Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Šéf lékařů Kubek zaryl do fabrik i rychlosti očkování: Tímhle tempem je to na dva roky

Autor: Dagmar Machotová - 
12. března 2021
05:10

Zatímco za celé první pololetí loňského roku zemřelo na covid-19 v Česku 347 lidí, dnes umře přibližně stejný počet lidí za dva dny. Virová nálož v populaci je obrovská a zlepšování bude trvat měsíce. Až se vyprázdní nemocnice, budeme řešit zanedbanou prevenci. Jediná cesta ze současné zdravotní krize je očkování, za předpokladu, že zrychlíme. O tom všem s prezidentem České lékařské komory, Milanem Kubkem.

Pane prezidente, ministři Blatný a Hamáček stanovili okamžik, kdy by se restrikce mohly začít uvolňovat, na 3000 hospitalizovaných pacientů s covidem. Kdy bychom se na takové číslo mohli dostat?  

V současnosti zažíváme vrchol čtvrté vlny epidemie, která je zatím vlnou nejhorší. Máme 165 000 aktuálně prokázaných případů a na covid-19 nám umírá dvě stě lidí denně. V nemocnicích leží bezmála 9000 pacientů s covidem, z toho téměř dva tisíce ve vážném stavu. Jakékoliv úvahy o nějakém rozvolňování jsou tedy zatím předčasné. Nemůžeme si dovolit znovu a znovu opakovat stejné chyby.

Čím mírnější protiepidemická opatření platí a čím méně jsou dodržována, tím déle bude samozřejmě epidemie trvat. Pokud by vláda našla odvahu zavřít alespoň na pár dní továrny, mohli jsme zachránit tisíce lidských životů, ušetřit desítky miliard korun a začít rozvolňovat dříve. Není správné, že se na řešení epidemické krize nepodílí spravedlivě celá společnost. Kultura prakticky neexistuje, živnostníci mají měsíce zavřeno, děti nechodí měsíce do školy, ale fabriky jedou, jako by se nechumelilo. To je chyba. 

Kdy budeme moci říct, že jsme pandemii zvládli? 

Počátek epidemie se v Číně nepodařilo včas zachytit a poté, co se virus rozšířil po celém světě, je jasné, že jen tak nevymizí. Jedinou schůdnou cestou, jak vrátit naše životy do normálu, je tedy očkování. Naštěstí máme k dispozici účinné a bezpečné vakcíny. Bohužel jich zatím nemáme tolik, kolik bychom potřebovali. Poté, co bude většina lidí očkována, nebude mít virus tolik prostoru k tomu, aby se šířil.

Když vidíme, jak virus mutuje, lze předpokládat, že očkování bude potřeba opakovat? 

Je pravděpodobné, že i očkovaní lidé se budou časem muset nechat přeočkovat. Již kvůli riziku vzniku nebezpečnějších mutací viru. To je normální. Pravděpodobně bude také nutno očkovat i děti, aby se mezi nimi infekce nemohla šířit. Poté, co se nám toto podaří, zařadí se covid-19 mezi celou řadu infekčních chorob, se kterými se lidstvo díky vědě dokázalo vypořádat. 

V jakém časovém horizontu očekáváte dostatečnou proočkovanost populace?  

Pokud se máme vyvarovat závažných problémů na podzim, potřebujeme do konce září naočkovat 7 milionů lidí, což při dvou dávkách vakcíny znamená 14 milionů vpichů. Zatím jsme jich neaplikovali ani milion. Dosavadním tempem bychom očkovali dva roky. Je tedy jasné, že musíme zrychlit. Množství dostupných vakcín se konečně začíná zvyšovat, a tak se nám to snad nakonec nějak podaří.

Jak dlouho bude zdravotnímu systému trvat, než se vzpamatuje z tohoto krizového režimu? 

Zdravotnictví již půl roku funguje v nouzovém režimu. Jsou odkládána plánovaná vyšetření i operace. Snížil se počet prováděných preventivních prohlídek. To vše se samozřejmě negativně projeví na zdravotním stavu populace. Čím déle bude krize trvat, tím závažnější budou tyto následky.

Zatímco nemocnice se budou vyprazdňovat týdny, a řada pacientů, kteří přežijí závažný průběh choroby se bude doléčovat měsíce, tak s těmi dlouhodobými důsledky nezvládnuté epidemie zapříčiněnými tím, že v současnosti nemůžeme léčit tak, jak umíme a jak pacienti potřebují, tak s těmi se budeme vypořádávat roky.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Co si z této krize naše zdravotnictví odnese? 

Nezvládnutá epidemie představuje národní katastrofu, která nemá v naší novodobé historii obdoby. Bylo by dobré, kdyby si společnost pamatovala, jak důležité je zdravotnictví pro její přežití. Aby politici přestali hanlivě označovat zdravotnictví za „černou díru“ a aby pochopili, že investice do zdravotnictví patří spolu s těmi do vědy a vzdělávání k těm nejefektivnějším.

Výdaje na zdravotnictví je tedy třeba trvale navyšovat a tyto peníze investovat v první řadě do lidí, kteří v něm pracují. Osobně jsem hrdý na to, že lékařská komora v uplynulých letech spolu s odbory přispěla k tomu, že nebyly realizovány různé „reformy“, jejichž podstatou mělo být rušení nemocnic. Dnes se nám ty „zbytečné“ nemocnice a jejich lůžka hodí. Doufám, že si to občané budou pamatovat.

S ohledem na akutní nedostatek personálu, nebude vhodné znovu položit na stůl otázku odměňování lékařů, sester a dalších pracovníků ve zdravotnictví?

Samozřejmě. Jednou z příčin chronického nedostatku lékařů a zdravotních sester jsou nízké mzdy a platy. Zdravotníci a pracovníci v sociálních službách dokázali společně zachránit desítky tisíc lidských životů a za svoji obětavost si zaslouží vice než jen potlesk. Má-li být do budoucna práce ve zdravotnictví atraktivní, musí být dobře zaplacená.

Dokážete odhadnout, jak se současná krize podepsala na prevenci?   

Preventivních prohlídek ubylo. I když jsme se snažili udržet nemocnice i své ambulance jako pro pacienty bezpečné místo, proto například komora chtěla, aby i v loňském létě bylo nošení roušek ve zdravotnických zařízeních povinné, přesto se řada lidí bála chodit k lékaři. V současnosti bohužel všichni zdravotníci prakticky řeší už jen covid. Až se epidemie přežene, budeme se potýkat s důsledky zanedbané prevence. Dá se očekávat, že výsledky léčby například rakoviny se v následujících letech zhorší. Nebude to tím, že bychom ji zapomněli léčit, ale tím, že k nám budou přicházet pacienti v pokročilejších stádiích choroby.

Co bychom si z této zdravotní krize měli odnést jako společnost?  

Možná to bude znít příliš pateticky, ale byl bych rád, kdybychom si pamatovali, že existují také vyšší mravní hodnoty a že smyslem našeho života není pouhá honba za nakupováním dalších a dalších věcí, které vlastně ani moc nepotřebujeme. Řada z nás si také uvědomila, že zdánlivě samozřejmé věci, jako svobodné cestování, chození s přáteli do restaurací či za kulturou, zase nemusí být až tak samozřejmé. Snad si těchto samozřejmostí budeme více vážit. Epidemie nám dala pořádně za uši a sebevědomím nás, „pánů tvorstva“, notně otřásla.

zirioges ( 12. března 2021 09:07 )

Kubek je pitomec.
3 000 000 důchodců v ČR se v prachových respirátorech a rouškách budou dusit ještě jak dlouho? Do vymření? Důchodová genocida pro málo peněz ve státní pokladně?
Nemocných se záněty horních i dolních cest dýchacích, zápalem plic (pneumonií) aj. přibývá. Proč asi?
Dýchat zdravý okysličený vzduch venku, v lese, v přírodě, v parku, je základem vynikajícího okysličovaní buněk! Pokud buňky neokysličujete, onemocníte a brzy zemřete.
Platit za dýchání zdravého vzduchu? Pokuty pro zdravé lidi?

vaber ( 12. března 2021 08:28 )

Koubek ať zaryje do lékařů ,kteří neumí léčit a to je jen chyba lékařů,
každý se má o své zdraví starat sám a platit si léčbu taky sám a doktor by měl dostat jen tolik kolik si vydělá ,jako každý jiný podnikatel, nic jiného doktoři dnes nejsou

každý mele o svobodě a demokracii ,je svoboda ,že já musím platit zdravotní pojištění a dávat peníze na platy doktorů? mohu říci doktorovi ,že jeho léčbu nezaplatím ,protože byla na nic ,mohu vrátit léky které nepomáhají? každý jiný výrobek mohu vrátit jen léky ne ,ale platit se za ně musí jak za každý jiný výrobek

lékaři a jejich platy bude omílat Koubek stále, je to jen ždímání peněz z kasy, do které dáváme peníze my všichni,

ivanak ( 12. března 2021 08:17 )

Toto jsou lidi,kteří žijí z peněz,které vydělávají podle nich ti podřadní...Tady je chytrej každej,kdo má do pr...e díru..Jen praxe je trochu jiná váže­ní..ne­zodpo­vídat za nic,brát nadprůměrné platy a těm nejchudším ještě sebrat práci..super plán..nikdo z nich si na peníze nenechá sáhnout..pouze keci a keci..Ti dělníci dělají za nízké mzdy a když jsou doma za 60% jako na jaře,tak se mohou jít pouze pást..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa