Čas od času se v městských parcích objeví otrávené psí návnady. Podobu mají různou, může jít o uzeninu napuštěnou například jedem na krysy, návnady jsou ale také často prošpikované ostrými předměty jako jsou hřebíky nebo třeba střepy. Pochopit myšlenky jedince, který páchá takováhle zvěrstva, jde opravdu jen těžko, proto je dobré při venčení čtyřnohých miláčků být na pozoru.

Spořilov i v Dolní Počernice

Propíchanou housku hřebíky našel před pár dny i Patrik, pejskař ze Spořilova. „Dneska ráno kolem půl 7 jsem byl po práci venčit svého psa a našel jsem kus housky s hřebíky uvnitř.  Dávejte si na své psi pozor v okolí Spořilova, protože někdo má asi komplex a nemá kamarády. Nikdy bych nevěřil, že to najdu,“ napsal upozornění do lokální skupiny na sociální síti Facebook. Nebezpečná návnada se objevila v ulici nedaleko Evangelické akademie

Debaty si na sociální síti všimla i strážnice městské policie Františka Kozlíková. „Děkuji za přesné určení místa, budeme ho s kolegy pravidelně projíždět při službách,“ napsala. „Po tomto incidentu se už žádná podobná nástraha neobjevila. Doufejme tedy, že to byl ojedinělý případ,“ řekla Blesku.

Podobný případ řešili i v Dolních Počernicích, kde se nálezkyně otrávené návnady obrátila přímo na místní hlídku městské policie. „O případu nás informovala městská policie s tím, že k nálezu této návnady došlo v ulici Nad Rybníkem. Informaci jsme zveřejnili jak na našich webových stránkách, tak na sociálních sítích,“ sdělila Kateřina Hančová z úřadu MČ Praha – Dolní Počernice.

„Mohu potvrdit, že v uplynulých dnech se na městskou policii, konkrétně na místně příslušné strážníky, obrátila jedna občanka s tímto problémem. Strážníci informaci předali úřadu městské části. Další případy nám nejsou známy,“ potvrdila informaci MČ mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Co radí veterinářka?

A jak tedy postupovat, když máte podezření, že váš pes sežral něco, co neměl? „Pokud jde o návnadu s hřebíky a pes ji okamžitě nevyzvrátí, rozhodně s návštěvou veteriny neváhejte. V žaludku může toto těleso zůstat i několik týdnů. Problém pak nastává, jakmile se přesune do střev. Tam může způsobit perforaci nebo dokonce nekrózu,“ vysvětluje pro Blesk veterinářka Tereza Šimonovská. Na internetu je mnoho rad, jak psovi vyvolat zvracení, podle Šimonovské je ale nejlepší cesta alespoň veterináře kontaktovat telefonicky a poradit se s ním. „Doporučuje se podání třeba peroxidu vodíku, ale záleží na hmotnosti psa a dalších faktorech. Doporučuji, aby páníčci vždy nejprve na veterinu zavolali,“ uzavírá veterinářka.

Fotogalerie
8 fotografií