Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko nemá „jízdní řád“ rozvolňování: Hamáček zmínil čísla, termín návratu dětí do lavic chybí

Autor: mach - 
6. března 2021
05:01

Vláda zatím nemá žádný jasný plán, co čeká Česko po konci třítýdenního lockdownu, rozvolnění ale nepřijde, řekl poslancům premiér Andrej Babiš (ANO).  Rozvolňování může podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) přijít nejdříve ve chvíli, kdy bude v nemocnicích s covidem kolem tří tisíc lidí, teď jich je přes osm tisíc. Řada okolních zemí včetně Německa přitom svým obyvatelům jasný „jízdní řád“ opatření a jejich uvolňování dává. To, že ho Česko oficiálně nemá, přitom kritizuji i experti.

Česko je již několik týdnů v sevření agresivnější britské mutace koronaviru, čísla nakažených od 23. února oscilují okolo 15 tisíc nakažených denně a nemocnice v některých krajích už nejsou schopné poskytovat kromě kovidové a neodkladné už žádnou jinou péči.

Vláda vyhlásila od pondělí 1. března na tři týdny nový nouzový stav a vydala sérii nových opatření, která by aktuální neradostná čísla nemocných měla srazit dolů. Odložila plánovaný návrat dětí a studentů do škol a na hranice okresů vyslala policejní kontroly. Teď na tři týdny. Co bude pak, podle premiéra není jasné.  

„Nemít plán a strategii je v dnešní době opravdu velký problém. Chování viru se dá poměrně dobře modelovat a dá se dobře vysvětlit, za jakých podmínek může dojít k rozvolnění. Pozitivní motivace obyvatel je v této době klíčová, protože teď je hlavní věc táhnout za jeden provaz a dostat se z toho společnou silou. K tomu je ale potřeba jednotící vize,“ napsal pro Blesk Zprávy datový vědec Petr Ludwig, který před masivní čtvrtou vlnou varoval už 17. ledna 2021 na svém facebookovém profilu.

Babišova slova ze Sněmovny mírní vicepremiér Hamáček. „Říkat, že vláda nemá žádný plán, je nešťastné a nebudí to důvěru. My samozřejmě plán máme a tím plánem je srazit čísla nakažených a hospitalizovaných. Potřebujeme, aby v nemocnicích bylo tak 3000 pacientů s covidem, pak můžeme uvažovat o nějakém rozvolňování. Pokud budeme na konci března něco uvolňovat, tak jen velmi opatrně a jen ta nejpřísnější opatření,“ řekl pro Blesk Zprávy vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (za ČSSD). Zároveň dodal, že věří, tří týdny lockdownu pomohou tomu, aby se křivka nakažených otočila.

Čemu se politici po minulých slibech vyhýbají, je termín návratu dětí do škol. „Věřím, že alespoň některé ročníky se do školy před koncem tohoto školního roku vrátí,“ doplnil neurčitě Hamáček.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Opatření začínají zabírat?

Hamáčkova slova potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se již začíná projevovat efekt vyhlášených opatření a epidemie začíná stagnovat. Rozvolňování podle něj připadá v úvahu, pokud počet hospitalizovaných klesne pod tři tisíce. Aktuálně jich je přes osm tisíc. „Je teď velmi důležité – více než kdy jindy – dodržovat přijatá opatření. Zdá se, že začínají působit a nesmíme v žádném případě nyní polevit,“ řekl Jan Blatný a dodal, že v příštích týdnech bude zrychlovat i očkování. V dubnu by měli zdravotníci podávat okolo sta tisíc dávek denně.

Premiérova slova si nicméně vysloužila kritiku z řad opozičních politiků. Lidé podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše ale potřebují vědět, na co se mají kdy připravit.  „Ministry zdravotnictví jsme opakovaně žádali o poskytnutí dat, ale veškeré dodané materiály byly neúplné. V dokumentech vlády například úplně chybí vliv opatření na vývoj epidemie. Vzhledem k nekompletní povaze dodaných údajů je bohužel vytvoření modelu nemožné. Přesně o to jsme také opakovaně žádali, ale pan premiér cyklicky odpovídá, že vše řeší. Bohužel opětovně narážíme na to, že vláda žádný posun neučinila, “ řekl Blesk Zprávám Bartoš.

Německo představilo strategii rozvolnění

Vláda by podle poslankyně ODS Jany Černochové mohla strategii a plán pro rozvolnění okoukat z okolních zemí, třeba z Německa. „Německo představilo přesně to, po čem voláme již měsíce a měsíce. Naše vláda před časem pompézně představila systém PES, ale ten jako by už zase neexistoval. Nejde o to, že by měl premiér říct: za tři týdny otevřeme restaurace. To je jasné, že nejde. Ale zároveň nemůže říkat, že neví,“ vysvětlila pro Blesk Zprávy.

Právě Německo představilo jasný plán, jak bude postupovat dál. A to jak v případě zlepšování epidemické situace, tak při jejím zhoršování. 

„Bezpečnost a svoboda ve správné rovnováze: jdeme krok za krokem a opatrně otevíráme. Od pondělí pocítí zlepšení 87 procent občanů Bavorska. Princip rozvolňování je založen na datech, nikoli datumech,“ napsal na svůj twitter bavorský premiér Markus Söder.

Po náročném středečním jednání kancléřky Merkelové se zemskými premiéry vláda schválila plán na následující období. Současný lockdown byl prodloužen do 28. března, nicméně již od příštího pondělí začne země rozvolňovat jednotlivé segmenty ekonomiky. Hlavním kriteriem rozvolňování je a nadále bude sedmidenní incidence – tedy kolik lidí se nakazí v poměru na 100 tis. obyvatel za týden. Pokud by tenhle ukazatel začal stoupat nad 100 nakažených, vláda zatáhne za nouzovou brzdu a vrátí se do stavu, který platí dnes. Informace přinesl magazín Der Spiegel.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

amalka5853 ( 8. března 2021 20:04 )

pane Hamáček na nic nesázejte, co šlo to jste pohnojil. Policie není nikde vidět víc než rok lidi na všechna opatření vlády z vysoka kašlou, proč nedává policie pokuty za porušení nařízení. Vše je jen výsměch a facka slušným lidem do tváře....

Omasta ( 8. března 2021 13:55 )

Sesazení lumpů Babiše a Hamáčka nebude tak hned. Oni tu mají silnou podporu kolaborantů, fanatických podporovatelů nezákonnosti a protiústavních represí.

I kdybyste utlačoval všechny cizí lidi, tak vám můžu slíbit, že nakaženo bude 7,5 miliónu Čechů. A vy budete mezi nimi, jestli nežijete v zapadlé vísce v pohraničí.

Omasta ( 8. března 2021 13:48 )

Hlavně ty se nauč pokoře a k úctě k cizím právům na svobodu.

Omasta ( 8. března 2021 13:26 )

Blatný se postaral, že praktičtí lékaři odmítají pacienty. Přitom na Východě praktici ošetřují kovidové pacienty a mají nižší úmrtnost.

léčit covid u obvodních lékařů bez ventilátorů a dýchacích přístrojů. Ti by tak nemuseli ležet v nemocnicích a vyléčilo by se mnohonásobně víc lidí najednou.
http­s://y­outu­.be/9b­7F_Iq­BoNw . Jak liečia PRAKTICKÍ lekári a INTERNISTI

Omasta ( 8. března 2021 13:21 )

Plán je jasný: Prodávat tersty, náhubky proti vůli občanů a to i v nezesažených okresech. Kdo to nepochopil? Vládnou nám tu banditi, kteří se pokoušejí vyhladit přestárlé občany.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa