Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Míša (8) po zánětu míchy částečně ochrnul: Youtubeři pro něj vybrali více než půl milionu korun!

Autor: VaB - 
8. ledna 2021
14:02

Michal (8) před lety po zánětu míchy a selhání imunity ochrnul, před tím ještě trpěl silnými bolestmi celého těla. Jsou pro něj důležité neurorehabilitace, ty jsou ale nákladné. Rok 2021 je pro něj doslova zázračným. Partička českých youtuberů a streamerů pro něj v charitativním livestreamu vybrala půl milionu korun. Rodina si tak může dovolit i automobil.

Malý Míša si svůj nástup do první třídy moc neužil. Hned ze začátku onemocněl, nejprve se zdálo, že jde o zánět průdušek, diagnóza byla ale postupně daleko horší. Chlapec začal trpět silnými bolestmi celého těla. Lékařům se podařilo tuto nemoc zastavit. Pak ale přišla další rána. 

Chlapec kvůli zánětu míchy ve spojení se selháním imunity částečně ochrnul. Velkou nadějí jsou pro něj intenzivní rehabilitace v Neurorehabilitační klinice AXON, jsou ale velmi nákladné. Tady ovšem přichází další rána - pojišťovny je nehradí buď vůbec, nebo jen z velmi malé části. Rodiče jsou tak na všechno sami.

Příběhu malého Míši si nicméně všimla skupinka českých streamerů v čele s DeeThanem. „Rehabilitace v roce 2021 pro malého Míšu stojí 450 000,-. Nic nehradí pojišťovna. Proto jsme se společně s Morrym, MarweXem, Cukym222, Botmanem, Dejvikem a mnou rozhodli, že letos 20. prosince zvládneme vybrat potřebné peníze pro Míšu a uděláme vánoční zázrak, tak jako jsem to s mojí komunitou dokázal poslední roky. Chceme zaplatit rehabilitace Míšovi za rok 2021, aby si opět jednou mohl zahrát fotbal,“ popisoval svůj nápad Damien Dante alias DeeThane na instagramu.

Mužům se nakonec podařilo vybrat více, než doufali. Za 524 tisíc může mít chlapec celoroční rehabilitace a speciální automobil k tomu. „Maminka Míši mi dnes ráno přivezla bramborový salát s řízkem za půl milionu,“ usmíval se Damien. 

Je třeba revoluční změna

Bohužel ne každý pacient, ať už malý či velký, má takové štěstí. „Právě proto, že pojišťovny terapie proplácí jen zčásti nebo vůbec, si ne každý pacient může léčbu dovolit. Abychom zvýšili povědomí o této problematice, spustil Nadační fond AXON iniciativu #AXONpomaha, kdy vybraným pacientům zaplatí terapie celkem za 20 milionů korun,“ popisuje Mikuláš Klang z kliniky AXON.

„Léčba poškození mozku na všech úrovních centrální nervové soustavy je náročná finančně i psychicky, pacienty i jejich blízké neustále provází nejistota a obavy o budoucnost. Proto jsme se rozhodli prostřednictvím Nadačního fondu AXON poskytnout jak naši odbornou, tak i finanční pomoc těm, kteří na léčbu nemají dostatek vlastních prostředků,“ vysvětluje pozadí iniciativy zakladatelka a primářka kliniky MUDr. Jarmila Zipserová.

Pokud se chce někdo do programu přihlásit, může tak udělat prostřednictvím registračního formuláře na stránkách axonpomaha.cz. „Součástí iniciativy je i vznik Pacientské organizace AXON, která by měla být platformou, díky níž budou pacienti s tímto druhem onemocnění více slyšet,“ dodává Klang. 

frantacizek ( 8. ledna 2021 16:32 )

tak tohle bych viděl i do budoucna jako rozumnou aktivitu těch dnešních youtuberů..

Zobrazit celou diskusi