Sníh v Praze už dávno opadl, a je otázka, zda se do metropole ještě vrátí. Jen občasné studené teploty dávají připomenout zimní období. Přesto právě zimou se ohánějí obyvatelé jihozápadní části Chodova. Nelíbí se jim, že radnice Prahy 11 nechává nechává zbudovat psí hřiště u zeleného vršku, kam nezřídka chodívají děti sáňkovat.

„Velký kopec u žlutého komínu na Jižním Městě II., nedaleko Nechvílovy ulice, je již více jak třicet let jednou z mála možností, kde mohou děti ze zdejšího sídliště v zimě sáňkovat,“ zlobí se na Facebooku Ivana Hovorková, zastupitelka za opoziční Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11). „Právě na jeho úpatí se rozhodla městská část vybudovat psí hřiště. Navíc má hřiště stát téměř pod okny jednoho z panelových domů, jehož obyvatelé se o tom dozvěděli teprve v pátek, když stavební firma vykolíkovala budoucí staveniště.“

Informaci o zřízení psího hřiště pro Blesk.cz potvrdil místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš (TOP 09), který má na starosti životní prostředí. Podle něho se aktuálně připravují hned dvě psí agility hřiště, z nichž jedno vzniká právě u vršku Chodová, to druhé bude v oblasti Hájů. „O vybudování dvou až tří psích hřišť rozhodlo zastupitelstvo městské části již v minulém volebním období, konkrétně v roce 2017. Materiál tehdy předložila opoziční zastupitelka Irena Řivnáčová (HPP 11/KDU-ČSL),“ podivuje se Lepš s tím, že na projektu se tehdy výjimečně shodla jak koalice, tak opozice.

„Přijdeme o jediný kousek zeleně!”

Pro Blesk.cz promluvila jedna z obyvatelek, které přímo v Nechvílově ulici bydlí. „V Praze na Jižním městě u Nechvílovy ulice máme jediný kousek zeleně - kopec vzniklý navezením hlíny při stavbě D1. Už je to krásně zarostlé, dole jsou keře, nahoře stromy,“ sdělila paní Věra Ivanovičová. „Dokonce tam učitelé vodí školy. V zimě tam děti sáňkují a pekáčují - široko daleko nic podobného není,“ dodává.

Proto se sama diví záměru radnice, tento kus zeleného pahorku v džungli betonu zastavět hřištěm pro psy, což podle ní znehodnotí životní prostředí a životní úroveň obyvatelů z blízkého okolí. „Nedávno náš správce zjistil, že aniž by se s námi někdo radil, budou tam budovat hřiště pro psy,“ podivuje se. Z toho důvodu s ostatními občany sepisuje petici, která by měla na úřad Prahy 11 vyvinout apel, aby práce ustaly a vše se ještě promyslelo. Co na to radnice?
Radnice Prahy 11 hodlá u úpatí vršku Chodová zbudovat psí agility hřiště. Místní se ale obávají, že zbudování hřiště znemožní dětem jejich zimní radovánky. V případě sněhu se zde totiž hojně sáňkuje a bobuje.
Autor: Alexandr Malachovský

»Nic není definitivní«

Podle Lepše se vybudováním psího hřiště lokalita promění k lepšímu. Kromě atrakcí pro psy, jako například skokové překážky, kladina či houpačka zde vznikne i nezbytný mobiliář parkového charakteru čili lavičky nebo odpadkové koše. „Aktuálně řešíme z technických důvodů změnu tvaru hřiště a jeho posun, není tedy vyloučeno, že bude nakonec rozhodnuto o umístění hřiště do jiné lokality,“ odpověděl Lepš s tím, že tímto problémem se bude rada Prahy 11 v nejbližších dnech zabývat.

Hřiště, které by mělo mít rozlohu 553 m2, a jehož zřízení radnici Jižního Města vyjde na 951 246,- Kč bez DPH by ale podle něho rozhodně nemělo bránit dětem v radovánkách, ať už těch zimních či celoročních. Variant finálního umístění hřiště má radnice několik. Podle místostarosty by jakákoliv varianta omezila sáňkování či bobování prakticky neznatelně.

V žádné z variant nedojde k tomu, že by již děti nemohly vrch využívat pro sáňkování a bobování,“ slibuje s tím, že radnice by pro psí hřiště využila buď část kopce, která končí plotem s elektrickým ohradníkem, „což je místo pro bobování a sáňkování nevhodné,“ podotýká Lepš, nebo pouze malou část úpatí kopce. Realizace parku odhaduje místostarosta v rámci několika týdnů.

Zájmy všech

„Psí hřiště je hřiště pro agility sport. Podle mě prima věc. Jen by to řešení umístění radnice mělo uspokojovat zájmy všech - jak rodičů a dětí, tak i pejskařů. A já osobně nevěřím tomu, že by na celém Jižním Měst II prostě nebyla vhodnější plocha,” konstatuje na Facebooku zastupitelka Hovorková.

Psům na Jižním Městě kvete pšenka

Za zmínku mimochodem stojí, že v Praze podle posledního sčítání, které proběhlo loni v říjnu, žije přes 86 tisíc psů. Na základě údajů pražského magistrátu je přitom Jižní Město jednou z nejzaplněnějších lokalit v Praze. Statisticky zde žije necelých 5 tisíc psů, přičemž před Prahou 11 se co do kvantity psí aglomerace už pouze Prahy 5, 8, 10, 6 a 4.

Fotogalerie
21 fotografií