Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První děti 2021: Viktorka se v Plzni narodila minutu po půlnoci. Druhý Tomáš v Ostravě

  • Autor: ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    1. 1. 2021
    16:59
    1. 1. 2021
    08:53

    Po klidném Silvestru s ohledem na opatření v ČR kvůli pandemii covid-19 přišla na svět i první miminka nového roku. Prvními dětmi, narozenými v roce 2021, jsou dle hlášení krajů Viktorka z Plzně a Tomášek z Ostravy.

  • 1.Plzeňský kraj

    První dítě roku 2021 Plzeňského kraje, a zřejmě i celého Česka, je Viktorie, která přišla na svět minutu po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Holčička je zdravá, měří 50 centimetrů a váží 3330 gramů, řekla dnes ČTK administrátorka nemocnice Libuše Kufnerová.

    Další nemocnice v kraji zatím na první dítě letošního roku čekají. Do 9:30 neměly žádný porod ani nemocnice spadající pod Nemocnice Plzeňského kraje ani soukromá Mulačova nemocnice v Plzni.

    První miminko roku 2021: Viktorka z Plzešnkého kraje První miminko roku 2021: Viktorka z Plzešnkého kraje | ČTK / FN Plzeň/Libuše Kufnerová

  • 2.Moravskoslezský kraj

    Prvními dětmi narozenými v novém roce v Moravskoslezském kraji byli chlapci. V Městské nemocnici Ostrava (MNO) přišel dvě minuty po půlnoci na svět Tomáš, v Nemocnici Agel Ostrava-Vítkovice se o deset minut později narodil Mikuláš. ČTK to řekli mluvčí nemocnic.

    Lucie Branná za MNO uvedla, že Tomáš vážil 3650 gramů a měřil 50 centimetrů. Jeho maminka je z Vřesiny u Hlučína na Opavsku. Mikuláš měl po narození míry 4170 gramů a 54 centimetrů a jeho maminka je Ostravanka.

    První letošní dítě na Karvinsku se narodilo v 00:34 v porodnici v Havířově. Mluvčí nemocnice s poliklinikou Havířov Irma Káňová uvedla, že holčička Karin vážila 2970 gramů a měřila 49 centimetrů. Čtvrt hodiny po ní přišel ve stejné porodnici na svět chlapeček Jakub.

    První letošní dítě ve Fakultní nemocnici Ostrava, největším zdravotnickém zařízení v kraji, se narodilo v 00:53 a má jméno Quynh Mai. V Novém Jičíně byl prvním narozeným dítětem v 01:24 Ondřej.

    Tomáš, který přišel na svět 1. ledna 2021 dvě minuty po půlnoci v Městské nemocnici Ostrava, je druhým dítětem narozeným v roce 2021 Tomáš, který přišel na svět 1. ledna 2021 dvě minuty po půlnoci v Městské nemocnici Ostrava, je druhým dítětem narozeným v roce 2021 | ČTK/Vladimír Pryček

  • 3.Středočeský kraj

    Prvním letošním dítětem narozeným ve středočeských nemocnicích je děvče Ema. Narodila se v kolínské porodnici v 0:03. Váží 3710 gramů, sdělila dnes ČTK Kateřina Kubíčková ze středočeského hejtmanství.

    Loni se první středočeské dítě narodilo v nemocnici v Mladé Boleslavi. Chlapeček Marek přišel na svět čtvrt hodiny po půlnoci. Vážil 3520 gramů a měřil 51 centimetrů.

    Pravděpodobně prvním dítětem narozeným v ČR v letošním roce je Tomáš, který přišel na svět dvě minuty po půlnoci v Městské nemocnici Ostrava.

  • 4.Ústecký kraj

    První dítě narozené v novém roce v Ústeckém kraji je holčička Daniela, narodila se tři minuty po půlnoci v nemocnici společnosti Krajské zdravotní (KZ) v Mostě mamince Miriam Nykodýmové z Litvínova. Vážila 3410 gramů a měřila 50 centimetrů. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informovala společnost KZ, jež v kraji spravuje pět nemocnic.

    V nemocnici Kadaň na Chomutovsku se dnes jako první na svět podíval chlapec, narodil se v 1:13. V Litoměřické nemocnici se narodil rovněž kluk, a to v 5:13. ČTK to řekli zaměstnanci porodnic.

    V Podřipské nemocnici v Roudnici nad Labem na Litoměřicku podle mluvčí Evy Švecové na první miminko ještě čekají. V 7:50 o tom informovala ČTK.

    Loni se jako první v kraji narodil chlapec Vilém v kadaňském špitále. Žena z Mostu ho porodila více než čtyři hodiny po půlnoci.

  • 5.Jihomoravský kraj

    Prvním dítětem narozeným v roce 2021 na jihu Moravy se stala holčička Rozálie, která přišla na svět v Nemocnici Břeclav čtyři minuty po půlnoci. Informovala o tom Alena Knotková z Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

    Děvčátko měří 49 centimetrů a váží 3130 gramů. „Od Jihomoravského kraje obdrží první novoroční miminko drobné dárky, maminka kytici, nebude chybět ani písemná gratulace od hejtmana Jana Grolicha,“ uvedla Knotková.

    Druhým miminkem letošního roku je děvčátko narozené ve Vyškově v 1:45, prvním brněnským dítětem roku je chlapec narozený ve 3:30 ve fakultní nemocnici Brno v Bohunicích.

    Také v minulých dvou letech se první dítě roku v kraji narodilo v Břeclavi. Loni byla Laura narozená pouhou minutu po půlnoci dokonce prvním dítětem narozeným v celém Česku.

  • 6.Olomoucký kraj

    První dítě v Olomouckém kraji se letos narodilo v porodnici Fakultní nemocnice Olomouc. Holčička Natálie přišla na svět dnes dvanáct minut po půlnoci. Následoval ji Leoš v Nemocnici Agel Jeseník a Ondřej v Nemocnici Agel Přerov. Nemocnice v Šumperku a Prostějově na první dítě letošního roku stále čekají, vyplývá z ankety ČTK.

    „Holčička Natálie váží 3,830 kilogramu a měří 51 centimetrů. Je z Olomouce,“ řekl dnes ČTK mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. V Nemocnici AGEL Jeseník se narodil jako první letošní miminko Leoš, a to v 07:02. „Maminka přijela do jesenické porodnice z nedaleké obce na Javornicku,“ uvedla mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská.

    V Nemocnici AGEL Přerov přivítali první miminko v 07:30. „Byl to také chlapeček, který dostal jméno Ondřej. Maminka přijela z nedaleké obce u Lipníka nad Bečvou,“ podotkla Miloševská.

  • 7.Královéhradecký kraj

    Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je chlapec. Narodil se ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové dnes ve 0:26. První děvče se narodilo v krajské nemocnici v Rychnově nad Kněžnou v 01:19. ČTK to řekli zástupci nemocnic.

    Chlapec se jmenuje Ivan, váží 3280 gramů, maminka je ze Slovenska. Děvče Agáta váží 2930 gramů, měří 51 centimetrů a rodiče jsou z Rychnova nad Kněžnou.

  • 8.Pardubický kraj

    Prvním dítětem letošního roku v Pardubickém kraji je chlapec, narodil se 38 minut po půlnoci v nemocnici ve Svitavách. První dívka letošního roku narozená v kraji přišla na svět v chrudimské nemocnici deset minut před druhou hodinou ranní. ČTK to řekla Alena Františková z oddělení komunikace krajských nemocnic.

    Tadeáš po porodu vážil 3450 gramů a měří 50 centimetrů, jeho matka je z Jedlové u Poličky. Dívka se jmenuje Valerie, vážila 2720 a měří 46 centimetrů, matka pochází z Chrudimi.

    Prvním miminkem loňského roku byla v Pardubickém kraji dívka, která se narodila v čtyři minuty po půlnoci v pardubické nemocnici. Dostala jméno Alžběta.

  • 9.Praha

    První dítě letošního roku v Praze se narodilo v 1:06 v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Chlapec váží 3,7 kilogramu a měří 53 centimetrů. O čtvrt hodiny později se v porodnici U Apolináře, tedy na Gynekologicko-porodnické klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, narodila holčička vážící 3,3 kilogramu a měřící 49 centimetrů.

    Jako třetí v novém roce se v metropoli narodila holčička Evelína. Na svět přišla na gynekologicko-porodnickém oddělení v nemocnici Motol v 1:40. Podle mluvčí nemocnice Ludmily Šimáčkové novorozená dívka váží 3,8 kilogramu a měří 49 centimetrů.

    Praha tradičně odměňuje 15.000 korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. Do roku 2000 ale dostávalo dar pouze první miminko. Dar byl od 5000 do 15.000 korun a formou vkladní knížky na jméno dítěte ho předával primátor matce ještě v porodnici. Od roku 2001 dostávají dar všechny na Nový rok narozené děti. Do roku 2005 byl dar 10.000 korun, v dalších letech pak 15.000 korun.

    První dítě roku 2020 v Praze se narodilo akutním císařským řezem dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Jednalo se o hocha pojmenovaného Artem. Chlapec však odměnu 15.000 korun nedostal. Důvodem bylo to, že matka dítěte byla cizinka, jak tehdy ČTK řekl přednosta tamní gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán.

  • 10.Kraj Vysočina

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je chlapec Mikuláš. Narodil se v nemocnici v Třebíči dnes v 1:26. Váží 3780 gramů, měří 52 centimetrů. Druhým letošním dítětem narozeným v kraji je Antonín, který přišel na svět v 1:51 v havlíčkobrodské nemocnici. První dívka kraje se narodila letos v Jihlavě, Sára, ve 3:04. V porodnicích v Pelhřimově a Novém Městě na Moravě se k 6:00 zatím žádné miminko nenarodilo. ČTK to zjistila po dotazech v jednotlivých porodnicích.

    První miminko kraje je Mikuláš Hausknecht. „Matka Lucie je z Hrotovic,“ sdělila ČTK mluvčí třebíčské nemocnice Jitka Mácová. První dívka Vysočiny Sára přišla na svět přirozeným, spontánním porodem. Jmenuje se Sára Kotrbová, váží 3625 gramů, měří 51 centimetrů. „Maminka Kateřina Sýkorová je z Třebíče, je to její první miminko,“ řekla ČTK pracovnice porodnice.

    V nemocnici Havlíčkův Brod se narodila do dnešního rána dvě miminka, chlapci. V 1:51 Antonín z obce Kameničky u Chrudimi, vážil 3750 gramů. Druhý byl Jakub ve 3:33, z obce Libice nad Doubravou, jenž vážil 2750 gramů. Tamní porodnice miminka neměří. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Petra Černo.

    Loni byla prvním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině dívka Veronika z Jihlavy. Narodila se v jihlavské nemocnici v 00:33. Vážila 4140 gramů, měřila 52 centimetrů.

  • 11.Zlínský kraj

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích ve Zlínském kraji je děvče Ela. Na svět přišla v 02:05 v porodnici Kroměřížské nemocnice. Při porodu vážila 3360 gramů a měřila 48 centimetrů, její maminka Kristýna Šumberová je ze Zdounek na Kroměřížsku, řekl dnes ČTK mluvčí krajských nemocnice Egon Havrlant. V kroměřížské porodnici se podle něj od půlnoci do 07:00 narodily celkem dvě děti, v obou případech děvčátka.

    V porodnici Uherskohradišťské nemocnice je letos prvním dítětem chlapec Václav, který se narodil v 04:00, při porodu vážil 3300 gramů a měřil 50 centimetrů. „Jeho maminka Marcela Procházková je z Tvarožné Lhoty. Do sedmé hodiny ranní tam přišly na svět celkem dvě děti, v obou případech chlapci,“ uvedl mluvčí.

    V porodnici zlínské nemocnice zatím na prvního letošního novorozence čekají, stejně je tomu v porodnici ve Vsetíně, do sedmé hodiny ranní nepřišlo v obou porodnicích na svět žádné dítě. Žádné dítě narozené na Nový rok zatím nehlásí ani porodnice Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny Agel.

  • 12.Karlovarský kraj

    Prvním miminkem narozeným v Karlovarském kraji v roce 2021 je holčička Zora, která přišla na svět v Nemocnici Sokolov, ve 5:00. Holčička váží 2020 gramů, informovala dnes ČTK mluvčí sokolovské nemocnice Markéta Singerová.

    Jen pět minut po holčičce narozené v Sokolově se narodilo miminko v chebské nemocnici. Je jím chlapeček jménem Duc An, který přišel na svět ve 5:05. Chlapec se narodil rodičům z Hazlova a váží 3230 gramů, uvedl mluvčí krajské nemocnice Vladislav Podracký.

    Letošnímu prvnímu dítěti věnuje Karlovarský kraj dar 10.000 korun. V minulých letech dostávali novorozenci, kteří přišli na svět 1. ledna, zlatý řetízek s andělem, plyšovou hračku a další drobné dárky. Nově kraj odmění prvního z nich. „Domníváme se, že v této nelehké době rodičům finanční dar udělá radost a určitě jim pomůže při pořizování mnoha věcí potřebných k péči o miminko,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

    Loni se narodilo v první lednový den celkem sedm dětí. První byla holčička Terezka. Přišla na svět v karlovarské porodnici.

  • 13.Liberecký kraj

    První miminko v Libereckém kraji se na Nový rok narodilo v Jilemnici. Malá Mariana Bartoníčková přišla na svět ve 2:24, rodiče ale přijeli ze sousedního Královéhradeckého kraje, z Jičína. Zdravá holčička měří 51 centimetrů a váží 4,13 kilogramu, řekla ČTK sestra z porodnice v Jilemnici. První miminko nového roku už mají i v ostatních nemocnicích v Libereckém kraji s výjimkou Liberce.

    V Jablonci přivítali krátce před čtvrtou prvního chlapečka. Váží 3,535 kilogramu, měří rovného půl metru a dostal jméno Jan, rodiče jsou ze Smržovky. O hodinu a půl později přišel na svět další kluk Dominik v českolipské nemocnici.

    „Stejně jako loni první holčička a také chlapec narození v daném roce v Libereckém kraji dostanou od hejtmana Martina Půty pamětní zlatý dukát, kvůli koronaviru ale zřejmě nebude možná hejtmanova osobní návštěva,“ řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Rodiče dostanou také tradičně peněžitý dar a dětskou kosmetiku.

Knight ( 1. ledna 2021 14:29 )

Já se jí úplně lekl, tvl je hnusák flekatej

villon ( 1. ledna 2021 12:18 )

Viktorka ze z Plzně, twl... Ten její fotr musí bejt solidní vejmaz z kotle ve Štruncovejch sadech. Chudák dítě.

frantacizek ( 1. ledna 2021 10:42 )

krásné

Zobrazit celou diskusi