Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko drží nad vodou jen vysoký počet lůžek. Oddalují kolaps, který už zažívá Pardubicko

Autor: Markéta Mikešová - 
3. března 2021
05:20

Epidemiologická situace v Česku není dobrá. Vlastně je jedna z nejhorších na světě, nemluvě o Evropě. Přírůstky nakažených jsou v přepočtu na obyvatele mimořádně vysoké, kapacita nemocnic je na hraně. Ve skutečnosti se ale měla již dávno vyčerpat, stejně jako včera v Pardubickém kraji - respektive by k tomu došlo, kdyby Česko mělo stejný počet lůžek jako západní země. Má jich ale výrazně více, což jej momentálně zachraňuje. Je to vůbec výhoda?

Že Česko disponuje velmi vysokým počtem akutních nemocničních lůžek, není nová zpráva. Diskuze o této skutečnosti se vede bezmála deset let, jedna strana tvrdí (zdravotnické odbory či lékařská komora), že množství ponechat, druhá (ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny) hovoří o potřebě snížení počtu. Argumenty si všechny strany vyměňují dlouhodobě.

Jeden fakt je však jistý – provoz akutních lůžek je drahý. V roce 2011 proto došlo k rozhodnutí vlády a exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), a to postupně zrušit cca 10 tisíc míst, což se podle zdravotnických odborů minimálně v rámci běžných lůžek podařilo naplnit. „Od roku 2008 v České republice dochází ke snižování počtu lůžek v nemocnicích. Celkem jich tak v letech 2008 až 2015 ‚zmizelo' 14 720! Došlo tedy ke snížení na 76,7 % stavu ve srovnání s rokem 2008,“ uvedly odbory značně kriticky.

Akutní lůžka se měla v některých případech měnit na lůžka následné péče. Tento plán je stále ve hře, podle ministerstva zdravotnictví Česko i nadále disponuje větším množstvím akutních lůžek, než je třeba. Naposledy o tom mluvil loni v květnu exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zrušena nebo transformována by měla být v následujících pěti letech třetina zařízení s akutní péčí.

Tolik lůžek, až je jich příliš?

Když se podíváme na čísla, podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mělo v roce 2018 Česko 6,6 nemocničních postelí na 1000 obyvatel. Bylo tak sedmé mezi členskými zeměmi, výše se umístilo například Německo (8), Rakousko (7,3) nebo Maďarsko (7). Největší počet měly Japonsko (13) a Jižní Korea (12,4). Co se týče zemí na západě Evropy, ty byly daleko pod Českem – Itálie disponovala pouhými 3,1 lůžky na tisíc obyvatel, Španělsko třemi.

Mnohem důležitější v boji s covidem jsou však intenzivní lůžka (JIP). Podle OECD jich Česko v roce 2018 mělo 4,1 na tisíc obyvatel, opět bylo na zhruba stejné pozici (takže relativně vysoko) jako u běžných lůžek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa