Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hasič Standa po skoku na lyžích ochrnul: Dostal vozíček za půl milionu

Autor: VaB - 
3. února 2021
05:25

Hasič Standa se při výcviku na lyžích zranil. Po úrazu zůstal ochrnutý a na vozíčku, před tím jako hasič sportoval a dosahoval skvělých výsledků. Doteď se pořádně nemohl podívat do přírody, díky REGI Base, který mu dal nový vozíček, konečně může.

Standa byl nadějný sportovec, nadšený dobrovolný hasič s mnoha úspěchy v požárních sportech. V roce 2017 se dostal na české mistrovství hry Plamen dorostu, v krajském kole skončil na třetím místě. 

Běhal i na závodech TFA – Toughest Firefighter Alive. Byl tak dobrý, že porážel i starší kluky. Povolání hasiče má v krvi, studoval i požární techniku. Pak ale v jeho životě přišel zvrat. „Před dvěma lety na lyžařském výcviku utrpěl úraz páteře. Po nepovedeném skoku zůstal ležet, ochrnul a v praxi se tak začal seznamovat s pojmem kvadruplegik, což znamená, že má ochrnuté nohy i ruce,“ uvádí REGI Base.

Mladý hasič se ale nevzdal a bojuje dál. Díky rehabilitacím a cvičení se mu podařilo rozpohybovat ochrnuté ruce, ochrnuté má už jen prsty na rukou. Co se však zatím nepodařilo rozchodit vůbec, jsou nohy.

V pohybu na čerstvém vzduchu mu teď nově pomůže speciální vozíček. „Díky novému elektrickému vozíku Segway Free se teď Standa dostane zase dál – do terénu a do přírody. Problém pro tento dopravní prostředek nejsou kopce, trávníky, lesní ani polní cesty. Nadační fond REGI Base I. předal Standovi vozík v hodnotě více než půl milionu korun přímo v sídle Sboru dobrovolných hasičů Chodov u Karlových Varů,“ uvádějí. 

frantacizek ( 3. února 2021 06:55 )

smutné... přeju, ať se zdravotní stav zlepší

Zobrazit celou diskusi