Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ruský diplomat v Říčanech na parkovišti kupoval náboje načerno: Policisté museli případ odložit

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.)
Autor: chal - 
4. ledna 2021
17:51

Ruský diplomat, který podle zjištění Radiožurnálu v České republice na černém trhu sháněl speciální náboje do odstřelovací pušky, se vyhnul trestnímu stíhání. Policisté museli případ odložit kvůli diplomatické imunitě.

Policisté ruského diplomata zatkli loni v červnu na parkovišti tenisového klubu v Říčanech u Prahy přímo při činu, tedy při přebírání zboží, mezi které patřily i speciální náboje do odstřelovací pušky. Vzhledem k diplomatické imunitě ale policisté museli Rusa po zatčení propustit. Diplomat pak podle zjištění Radiožurnálu, který na případ loni upozornil, okamžitě odcestoval do Ruska.

Vyšetřování případu nyní skončilo jediným možným způsobem - policisté museli případ odložit. „Státní zástupce akceptoval usnesení vydané policejním orgánem, kterým byla věc odložena z důvodu nepřípustného trestního stíhání,“ vysvětlil pro Radiožurnál mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. „Trestní stíhání nelze zahájit, jde-li o osobu, která je vyňata z pravomoci orgánů činných v trestním řízení,“ doplnil Cimbala.

Podle zdrojů Radiožurnálu dotyčný diplomat zastával funkci zástupce oficiálního vojenského a leteckého přidělence, zřejmě byl tedy v pravidelném kontaktu se zástupci české armády.

Radiožurnál nicméně uvedl, že dle jeho zdrojů byl diplomat pravděpodobně příslušníkem ruské rozvědky GRU a náboje do odstřelovací pušky sháněl v rámci plnění služebního úkolu.

K čemu byly náboje určené, české tajné služby zřejmě přesně neví. „Bylo toho každopádně hodně a na koroptve to samozřejmě nekupoval. Zřejmě to bylo určené pro evropské gangy nebo pro speciální ruské jednotky, které v Evropě tajně působí,“ sdělil Českému rozhlasu zdroj.

khonsun ( 4. ledna 2021 20:05 )

"Zatkli" - to asi tezko. Na to musi byt soudni prikaz a tezko by jej na diplomata soudce vydal. Blesk, resp. pisalek si asi plete zatceni a zadrzeni.

Jirik-ta ( 4. ledna 2021 18:01 )

to je ta demokracie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání