceňuji, že se nejedná pouze o pomoc Prahy, ale i o nezištnou pomoc podnikatelů podnikatelům,“ cení si Hřib. Přikryl se domnívá, že by projekt mohl v ideálním případě pomoci alespoň 200 pražským firmám. „Nejde ale o uzavřený program jen pro pražské podniky. Pokud nám to možnosti dovolí, bude určen pro firmy z celé republiky,“ uzavírá Přikryl.

Video  Havlíček: „Ano, udělali jsme to blbě“ O chybách vlády, potížích s rozvolněním i mrtvém „psovi“  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa