Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silná slova primátora Hřiba: „Babiš chtěl využít lidského neštěstí!“ Čím podle něj porušil zákon?

Autor: diz - 
6. března 2021
15:45

Když bývalý národní očkovací koordinátor Zdeněk Blahuta před nedávnem zkritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO) za řízení rozdělování vakcín, sklidil od něho nelichotivé označení „neschopného úředníka“. Blahuta třeba sdělil, že Babiš koordinuje vakcíny dle politických preferencí, což premiér označil za nesmysl. Nyní si přisadil ale i primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti), který Blahutova slova potvrzuje.

Že se premiér a primátor hlavního města nemají zrovna dvakrát v lásce, je veřejné tajemství. Babiš Hřibovi nemůže zapomenout například jeho postoj vůči úřednické čtvrti, kterou chtěl premiér zbudovat v Letňanech, Hřib má výtky vůči vládním opatřením a špatně zvolené strategii v boji proti covidu. Neshod by se našlo více.

Chaos

Ale právě v rámci vládní strategie proti covidu popsal Hřib svou zkušenost serveru Seznam Zprávy. Podle Hřiba by se Babiš na koordinování vakcín do krajů neměl podílet. Jen to využívá pro své PR. „Andrej Babiš chtěl opět využít lidského neštěstí ke svému zviditelnění před volbami. Prohlásil se za největšího koordinátora očkování, ačkoliv k tomu neměl vůbec žádnou odbornost,“ uvedl Hřib, který je vystudovaným lékařem.

„Existuje třeba to video, kdy premiér dohlíží na zdravotní sestru, jak má z lahvičky vytáhnout šestou dávku vakcíny. To jsou situace, kdy on se stylizuje do role všudypřítomného spasitele,“ kroutí Hřib hlavou. „Pan premiér osobně rozhodoval o každém platu, které bylo distribuováno po Praze. Jeho zásahy dělaly chaos,“ uvádí Hřib.

„Zapomeňte“

Když to představitelé hlavního města, kde aktuálně pobývá přes 20 tisíc obyvatel nakažených koronavirem, hodlali změnit, neuspěli. „S kolegyní Johnovou (pražská radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví z Prahy Sobě - pozn. red.) jsme před ním nadnesli téma pravomocí krajského očkovacího koordinátora. My jsme chtěli, aby o rozdělování vakcín mohl rozhodovat právě koordinátor,“ uvedl Hřib.

Tehdy v lednu on i Johnová na svých sociálních sítích trošku šokovaně citovali Babišova slova, která se k nim z jeho úst na tento požadavek donesla: „Vy rozhodně nebudete řídit rozdělávání vakcín. Zapomeňte na to.“ Což primátor nechápe: „V krizovém zákoně máte jasně uvedeno, že v nouzovém stavu hejtman, tedy v Praze primátor, koordinuje poskytování zdravotních služeb a provádění opatření k ochraně veřejného zdraví. Premiér podle mě tento zákon porušoval.“

Blahuta vs. Babiš

Zdeněk Blahuta byl od prosince 2020 do konce ledna 2021 národní koordinátor pro vakcinaci proti nemoci covid-19. Na post jej nominoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). O rezignaci zažádal sám, ještě v lednu ji odmítal zdůvodnit. Až později v rozhovoru pro Seznam Zprávy se rozpovídal o tom, že měl s Babišem často rozpory a některá jeho rozhodnutí nechápal.

Největší jeho starost byla, aby byl vyfocený při přebírání první zásilky vakcín v Motole,“ uvedl třeba Blahuta. „Divil jsem se, že nedal přednost válečné veteránce paní Emilii Řepíkové. To je naprosto elementární, že takové dámě s takovou zásluhou o tuto zemi dá přednost. On si tam jak naprostý chrapúň sedl jako první a nechal si to píchnout jako první,“ čímž v podstatě přitakává Hřibovým slovům.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

»Všechno je to politika«

On rozhodoval, kdo dostane kolik vakcíny, jestli pošleme něco navíc do Libereckého nebo do kraje Vysočina a podobně. A on to opravdu všechno zdůvodňoval tím, že to je všechno politika,“ kroutí hlavou Blahuta.

Babiš na to konto ve sněmovně pronesl, že „Blahuta byl totálně neschopný a nikdy tam (na post národního koordinátora – pozn. redakce) neměl nastoupit, ale někteří si nedali říct a pak pochopili, že to byl zásadní personální omyl.“ Za pozornost mimochodem stojí, že Blahuta byl do konce roku 2017 ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv a ve funkci skončil hned zkraje působení Babišovy první vlády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

AliAlice ( 14. září 2022 20:59 )

marmat...

AliAlice ( 14. září 2022 20:57 )

Nejvíc se do Babiše naváží ti,co mají sami nejvíc másla na hlavě...podle hesla,nejlepší obrana je útok!!!

gemino ( 21. března 2021 17:12 )

Á, Babišova úderka je už opět v akci

gemino ( 21. března 2021 17:10 )

Nejhorší primátor? Souhlas. Ale proti estébákovi je to LUMEN

gemino ( 21. března 2021 17:08 )

Kolik ti Bureš za ty bláboly platí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa