Každý Pražan si může koupit respirátor za 10 Kč na čtyřiceti místech v pražské MHD, chlubil se už v úterý primátorův náměstek Adam Scheinherr (33, Praha Sobě) novým magistrátním projektem. Ihned se proti němu však zvedla vlna kritiky. Lidem vadí, že čekali na podobné řešení rok, na obalu není jediné slovo česky, debatují i nad původem respirátorů. „Jsou od českého výrobce, nebo čínského?“ ptala se jedna z uživatelek facebooku primátora Hřiba (39, Piráti). „Od tchajwanského,“ napsal.

„Že primátor veřejně lže a tvrdí, že respirátory jsou tchajwanské, považuji za vrchol trapnosti,“ řekl Blesku zastupitel Radomír Nepil (36, ANO). Certifikát respirátoru podle něj jasně deklaruje jako výrobce čínskou firmu Wenzhou Jinyi Medical Equipment. Původ Blesku potvrdil i mluvčí dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. „Zakoupili jsme je ve veřejné zakázce, vyhrál český dodavatel s cenou 6,90 Kč za respirátor s filtrační vlastností minimálně 94 % dle norem FFP2/KN 95. Výrobcem je čínská společnost,“ řekl. Certifikát je pak dostupný i na Fanshopu webu DPP.

Přestože podle Šabíka městu respirátory zajistil tuzemský dodavatel, na obalu je takto označena německá společnost SKW Food GmbH zabývající se výrobou, zpracováním a distribucí výrobků ze sóji či poradenstvím v oblasti designu. Funguje pouhé dva roky, nyní ji vede Huang Xiaolu (36). „To mluví za vše a vcelku to vystihuje fungování Pirátů a celé pražské koalice. Plno řečí o transparentnosti, ale když přijde na věc, dopadne to přesně takhle,“ dodal Nepil.

Automaty s respirátory?

Scheinherr na dotazy Blesku k původu respirátorů a částce za jejich pořízení neodpověděl, Hřib se za své nepřesné vyjádření později omluvil. „Podle původního plánu se měly ve výdejních automatech prodávat respirátory vyrobené v ČR na tchajwanských linkách z českého nanovlákna, ale došlo ke změně. Dopravní podnik se zatím rozhodl prodávat respirátory z vlastních dřívějších zásob,“ vysvětlil Blesku. „Stále zvažujeme, že by tyto automaty s tchajwanskými respirátory byly umístěny ve vestibulech, kde DPP nemá výdejní okénka,“ dodal.

Na to, že obal prodávaných respirátorů není v souladu se zákonem, upozornil také známý pražský restauratér Aaron Günsberger, který se dlouhodobě zabývá právě testováním respirátorů. „Měl by na něm být uveden přinejmenším distributor a návod v českém jazyce,“ řekl Blesku. Uvedl ale, že v testech dopadl dobře. „Zkoušeli jsme nejtěžší zátěžový test parafinovým olejem. V poměru cena / výkon je tento respirátor velmi kvalitní, cena je zcela odpovídající,“ dodal.

Fotogalerie
7 fotografií