Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ušlechtilé rozhodnutí rodičů prvního dítěte na Liberecku: Pět tisíc za Marianku darovali hospicu

Autor: Veronika Slavíková - 
5. ledna 2021
05:01

Od prvních dnů svého života pomáhá lidem, kteří jsou už na jeho konci. Malá Marianka se narodila jako první miminko roku 2021 v Libereckém kraji. Peněžní dar od hejtmana ale její rodiče věnovali hospicu.

Malá Marianka je prvním dítětem, které se letos v Libereckém kraji narodilo. Mezi dárky od hejtmana Martina Půty byl i šek na 5000 korun. Ten si ale její rodiče nenechali. Anna (36) a Jan (37) Bartoníčkovi jsou sice z východočeského Jičína, přesto se ale rozhodli peníze věnovat Domácímu hospicu 14 pomocníků, který nově působí v Libereckém kraji. „Pro porod v jilemnické nemocnici jsme se rozhodli, protože je zde skvělá péče,“ vysvětluje Jan Bartoníček, který je tatínkem už potřetí.

Pomoc hospicu

Bartoníčkovy dar za narození dcerky překvapil. „Jsme vděční a s darem od Libereckého kraje jsme vůbec nepočítali. Proto jsme se rozhodli pomoci těm, kteří jsou na druhém konci života,“ vysvětluje šťastný tatínek důvod, proč se rozhodli peníze věnovat právě domácímu hospicu.

Dala si na čas

Na svět Mariana Bartoníčková nespěchala a narodila se lehce po termínu. „Tušili jsme, že to bude zhruba přelom roku, ale že to bude zrovna první dítě roku na Liberecku, to by nás nenapadlo,“ dodává pan Jan. Ten se ženou Annou sice žije v Jičíně, spravují však spolu Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě, který získal v roce 2016 titul Památka roku Libereckého kraje.

Video se připravuje ...
Další videa