Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bobař na Liberecku skončil v nemocnici. Zavřenou sjezdovku zkoušel sjet na „lopatě“

Autor: ČTK - 
2. ledna 2021
18:15

Zimní střediska v Libereckém kraji zažívají navzdory koronavirové uzávěře rušné dny. I když v sobotu nebylo tak pěkné počasí jako na Silvestra a Nový rok, na zasněžené sjezdovky mířily stovky turistů, hlavně rodin s dětmi. Parkoviště v horských oblastech praskala ve švech. Na Severáku, Tanvaldském Špičáku nebo v Bedřichově bylo před polednem obtížné zaparkovat. S množstvím lidí přibývá úrazů, řekl ČTK mluvčí zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev. Jedním ze zraněných je muž, který zkusil sjet černou sjezdovku na Tanvaldském Špičáku na jednomístné lopatě.

V horách v Libereckém kraji je minimum přírodního sněhu, lidé tak míří do zimních středisek na sjezdovky, ty jsou ale mnohdy zledovatělé a mohou být nebezpečné. „Středně těžké poranění utrpěl dnes jeden z jezdců na bobech na sjezdovce na Tanvaldském Špičáku, museli jsme ho přepravit na traumacentrum do Liberce,“ doplnil Georgiev.

Muž na plastovém bobu v plné rychlosti vyletěl z černé sjezdovky, doplnil zasahující člen horské služby Martin Dyntr. Sjížděl černou, tedy nejnáročnější sjezdovku v době, kdy je podle nařízení uzavřená, zasněžuje se a pracovníci skiareálu ji upravují.

„Podle našich informací jel na tom nejméně vhodném prostředku, na plastové jednomístné ‚lopatě‘. Najel na jednu z hromad, které jsou na upravované dráze, vylétl a dopadl zády do odvodňovací strouhy,“ uvedl k úrazu Dyntr. Vzhledem k tomu, že jsou areály zavřené, není teď na Špičáku stálá služba záchranářů. Než se na místo dostali, dorazil vrtulník a muže s podezřením na poranění bederní páteře dopravil do nemocnice.

Sjezdovky jsou přeplněné bobisty

„V posledních dnech je to už třetí vážný úraz na bobu. Uzavřené sjezdovky jsou nyní doslova přeplněné sáňkaři s bobisty. Pro jízdu na těchto prostředcích nejsou ovšem určeny a sjezd, především pak v době údržby, je nebezpečný. Zvlášť když jde o onu ‚lopatu‘, na které jel zraněný muž,“ doplnil náčelník Horské služby Jizerské hory David Savický. Úrazy jsou podle něj teď v horách na denním pořádku. „Je jich ale méně než, když se lyžuje,“ dodal.

Rušno dnes bylo stejně jako v minulých dnech i na libereckém Ještědu, kde je v těchto dnech v provozu nejen kabinová lanovka Českých drah, ale také sedačková lanovka Skalka. V provozu bude i v neděli od 09:00 do 16:00. Nahoru mohou lidé s běžkami, skialpy i boby. Stejnojmenná sjezdovka je ale pro lyžaře v souladu s vládními nařízeními uzavřená. Jízda po ní není možná, upozorňuje provozovatel na sociálních sítích.

Video  Babišův novoroční projev: Premiér připustil chyby během koronakrize, vidí záblesk naděje  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Uzavření středisek považují provozovatelé za nešťastné, shlukování lidí to nezabránilo. „Nemůžeme lidem zabránit, aby na sjezdovky nechodili,“ řekl ČTK Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorská střediska. Kvůli uzavření přicházejí provozovatelé denně o statisíce korun, ztráty na tržbách podle nich půjdou do milionů, které už se jim dohnat nepodaří. Jen první vysněžení sjezdovek podle Bažanta stálo pět milionů korun. Ve střediscích dál zasněžují, aby byli připraveni, až bude možné je otevřít.

viho ( 2. ledna 2021 22:55 )

Babišova vláda svá opatření většinou kopíruje ze sousedních zemí, ale příliš nad nimi nepřemýšlí, a tak občas zapomene na nějaký podstatný detail, který pak z toho opatření udělá úplný paskvil. Zavřít lyžařské areály, ale nezakázat do nich turistům jezdit, je skutečně nesmysl srovnatelný s plným otevřením škol bez roušek v září. V Německu to vyřešili tak, že do přírody se smí jezdit maximálně v okruhu 15 km od bydliště. Takže tipuji, že vláda si tohle německé opatření v pondělí lépe přečte a vítězoslavně nařídí něco podobného.

Pohybovenadany ( 2. ledna 2021 21:36 )

Ať ho složí do čekárny a ať si tam ze dvě hodinky počká . Myslím , že kvůli Covidu doktoři a sestřičky s personálem neví kam dřív skočit ...a teď jim přivezou takového hňupa....

villon ( 2. ledna 2021 19:56 )

Černá na lopatě, tak to je hustá frajeřina. Ne každý by si na to troufl a ne každý to dokáže ocenit. Takže pozor, s kritikou bych brzdil: kdo umí, a sjel by to bez karambolu, ať kritizuje, ale kdo na lopatě třeba ani nejezdil, těžko tenhle počin docení. Snad doktoři dají toho sjezďáka do kupy a dá úspěšný druhý pokus než stačí spustit vleky.

renalek ( 2. ledna 2021 19:40 )

Koho nezabije covid- toho zabije osobní kok@tizmus ve spolupráci s lopatou!!!

maxipes_fik ( 2. ledna 2021 18:50 )

Zobrazit celou diskusi