Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Chceme se smát se spolužáky!“ Na ministerstvo zdravotnictví hledí autoportréty dětí, které chtějí ven

Autor: jza - 
11. března 2021
14:29

Ani nepříznivé počasí ve čtvrtek ráno neodradilo studenty jednoho z gymnázií na Letné, aby přišli opět upozornit na to, že už rok sedí doma. V rámci jejich iniciativy „Dostaňte nás ven!“ před vchod ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí rozvěsili autoportréty žáků a studentů z celého Česka, na kterých děti vzkazují vládě a ministrovi, že už nechtějí pořád sedět doma.

„Dnes je to přesně rok od chvíle, kdy vláda zavřela školy, a my chceme připomenout, že mladí lidé a děti tu pořád ještě jsou a vláda na ně dost často zapomíná,“ řekl před budovou ministerstva ředitel gymnázia Přírodní škola František Tichý, který sem přišel se svými studenty.

Před budovu ministerstva tu ve větru vlaje asi 150 autoportrétů dětí z několika škol a směrem k ministru Janu Blatnému (za ANO) hledí nejen jejich tváře, ale zaznívají i prosby a vzkazy. „Nechci moje nejlepší léta strávit zavřená doma,“ stojí na největším obrázku od studentky Sáry.

Přidali se i ti nejmenší 

Sedmnáctiletá Veronika zase píše, že se chce zase smát se svými spolužáky. Některé vzkazy jsou delší, některé jen krátká hesla jako „Chci ven!“ nebo „Cítím se hrozně“. Často se objevují vzkazy, že dětem se stýská po kamarádech a je jim smutno. Připojily se i ty nejmenší děti. „Mě taky, neumím psát,“ napsala na svůj obrázek jedna z žaček, která ve škole nejspíše moc času strávit nemohla. Eveli V. ministra zase prosí, aby mohly děti chodit do školy alespoň jednou za týden. „Všichni, i ti, kteří chodí na vysokou, si to přejí,“ napsala na svůj obrázek.

O tom, jak současný režim výuky vnímají, promluvili i někteří žáci z letenského gymnázia. „Už teď má výrazný dopad na mentální zdraví žáků a studentů, protože jim chybí sociální kontakt. To ta distanční výuka nenahradí,“ myslí si student Matyáš z šestého ročníku.

Studentská iniciativa „Dostaňte nás ven!“ přinesla na Palackého náměstí před ministerstvo školství autoportréty studentů a žáků se vzkazy ministrovi Plagovi a vládě. Studentská iniciativa „Dostaňte nás ven!“ přinesla na Palackého náměstí před ministerstvo školství autoportréty studentů a žáků se vzkazy ministrovi Plagovi a vládě. | CNC/Jan Zázvorka

Studenti mluvili také o tom, že rozhodně nechtějí situaci nijak zlehčovat, ale myslí si, že vláda celou věc vnímá černobíle. „Buď vrátit do škol, nebo je nechat zavřené doma, a my si myslíme, že to jde i jinak,“ Dodal k tomu student čtvrtého ročníku Jakub.

Chceme ven!

Volají hlavně po tom, aby se mohli účastnit výuky venku alespoň v menších skupinách, mít možnost setkat se s učitelem na konzultaci, jednoduše obnovit nějaký sociální kontakt, který teď všem velmi chybí. Vláda by podle nich měla dětem také umožnit scházet se na kroužcích, třeba ve skautu.

Studenti své návrhy k tomu, jak by se měla vládní opatření změnit, ministrovi Plagovi zanesli i přímo do budovy ministerstva. Kromě toho mu odnesli také obrázky od dětí, které se shromáždily.

Vznikla i petice

Z iniciativy zastupitelky z pražského magistrátu Mariany Čapkové (Praha Sobě) vznikla petice s více než 15 tisíci podpisy, která žádá vládu o naléhavé řešení situace ve školství. Vyzývá ji, aby školství bylo tou nejvyšší prioritou a aby vláda umožnila dětem alespoň nějaké mimoškolní aktivity. Kromě toho volá i po co nejrychlejším očkování pedagogů. Čtvrteční happening jí udělal podle jejích slov velkou radost. „Spousta lidí už světlo na konci tunelu nevidí, já ho díky této skupině mladých lidí vidím a moc je za to obdivuji,“ ocenila aktivitu studentů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa