Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prvňáci zpět v lavici, třeťáci u počítače. Děti při distanční výuce vzpomínaly na Vánoce

Aktualizováno -
4. ledna 2021
10:37
Autor: ČTK - 
4. ledna 2021
09:37

Do lavic se dnes po prodloužených vánočních prázdninách vrátili jen žáci 1. a 2. tříd základních škol, znovu se otevřely ještě mateřské a speciální školy. Zbytek žáků a studentů se kvůli šíření epidemie koronaviru bude opět učit distančně.

Do říčanské 1. ZŠ dnes přicházeli prvňáci a druháci na prezenční výuku podobně jako před Vánoci v různých časech mezi 7:45 a 8:00, aby se zabránilo mísení kolektivů. Dovnitř vstupovali podle stanoveného rozpisu hlavním či vedlejším vchodem. Dětem bylo doporučeno teplé oblečení, počítá se totiž s častým větráním ve třídách a družina plánuje pobývat v co největší míře venku.

Žáci a studenti základních, středních a vyšších odborných škol šli naposledy v tomto školním roce do školy v pátek 18. prosince. Na pondělí a úterý před Vánoci ministerstvo školství vyhlásilo dny boje proti nemoci covid-19 a prodloužilo tak vánoční prázdniny, které měly původně začít až den před Štědrým dnem.

Povídání o Vánocích

Povídáním o vánočních dárcích dnes začala obnovená distanční výuka třeťáků v Říčanech. Některé děti našly pod stromečkem kolečkové brusle, jedna z dívek se pochlubila novým šicím strojem. Návrat k distanční výuce se neobešel bez drobných technických problémů.

Jedna žačka si stěžovala, že učitelku neslyší. Kantorka jí přes chat poradila, ať si zapne reproduktor. Některým dětem scházely učebnice nebo pracovní sešity, protože si je vzájemně pomíchaly ve školních skříňkách.

Například osmiletému Adamovi chyběl pracovní sešit z prvouky, zatímco jeho kamarád Vašek měl dva. Učitelka dětem poradila, ať si odpoledne někde venku chybějící pomůcky předají. Žáky také pokárala, že měli ve skříňkách nepořádek. Z jedné musela dokonce vyhodit starou svačinu.

Téma Vánoc i v Buštěhradě

Vypravováním o vánoční nadílce zahájili dnes distanční výuku čtvrťáci v ZŠ Oty Pavla v Buštěhradě u Kladna. Podle rozvrhu měli mít matematiku, angličtinu, češtinu a vlastivědu. V aplikaci Google Classroom, kterou škola používá, se žáci sešli v 08:30. První hodina tělocviku jim odpadla. Místo matematiky a češtiny pak třídní učitelce ukazovali, co dostali na Vánoce. „Dneska si budeme povídat,“ uvedla pedagožka. „Zítra (v úterý) pomalinku začneme (s učením),“ dodala.

Žáci s ní komunikovali od začátku samostatně bez rodičů. První půl hodinu se překřikovali, po připomenutí pravidla, že se musí hlásit, se jejich kázeň zlepšila. Podle vyučující budou nyní pracovat ve stejném režimu jako na podzim. Každý všední den by se měli on-line sejít na až pět vyučovacích hodin. Výtvarná a pracovní výchova budou dobrovolné.

Škola pro děti zdravotníků

V Praze a dalších městech se dnes obnovil provoz škol pro děti zdravotníků a dalších profesí potřebných pro zvládnutí nákazy.

Praha naposledy podle pokynů vlády péči o děti zástupců klíčových profesí zajistila od listopadu, pro tyto účely vybrala asi 60 škol. Vedle zdravotníků, policistů či hasičů sem mohou svoje děti ve věku od tří do deseti let poslat také například zaměstnanci kurýrních a doručovacích služeb a pracovníci zajišťující svoz komunálního odpadu či dodávky elektřiny, tepla a zemního plynu.

Třeba Liberecký kraj pro tyto účely vyčlenil 19 školských zařízení, Karlovarský kraj osm.

Vysočina: Méně žáků

Do škol na Vysočině určených pro péči o děti rodičů pracujících v kritické infrastruktuře zatím nastoupilo méně žáků než dřív.

Do základní školy v Oslavické ulici ve Velkém Meziříčí nastoupilo pět dětí zaměstnanců integrovaného záchranného systému (IZS). Podle ředitelky Evy Bednářové jich dřív, kdy škola plnila stejnou funkci, chodil dvojnásobek. „Teď se to rozšířilo i na další zaměstnání jako poštovní doručovatele nebo pracovníky výchovných ústavů. Všichni teď čekají, zatím je tento stav vyhlášený do 10. ledna. Pokud to prodlouží, myslím si, že větší nápor bude příští týden. Zatím si to (hlídání dětí) rodiče nějak pořešili,“ řekla Bednářová. Výuka podle ní začala bez problémů, i když jsou na neschopence tři pedagogové, což je asi desetina sboru.

Do jihlavské Základní školy Evžena Rošického dnes nastoupilo osm dětí rodičů z IZS, obvykle jich chodilo 12, řekla zástupkyně ředitele Zuzana Tomková.

Ve žďárské škole se nechalo od prosince testovat na koronavirus asi 20 procent pedagogů. Větší zájem by podle ředitele měli jeho kolegové o očkování. Ředitel Jaroslav Ptáček odhaduje, že vakcínu by chtěla asi polovina sboru. „Zase bych šel příkladem, udělal bych tady takový citlivý nábor,“ řekl.

Lounsko: Volnější režim online výuky

Základní škola v Peruci na Lounsku zvolila při on-line výuce volnější režim. Žáci mají ve svých rozvrzích o polovinu hodin méně, než kdyby byla výuka prezenční. Škola je tím chce vést k samostatnosti a organizovanosti. Ředitel Tomáš Hosnedl dnes ČTK také řekl, že si žáci devátých tříd přejí, aby se už mohli plnohodnotně vrátit do školy, podle něj ale díky své píli ukončí studium bez problémů.

„Překlopili jsme rozvrh, takže on-line učíme polovinu hodin. Když má předmět dotaci dvě hodiny, tak on-line učíme jednu hodinu,“ uvedl ředitel. Děti k samostudiu dostávají každé pondělí úkoly na celý týden. „Učíme žáky, aby si nějakým způsobem výuku organizovali sami,“ doplnil.

Deváté ročníky čeká důležité uzavírání známek, které budou mít vliv na jejich přijetí na střední školy či odborná učiliště. „Oni chtějí do školy, cítí, že teď je to důležité a jsou z toho nešťastní. Nevěří tomu, co se děje, ale jsou ctižádostiví, učí se a vydávají maximum,“ uvedl Hosnedl. Dodal, že žáci mají možnost se k situaci vyjádřit při třídnických hodinách. Řeší na nich i styl on-line výuky, což je podle ředitele pro školu důležitá zpětná vazba.

Žádný z pedagogů podle Hosnedla momentálně není v karanténě, doporučuje jim ale, aby raději zůstali doma. „Upřednostňujeme home office,“ dodal.

Talentové zkoušky

Vedle toho dnes začíná také prodloužené období talentových zkoušek do konzervatoří, oborů středního vzdělávání s talentovou zkouškou a na sportovní gymnázia.

Období talentových zkoušek na střední školy prodloužilo ministerstvo školství taktéž kvůli epidemii koronaviru. Na umělecké obory a konzervatoře se budou konat ode dneška do 31. ledna, zatímco původně mělo být jejich období v lednu asi o polovinu kratší. V případě sportovních gymnázií se termíny talentových zkoušek prodlouží do 31. března. Původně se tam tyto zkoušky měly konat ode dneška do 15. února. Přihlášky mohli zájemci o obory s talentovou zkouškou odevzdat do konce listopadu.

Video  „Může to mít fatální následky,“ psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí  - Blesk
Video se připravuje ...

frantacizek ( 4. ledna 2021 11:04 )

a navíc mazaní, pač na dotaz - co kdybych si je už mezitím koupil, popř. je dostal na Vánoce, holky odpověděly, že by se to vrátilo jako nepodařený dárek, jedna, že by to vyměnila za Fyzikální jevy v praxi, což ji samozřejmě věřím..

frantacizek ( 4. ledna 2021 11:02 )

studenti téhle generace jsou vynikající, pokud se jim věnujete, jsou nesmírně vděční. A to i když jim dávám budíček na 6. ráno, abychom už v 7 pracovali. Dostal jsem dnes od dvou tříd, které se potkávají v jazykových hodinách, takže se tam studentky asi na mě domluvily, společně zakoupené dárky, na které se složili a nestihli mi je předat před Vánoci. Knihy, které jsem si přál, člověk aspoň vidí, jak dávají pozor, když spolu debatujeme o věcech..Jsou úžasní! Ale mě neuplatí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa