Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový lék pro rizikové pacienty: Bamlanivimab dostaly desítky lidí, jak funguje?

Autor: ČTK - 
11. března 2021
12:21

Lékaři si pro pacienty vyžádali po pražské Fakultní Thomayerově nemocnici, jejíž lékárna dodávky spravuje, do středy více než polovinu z 500 dávek léku Bamlanivimab na covid-19 dodaných do ČR na konci února. Další dodávka má podle mluvčího nemocnice Petra Sulka přijít tento nebo příští týden. Lék od firmy Eli Lilly obsahuje takzvané monoklonální protilátky, které znemožňují viru vstup do buněk, a podává se krátce po nakažení pacientům, kterým hrozí vyšší riziko úmrtí.

Do středy nemocnice poskytla 275 balení léku do 37 dalších zdravotnických zařízení. Přímo v krčské nemocnici ho vydali 33 balení. „Z toho ve více než 19 případech byl lék již aplikován pacientům. A dobrým signálem je také to, že nikdo z těchto nemocných již dále nepotřeboval další zdravotní péči,“ uvedl Sulek.

Balení, které obsahovalo 500 ampulí, dostala nemocnice 25. února. Ministerstvo výjimkou povolilo lék podávat krátce po nakažení novým typem koronaviru u lidí, kteří mají například oslabenou imunitu kvůli nemoci nebo po transplantaci orgánů. Doporučen je také pro pacienty aktuálně léčené s rakovinou, chronickou obstrukční plicní nemocí nebo některé nemocné na dialýze. Podávat by se mohl lék také lidem s BMI nad 40, tedy s morbidní obezitou.

Pacienti ho ale musí dostat do tří dnů po potvrzení nákazy a ne déle než sedm dní od prvních příznaků covidu-19. Bamlanivimab se píchá infuzí do žíly. Lékaři pak hodinu pacienta pozorují, poté odchází domů.

V březnu má do ČR dorazit 4000 dávek léku z 12 000 objednaných. Přednostka pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková uvedla, že nemocnice nečeká jen na léky z ciziny, ale ve spolupráci s vědci a lékařskými fakultami vyvíjí i léky vlastní. Nyní se zkouší klinicky molekuly, které by mohly být účinné u těžších forem nemoci, dodala Vašáková.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes před odletem do Izraele uvedl, že tento lék, který je v tabletách, případně se může inhalovat, je ve finále schvalování Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Vyjádření lékového ústavu ČTK zjišťuje.

Video  Takto vypadá aplikace léku Bamlanivimab, který je určen proti koronaviru.  - Fakultní Thomayerova nemocnice
Video se připravuje ...

frantacizek ( 11. března 2021 14:49 )

mě by zajímalo, kdo vymýšlí ty názvy těchto preparátů. Podle mě je to zaručeně někdo, kdo nemá rád novináře, hlavně ty živící se mluveným slovem..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa