Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Takhle vypadají kontroly na hranicích s Německem: Ověřování každého detailu a dlouhé čekání

Autor: mach - 
4. března 2021
20:45

Po bezmála třech týdnech zpřísněných opatření se situace na hranicích mezi Českem a Německem nelepší. I přes kritiku Evropské komise, že jsou policejní kontroly v rozporu s unijním právem, Německo od opatření neupustilo, naopak je po úterním jednání zemských premiérů s kancléřkou Merkelovou prodloužilo. Naplňují se tak slova spolkového ministra vnitra Horsta Seehofera, že kontroly mají Čechy odradit od zbytečných cest do Německa. Němci jsou ochotní Česku pomoci, poskytnou volnou kapacitu ve svých nemocnicích, pošlou část svých vakcín a rychlotestů, ale nechtějí riskovat další vlnu koronaviru na svém území. Redaktorka Blesk Zpráv popisuje, jak pečlivé kontroly na hranicích jsou.

Když jsem projela hraniční koridor na Rozvadově, na okamžik se mě zmocnil bláhový pocit vítězství. Nikde ani noha, žádné policejní auto, žádná kontrola, žádné majáky. Za cedulí Bundesrepublik Deutschland jsem s úlevou šlápla na plyn. A pak, přibližně za dvě minuty, ten pocit zmizel. Ve stejném okamžiku jsem totiž pohledem zavadila o kolonu do kopce stojících kamionů a bylo mi to jasné.

V úterý v devět hodin ráno byla bůhví proč fronta relativně krátká. K prvnímu policejnímu autu jsem dorazila během deseti minut. Bez nutnosti cokoli komukoliv ukazovat jsem byla nasměrována na kontrolní stanoviště, kde byla sice převaha osobních aut, ale pár kamionů tam bylo také odstavených.

Prostor byl rozdělen do několika koridorů a v každém z nich byli tři policisté. Dojela jsme na mně vymezené stanoviště a s nasazeným FFP2 respirátorem jsem stáhla okénko. První otázka byla, jestli mluvím německy a potom, proč chci jet do Německa. Poctivě jsem odpověděla na všechny otázky, předala dokumenty a vysvětlila účel své cesty. Jeden ze tří policistů zmizel se všemi dokumenty do jejich improvizované kanceláře. Asi za čtvrt hodiny se vrátil a tvářil se dost neurčitě. Nakonec mi všechny doklady vrátil s tím, že si telefonicky všechno ověřil a že mohu jet.

Video  Češi a cestování do Rakouska, na Slovensko či do Německa a Polska: Jak to bude dál? Petříček probral dohody se sousedy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Během těch pár minut, než se mi vrátily doklady, jsem pozorovala dění okolo. Negativní test na covid je nejdůležitější doklad, který k překročení hranic potřebujete. A rozhodně se nevyplatí zkoušet ukazovat sebedokonalejší falzifikát. Policie ho odhalí a vám hrozí pokuta až pět tisíc eur.  Ti, kteří neměli v pořádku zdravotní test nebo jejich účel cesty nebyl shledán jako nezbytný, byli odveleni na okraj odpočívadla a v určitém počtu zamířili s policejním doprovodem zpět do Česka. Bez výjimek mezi nimi byla jako osobní auta, tak kamiony s registračními značkami převážně z Česka, Polska, Španělska a Slovenska.

Ostatním se na semaforu rozsvítila zelená na znamení volného průjezdu. Podařilo se mi přes respirátor usmát a s úlevou jsem konečně odjela. Celá procedura zabrala asi 40 minut. Ve vnitrozemí Bavorska jsem už na žádnou kontrolu nenarazila. Na zpáteční cestě v odpoledních hodinách byla fronta aut čekajících na povolení vjezdu tak trojnásobná. Poslední kamion stál pár metrů od hraničního pásma.

Němci jsou ochotní Česku pomoci, to už prokázali v minulých dnech. Nabízejí volné kapacity ve svých nemocnicích, vakcíny i rychlotesty. Jen prostě nechtějí riskovat zavlečení zejména nových agresivnějších mutací na své území. Karlovarské nemocnice dnes začaly očkovat vakcínami AstraZeneca, které v pondělí dorazily z Německa. Na spadnutí je převoz prvních pacientů do nemocnice v Sasku. Podle výsledků dnešního jednání kancléřky Angely Merkelové se zemskými premiéry si na volný průjezd budeme muset ještě chvíli počkat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 4. března 2021 23:34 )

Kreativita našich Kocourkovských je už odhalena na 100%.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa