Na začátku února Blesk.cz informoval o kauze, která se dotýkala obyvatel Prahy 11. Místní radnice měla připravený projekt na stavbu psího hřiště na úpatí vrchu Chodová. Výstavbou by ale zmizelo jedno z mála míst, kde se dá v zimě sáňkovat či bobovat a místní obyvatelé spolu s částí opozice se postavili proti výstavbě. Kromě toho jim vadilo, že byli postaveni tak říkajíc před hotovou věc a záměr nebyl více s občany konzultován. Dokonce vznikla i petice, kterou iniciovala opoziční zastupitelka Ivana Hovorková (HPP11). Tu ve velmi krátké době podepsalo několik stovek lidí.

Radnice výstavbu zastavila

Radnice nakonec výstavbu stopla, ale zřejmě jen kvůli nátlaku občanů to nebylo. „Oni (vedení MČ) hlavně zjistili, že ten projekt je špatně udělaný. Podle něj mělo být hřiště z části vybudované v té strmé části kopce, což je nesmyl. Pak byla snaha to upravit, až se nakonec zjistilo, že hřiště tam opravdu postavit nelze.“ řekla Blesku opoziční zastupitelka Ivana Hovorková.

Ostatně podobně situaci komentoval i místostarosta Jakub Lepš (TOP 09 a STAN). Pro ČTK řekl, že výstavba hřiště v plánované podobě není možná z důvodu, že byl městské části dodán externím dodavatelem nekvalitní projekt. Ten značnou část hřiště navrhoval umístit do prudkého kopce, kde některé prvky být umístěny nemohou. V případě, že se bude hřiště stavět u vrchu Chodová, byla by nutná změna tvaru hřiště a jeho posun oproti původně plánovanému umístění.

Změna místa

Radnice tedy hledala nové umístění a zdá se, že i našla. „Z řady návrhů pozemků připadajících v úvahu, které vzešly jak z úřadu městské části, tak e-mailů či sociálních sítí, zbyl po důkladném prověření nakonec jen jeden „finalista“. U všech ostatních lokalit existovala nějaká zásadní překážka bránící realizaci hřiště. Problém byl zejména v podzemním vedení inženýrských sítí, velkém množství stávajících stromů nebo odmítavé odpovědi ze strany ČEPs, co se týče pozemků pod vedením velmi vysokého napětí. Některé z navrhovaných pozemků zase bohužel nejsou ve svěřené správě městské části, tudíž s nimi nemůžeme nakládat,“ uvedl místostarosta.

Nové místo se nachází mezi ulicí U Kunratického lesa a MŠ Hroncova. Ovšem i toto místo není tak úplně ideální. Prostor je veden v územním plánu jako izolační zeleň, ve které zkrátka oplocení být nesmí. Stávajícímu územního plánu skončí platnost na konci roku 2022 a po této lhůtě radnice slibuje, že dojde ke změně a následně bude moct být hřiště oploceno.

Hřiště bez oplocení

Do té doby půjde tedy spíše o louku s několika agility prvky jako jsou skokové překážky, houpačku, tunel, slalom s 12 tyčemi a kladina. „Bavila jsem se s pejskaři a ti mi potvrdili, že bez oplocení hřiště ztrácí svůj účel. Většinou se na tato hřiště chodí se štěňaty nebo se psy s traumaty, právě, aby byli díky plotu v bezpečí. Prostor je využíván pejkaři v hojné míře i dnes, ale jak říkám, bez oplocení to klasické psí hřiště bude jen těžko,“ dodala Hovorková.

Předpokládané náklady na stavbu hřiště jsou 930 963 korun bez DPH. V cenách jsou mimo jiné výsevy trávníků, pokládky zámkové dlažby a montáž prvků pro psy.

Fotogalerie
16 fotografií