Jako třetí v novém roce se v metropoli narodila holčička Evelína. Na svět přišla na gynekologicko-porodnickém oddělení v nemocnici Motol v 1:40. Podle mluvčí nemocnice Ludmily Šimáčkové novorozená dívka váží 3,8 kilogramu a měří 49 centimetrů.

Praha tradičně odměňuje 15.000 korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. Do roku 2000 ale dostávalo dar pouze první miminko. Dar byl od 5000 do 15.000 korun a formou vkladní knížky na jméno dítěte ho předával primátor matce ještě v porodnici. Od roku 2001 dostávají dar všechny na Nový rok narozené děti. Do roku 2005 byl dar 10.000 korun, v dalších letech pak 15.000 korun.

Bez 15 tisíc

Letos hlavní město Praha odměny dětem poskytovat nebude, jak uvedl mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. „Vede nás k tomu zejména očekávaný pokles příjmů městského rozpočtu v důsledku protiepidemických opatření a vládní snížení daní, které opět pocítí především obecní a krajské rozpočty," uvedl k tomu za město mluvčí. V plánu je však, s ohledem na aktuální epidemickou situaci, pořádání slavnostní ceremonie, na níž by děti dostaly pamětní minci a hodnotný věcný dar.

První dítě roku 2020 v Praze se narodilo akutním císařským řezem dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Jednalo se o hocha pojmenovaného Artem.