Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Blatný prozradil, o kolik vakcíny Česko přijde. Otevřeným restauracím přidal vzkaz

Autor: ČTK - 
23. ledna 2021
12:32

Pro Českou republiku se v příštích týdnech sníží dodávka vakcín proti nemoci covid-19. Po absolvování druhého kola očkování to dnes novinářům v Brně řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se proti původním předpokladům sníží dodávka od Pfizeru zhruba o 20 procent. Podle ministra budou vakcíny na druhé kolo dávek, ale v únoru se zpomalí očkování nových zájemců.

Podle Blatného nebude snížení dodávek vakcín extrémní. „Proti původnímu předpokladu je to snížení u Pfizeru zhruba o 20 procent. Znamená to zpomalení očkování v průběhu února, ale je dostatek dávek, aby se doočkovali lidé, kteří čekají na druhé kolo. Nových očkování ale bude o něco méně,“ uvedl Blatný.

Už příští týden by měla Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválit také další vakcínu od firmy Astra Zeneca, která je druhým klíčovým dodavatelem, na kterého se ČR v objednávkách vakcíny spolehla. „Jestliže bude Astra Zeneca schválena, distribuce bude započata za nějaké dva až tři týdny. V prvním měsíci bude dodávka této vakcíny o něco pomalejší a menší, než to bylo v plánech pro celou Evropu,“ dodal Blatný.

Není to zlovůle, říká k opatřením

Zároveň apeluje na veřejnost, aby situaci způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru vydržela. „Chápu rozladění lidí, že není otevřeno, ale je potřeba si uvědomit, že v nemocnicích je stále přes 6000 lidí a denně máme 8000 nových případů. Kdybychom udělali neuvážený krok, nakrátko bychom otevřeli, ale pak bychom museli na dlouhou dobu zavřít,“ zdůraznil Blatný. Podniky, které hodlají otevřít, vyzval k opatrnosti. „Kdo se tak chová, ohrožuje sám sebe i všechny ostatní. Nedělejte to, nemá to cenu. Není to naše zlovůle, je to snaha, abychom mohli brzy otevřít všechno a natrvalo,“ dodal Blatný.

Video  Blatný o zavírání hospod: Není to vina restauratérů, ani zlovůle ministerstva. Lidé tam nemohou mít roušky a styk trvá desítky minut 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 24. ledna 2021 11:26 )

Zákony ano, ale nařízení několika pomatenců, kteří neví která bije, je zločin proti lidskosti.

Jirik-ta ( 24. ledna 2021 09:24 )

Mám strach a asi budu panikařit. Asi se na mě nedostane vacína. Pfizer na 14 dnů odstavil výrobu, aby vylepšil technologii a mohl vyrábět více a tady je to zase komedie. Dají se očkovat všichni. Už byl i pan president. Pan premier dokonce dvakrát. Hlavně důstojně.

Maximilian ( 24. ledna 2021 02:34 )

Někdo ještě věří výsledkům dvoudenních voleb?????

Dodo52 ( 23. ledna 2021 17:37 )

brano34 ( 23. ledna 2021 16:07 )

Babiš, Blatný, Prymula a Zeman
dostali pozvánku na zimní olympiádu 2022 do Číny
Čínská zazračná SARS vakcína bude jen pro vyvolené

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa