Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez očkovacích center to nepůjde, vzkázal vládě Kuba. Očkovat začaly i poslední 3 kraje

Aktualizováno -
4. ledna 2021
15:03
Autor: ČTK, simao - 
4. ledna 2021
09:11

Očkování proti nemoci covid-19 dnes začalo v posledních třech krajích, kde se dosud neočkovalo, v Libereckém, Karlovarském a Zlínském. Vakcínu podobně jako v jiných krajích přednostně dostali zdravotníci v nemocnicích a pracovníci záchranné služby. V Jihočeském kraji pak hejtman Martin Kuba (ODS) uspořádal tiskovku, na které představil krajský systém očkování, za jehož nezbytnou součást považuje vakcinační centra..

Do Česka před koncem roku přišly první dvě dodávky vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, které můžou vystačit až pro víc než 33 000 lidí. První zásilku si rozdělily nemocnice v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, vakcíny z druhé dodávky se dostaly do všech ostatních krajů.

Minulý týden ve středu se začalo očkovat v Ústeckém kraji, na silvestra v Jihočeském, Středočeském, Pardubickém, Plzeňském a Olomouckém kraji. O víkendu se do vakcinace zapojily nemocnice na Vysočině a v Královéhradeckém kraji. Dnes se začalo očkovat ve zbylé trojici krajů.

Přednost v očkování před běžnou populací mají podle vládní očkovací strategie dostat zdravotníci v nemocnicích, hospitalizovaní senioři, lékaři nebo lidé v domovech pro seniory.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v televizi Prima uvedl, že na očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku a od 1. února všichni další obyvatelé. Očkovací termín dostanou podle různých kritérií. Zopakoval, že Česko má objednáno 15,9 milionu dávek pro téměř devět milionů lidí.

Kuba představil krajský systém

Systém evidence zájemců o očkování proti koronaviru musí řadit uchazeče podle kritérií jako věk nebo zdravotní stav a jejich diagnóza. Jde o podobný model, jaký funguje v Izraeli, řekl v pondělí novinářům jihočeský hejtman a předseda asociace krajů Martin Kuba (ODS), když představoval krajskou strategii pro očkování proti covidu-19.

Za její nezbytnou součást považuje vakcinační centra. V Jihočeském kraji by podle něj měla vzniknout v každém okresním městě.

Kuba za zásadní považuje očkování lidí nad 60 let. V jižních Čechách jich podle hejtmana žije přibližně 174.000. V součtu s další skupinou obyvatel s rizikovými faktory jde zhruba o 200.000 lidí, kteří by měli podstoupit očkování v období do června.

„Protože každý musí být očkovaný dvakrát, potřebujeme mít 400.000 vakcín. V době od března do června má Česká republika obdržet 5,6 milionu vakcín, z nichž by měl Jihočeský kraj získat 350.000 až 400.000 vakcín,“ řekl Kuba. Kraj podle něj očekává v lednu 11.700 vakcín a v únoru dalších 19.500. Očkovací strategie by podle něj měla snížit úmrtnost na koronavirus, zabránit přetížení zdravotního systému a postupně vytvořit kolektivní imunitu. Jihočeský kraj má přibližně 660.000 obyvatel.

Vakcinační centra jako nutnost, míní hejtman

Kuba dodal, že není možné, aby systém evidence uchazečů o vakcinaci byl totožný se systémem na testování na koronavirus. V pořadí na očkování by podle něj měla vzniknout čekací listina. Správně nastavený systém považuje za zásadní pro co nejrychlejší snížení šíření koronaviru.

„Chceme-li naočkovat co nejvyšší počet lidí v co nejkratším čase, tak samotné píchnutí jehly je to nejsnadnější. Mnohem důležitější budou věci jako logistika nebo komunikace. A bez vysokoprůtokových vakcinačních center to nepůjde,“ dodal hejtman.

Projekt vakcinačních center podporuje i ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek. Podle něj má projekt řadu výhod. „Pokud by takové centrum nebylo, tak nemocnice není schopna zvládnout očkování. Například musíme počítat s tím, že v každou chvíli bude ve vakcinačním centru 80 lidí, kteří musí na místo přijet. A naše nemocnice, a myslím si, že ani žádná jiná, nemá parkoviště s takovou volnou kapacitou,“ uvedl Šnorek.

Půta: Nenaplněná očekávání lidí

Očkovat se dnes začalo i v Libereckém kraji. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) tam nebude možné v lednu začít očkovat proti covidu-19 zájemce z řad veřejnosti. Vychází z počtu přislíbených dávek vakcíny. Liberecký hejtman na to upozornil v otevřeném dopise, který je adresovaný starostům obcí v kraji.

„V lednu budeme mít v kraji, podle informací ministerstva zdravotnictví, k dispozici necelých 10 tisíc vakcín, které by měly být určeny především lékařům a zdravotníkům, zaměstnancům a klientům ústavů sociální péče a dalším potřebným působícím v Integrovaném záchranném systému. Pro veřejnost v této zásilce žádná rezerva není, tato rovnice zatím prostě nevychází. Úplně nejhorší jsou tak v krizové situaci nenaplněná očekávání lidí,“ varoval Půta.

Podle něj jen v Libereckém kraji žije 89 000 lidí ve věku nad 65 let a z toho 17 000 lidí je ve věku nad 80 let. Babiš v neděli uvedl, že přednost při očkování dostanou zájemci, kteří se léčí s cukrovkou, obezitou, závažným onemocněním plic nebo závažným onemocněním ledvin.

Video  Babiš po obědě v Lánech: Zeman se nechá očkovat v druhé polovině ledna.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„V úterý chce ministr zdravotnictví Blatný diskutovat s hejtmany o očkovací strategii, kterou jsme zatím neviděli, a videokonference se prý zúčastní i pan premiér Babiš. Následně pan ministr plán představí veřejnosti, které už pan premiér dnes slíbil objednávkový systém fungující od poloviny ledna. Asi vás nikoho nepřekvapí, že osobně bych preferoval nejprve diskusi nad návrhem a teprve potom mediální tvrzení a sliby, ale kdo jsem já, abych to hodnotil. Navíc by tady platilo pořekadlo s házením hrachu na zeď,“ dodal v dopise Půta.

Liberecký kraj: Měnil se termín dodání vakcíny

Krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS) po dnešním jednání krajského krizového štábu uvedl, že ve čtyřech páteřních nemocnicích se teprve dnes začalo s očkováním zdravotníků, kteří jsou nasazeni v první linii.

V jiných částech země s jejich očkováním začali už minulý týden, podle radního se pro zahájení až dnes rozhodli s ohledem na to, že nevěděli, kdy vakcína skutečně dorazí. „Třikrát se změnil termín dodání,“ uvedl Richter. Do kraje byla dodána 30. prosince.

Přednosta: Polovina našich lékařů prodělala covid

Jedním z prvních, kdo dnes podstoupil očkování, byl přednosta centra interních oborů Tomáš Klimovič. Podle něj je očkování cesta ven ze současné situace šíření nákazy.

„Protože na našem oddělení už těch nákaz bylo opravdu hodně. Polovina našich lékařů prodělala nákazu covidem-19, takže je potřeba, aby měl za prvé, kdo pracovat, a za druhé, abychom nepřenášeli infekci na další pacienty a na naše rodinné příslušníky,“ uvedl Klimovič.

Podle něj je situace na urgentním příjmu složitá tím, že dopředu nevědí, kdo je covid pozitivní. Nakažených bývá podle něj více než polovina. „Bohužel my nevíme na začátku, zda pacient je covid pozitivní, to se zjistí až po testu, takže my musíme zacházet se všemi pacienty jako by byli covid pozitivní,“ dodal. Zájem o očkování podle něj projevili všichni lékaři z jeho oddělení, kteří se dosud koronavirem nenakazili, a takřka všechny zdravotní sestry.

Zlínský kraj: Primář vzpomněl zesnulé

Také ve Zlínském kraji dnes začalo očkování proti covidu-19. Od rána se očkují zaměstnanci čtyř krajských nemocnic, kde se očkuje také personál zdravotnické záchranné služby. Za první den by podle plánu mělo mělo ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje dostat první dávku vakcíny více než 200 lékařů, sester a záchranářů, přeočkování druhou dávkou je podle očkovacího schématu platného pro vakcínu Pfizer-BioNTech čeká za tři týdny, řekl novinářům mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Do kraje minulý týden dorazilo 195 ampulek s vakcínou, z každé ampule je šest očkovacích dávek. Za první dva dny tak bude možné naočkovat asi 1200 zdravotníků. Další dodávka vakcín do kraje se očekává ve čtvrtek, množství dávek by mělo být dvojnásobné proti první dodávce.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19.  - Blesk
Video se připravuje ...

Jako první dostal v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně vakcínu primář tamního kardiologického oddělení Zdeněk Coufal. „Vůbec nic nebylo cítit, předpokládám, že vše bude v pořádku jako při jakémkoliv jiném očkování,“ řekl novinářům těsně po očkování Coufal. Je rád, že očkování začalo, v nemocnici vidí závažné průběhy onemocnění covid-19. „Byl bych rád, kdyby to proběhlo v masovém měřítku, a kdyby pokud možno lidé do očkování šli, protože není o co stát. Spousta našich občanů, kteří by tady mohli být mezi námi, už tady nejsou,“ uvedl Coufal.

Mezi prvními byl očkován také krajský koordinátor intenzivní péče a primář zlínského oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ARIM) Tomáš Gabrhelík a vrchní sestra ARIM Tereza Koníčková.

Karlovarský kraj: 195 ampulí vakcíny

Mezi posledními, kde začalo očkování, byl dnes i Karlovarský kraj. Očkovací centra zřídilo vedení kraje ve třech největších nemocnicích v Karlových Varech, Chebu a v Sokolově. Zájem je velký, o vakcínu projevila zájem zhruba polovina pracovníků nemocnic, řekl dnes novinářům mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Vladislav Podracký.

Karlovarská nemocnice dostala minulý týden ve středu jedno plato se 195 ampulemi vakcíny, z každé lze použít až šest očkovacích dávek. Očkování ale posunul svátek i víkend, proto se začalo až dnes. Vakcínu přednostně dostanou zdravotníci, pracovníci záchranné služby a příslušníci složek Integrovaného záchranného systému. První zásilka by měla vystačit na očkování zhruba tisícovky lidí. Další dávky by měly dostat nemocnice ve čtvrtek, během ledna očekávají ještě další tři závozy.

„Je k dispozici 975 vakcín, ale pro Karlovarskou krajskou nemocnici je to jenom 400 vakcín, budeme očkovat naše zaměstnance v Chebu a v Karlových Varech. V Chebu je k dispozici tuším 117 vakcín,“ řekl ČTK lékařský ředitel KKN Josef Mašek.

První vakcínu dnes dostala zdravotní sestra anesteziologie Lucie Růžičková. Jako první přišli na řadu pracovníci covidových pracovišť z oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (OARIM), z kožního a infekčního oddělení. Nemocnice pak chtějí podle lékařského ředitele očkovat zhruba 100 lidí denně.

savkc ( 4. ledna 2021 16:22 )

o5 Musím UPOZORNIT, že tento názor je psán TROLLEM za pomoci nejspíše Redakce BLESKU - UKRADENÝM mým NICKEM !!!

....­....­....­....­..UBO­ŽÁČCI­....­....­.....

savkc ( 4. ledna 2021 16:21 )

o5 Musím UPOZORNIT, že tento názor je psán TROLLEM za pomoci nejspíše Redakce BLESKU - UKRADENÝM mým NICKEM !!!

....­....­....­....­..UBO­ŽÁČCI­....­....­.....

savkc ( 4. ledna 2021 16:21 )

o5 Musím UPOZORNIT, že tento názor je psán TROLLEM za pomoci nejspíše Redakce BLESKU - UKRADENÝM mým NICKEM !!!

....­....­....­....­..UBO­ŽÁČCI­....­....­.....

savkc ( 4. ledna 2021 16:21 )

o5 Musím UPOZORNIT, že tento názor je psán TROLLEM za pomoci nejspíše Redakce BLESKU - UKRADENÝM mým NICKEM !!!

....­....­....­....­..UBO­ŽÁČCI­....­....­.....

savkc ( 4. ledna 2021 16:21 )

o5 Musím UPOZORNIT, že tento názor je psán TROLLEM za pomoci nejspíše Redakce BLESKU - UKRADENÝM mým NICKEM !!!

....­....­....­....­..UBO­ŽÁČCI­....­....­.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa