Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nemáte internet? Babiš ukázal nejen seniorům cestu k očkování přes praktika i telefon

Autor: ČTK, ula, kal - 
4. ledna 2021
05:30

Na očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. V televizi Prima to v neděli řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO), detaily přidal ve svém internetovém pořadu. Rezervace bude probíhat hlavně přes internet, ale také prostřednictvím praktických lékařů či telefonicky na lince 1221. Ne každý má totiž přístup k internetu, případně se v rezervačním systému neorientuje, jak přiznala čtenářka Libuše (70) z Ústí nad Labem.

Na redakci Blesku se obrátila paní Libuše (70) , která se rozhodla reagovat na nabádání k tomu, aby se senioři nechali naočkovat.

„Ovšem již jí ani našimi politiky nebylo zohledněno, že pro běžné lidi je nutné se objednat pouze přes internet, jak na testování, tak v budoucnosti na očkování.  Rezervační systém je složitý,  pro mnoho seniorů nepoužitelný, když ještě neberu v úvahu, že spousta seniorů ani nemá počítač. Pokud chcete pomoci seniorům, oni potřebují jinou možnost rezervace, než se pracně proklikávat webem Ministerstva zdravotnictví,“ napsala paní Libuše s tím, že má o očkování zájem a zavidí politíkům, kteří se nikam rezerovat nemusí a očkováni již jsou. 

„Jsem senior 70 let, po onkologickém onemocnění s oslabenou imunitou a momentálně nemám žádnou šanci. Poraďte,“ dodala seniorka z Ústí nad Labem ještě před nedělním vystoupením Babiše.

Nemáte internet? Použijte linku 1221

Podobné starosti má zřejmě více seniorů. „Jak na antigenní testování, tak na očkování se lze, respektivě bude možnost se objednat prostřednictvím linky 1221,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Paní Libuše si však bude muset ještě chvíli počkat. 

Kdy se můžeme hlásit na očkování?

Termíny pro rezervace na očkování upřesnil premiér Babiš:

Do 15. ledna bude probíhat očkování zdravotníků, kteří zajišťují péči o covid osoby, senioři v domovech a ti, kteří se o ně starají, např. zdravotníci z infekčních oddělení, lůžková oddělení v režimu covid, ARO, plicní oddělení, lůžková interní kardiologická oddělení, lékaři JIPky atd.

Od 15. ledna se spouští centrální rezervační systém, ale do toho systému se budou moci přihlásit jen lidé starší 80 let.

Od 1. února se bude moci do centrálního rezervačního systému přihlásit již každý občan, ale dostane termín podle priority.

Kdo bude mít přednost?

„Systém to naprogramuje a samozřejmě každý, kdo se tam rezervuje, musí vyplnit údaje,“ řekl v Partii Andrej Babiš. Zdravý člověk, kterému je 66 let, dostane termín později než například pětašedesátiletý zájemce s vysokým tlakem, obezitou nebo závažným onemocněním plic.

Přihlašovat se na očkování bude možné přes internet nebo prostřednictvím praktických lékařů či telefonicky na lince 1221.

„Hlavní prioritou je věk, ale také jeho zdravotní stav,“ řekl premiér. Mladší a zdraví lidé podle něj termín pravděpodobně nedostanou hned, ale budou zařazeni do databáze a časem dostanou termín přes zprávu SMS.

Přednost podle premiéra dostane například asi 13 000 lidí s cukrovkou, 93 000 s obezitou, 218 000 se závažným onemocněním plic nebo 24 000 se závažným onemocněním ledvin. Dalším kritériem bude zaměstnání u integrovaného záchranného systému, v kritické infrastruktuře, ve zdravotnictví, v sociální péči či ve školství.

16 miliónů dávek pro Česko

Babiš zopakoval, že Česko má objednáno 15,9 milionu dávek pro téměř devět milionů lidí. V lednu by do Česka mělo doputovat 326 000 dávek v Evropské unii schválené vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. „Celkově jsme objednali od Pfizer osm milionů vakcín,“ řekl.

Pokud se při očkování podaří z dodaných ampulí odebrat šest dávek místo původně zvažovaných pěti, počet se podle Babiše navýší o 1,6 milionu. O schválení dalších vakcín se bude teprve rozhodovat. Podle premiéra pravděpodobně nebude možné, aby si lidé mezi jednotlivými vakcínami vybírali. Byl by rád, aby celé očkování bylo hotovo do konce září.

Server Seznam Zprávy koncem prosince uvedl, že stát počítá v druhé fázi očkování v březnu a dubnu s dostupností látky také od firmy Moderna. Dorazit mají asi tři miliony dávek. Na konci druhé fáze ministerstvo počítá s tím, že přijde do Česka také vakcína od společnosti AstraZeneca. Při třetí fázi očkování asi v květnu by mohly být dostupné také očkovací látky firem Johnson&Johnson, CureVac nebo Sanofi.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa