Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„S očkováním seniorů bych počkal.“ Primář promluvil o nedostatku vakcíny a nečekaném překvapení

Autor: Pavlína Horáková - 
19. ledna 2021
05:02

Minulý týden museli přerušit provoz porodnice v Chebu, aby její zaměstnance mohli přesunout na pomoc kolegům v covidových odděleních. Denně řeší nedostatek lůžek na jednotkách intenzivní péče a další převozy pacientů. Nyní přibyly i starosti se zajištěním očkování. Karlovarská krajská nemocnice však přesto, že prozatím zapojila do vakcinace jen své vlastní zaměstnance, vyočkovala vše, co měla k dispozici. Nejen o nedostatku vakcíny, dalších očkovacích plánech, ale i dlouhodobých dopadech stresu na zdravotníky hovořil v Epicentru Blesku primář chirurgie, spolukoordinátor krajského očkování a uvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví Josef März.

Rozjezd systému nebyl bez potíží, nebyly však na straně zdravotnických zařízení, protože nebyla úplně doladěna distribuce přihlašovacích údajů a předchozí ověření,“ popsal primář chirurgie porodní bolesti počátečního používání registračního očkovacího systému. „Dalo se to asi předpokládat, přeci jen systém byl spouštěn poměrně narychlo,“ dodal a přiznal, že se slovy premiéra Andreje Babiše (ANO), že chyba byla na straně nemocnic, nesouhlasí.

Video  Epicentrum - Josef März  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„V tuto chvíli očkování nastartováno máme. Máme přidělený nějaký počet vakcín, který není úplně dostatečný, mohli bychom očkovat daleko více,“ upozornil na nedostatek vakcín, se kterým se potýká většina krajů.

„My jsme zatím proočkovali vše, co jsme měli k dispozici,“ prohlásil März, který je jedním z koordinátorů očkování v Karlovarském kraji. 

A přidal další problémy, na které zdravotníci naráží: „Potýkáme se s tím, že si to někteří lidé rozmyslí, anebo onemocní, mají příznaky virového onemocnění, se kterými nemohou být očkováni,“ vysvětlil, že obvolávání náhradníků, tak aby byl dodržen harmonogram, je další logistickou komplikací a požádal spoluobčany o trpělivost a pochopení.

Centra máme, vakcínu ne

„V současné době jsou zřízena tři očkovací centra, celkem by jich mohlo být až devět v kraji. Bude-li dostatečný zájem občanů a dostatek vakcíny, otevře se velkokapacitní centrum v Karlových Varech a předjednány jsou například i prostory v Chebu a Sokolově,“ popsal připravenost celého systému, jehož největší a poměrně zásadní slabinou je samozřejmě ale nedostatek vakcíny.

„Jsme schopni očkovat 3-4 tisíce osob týdně, ale připomínám, že počet vakcín nám je přidělen tisíc na týden. Pokud by se zprovoznilo všech devět očkovacích míst včetně toho velkokapacitního, tak jsme schopni očkovat 18 – 25 tisíc týdně,“ upozornil na systémový nedostatek, který by se snad mělo podařit v dohledné době vyřešit.

Největší slabina a senioři až za dva týdny

Za největší slabiny očkovací strategie považuje ne úplně ideální nastartování informační kampaně a souběh registrace seniorů s očkováním  zdravotníků.  „Ty v podstatě  v naprosté většině dobíhají, nebo ještě ani nebyly podány první dávky té prioritní skupině pobytových služeb, sociálních služeb  a zdravotníků.  Protože v tuto chvíli, abychom dostáli všemu, musíme dostupné dávky mezi ty skupiny dělit a to samozřejmě bude vzbuzovat určitou míru nevole nebo diskusí,“ řekl März a přiznal, že i když není epidemiolog a chápe nutnost naočkovat seniory, co nejdříve, s jejich vakcinací by počkal.

„Senioři jsou rizikovější….ale bylo pravděpodobně možné vyčkat ještě těch čtrnáct dní, než by alespoň většina z té prioritní skupiny byla alespoň tou první dávkou naočkována,“ vysvětlil svůj postoj.

Video  Šéf Motola o tisících zrušených operací, očkování i prospěšné vagíně  - Blesk
Video se připravuje ...

Extrémní zátěž a nemocnice na hranici

Řeč se v Epicentru dostala i na dramatickou situaci s nedostatkem některých typů nemocničních lůžek vyčerpaností personálu. „Situace je setrvale na hranici kapacit. Denně se samozřejmě řeší to, že jsou ta volná lůžka v počtu jednotek intenzivní péče doobsazována, denně řešíme přesuny pacientů…Ta situace se mění z hodiny na hodinu,“ popsal otevřeně problematiku, se kterou se musí popasovat nemocnice nejen v Karlovarském kraji.

„Všichni tu extrémní zátěž vnímají poměrně silně. Musím říci, že až paradoxně určité sepjetí, nadšení a vůle se s tím vypořádat je překvapující. Vnímám to hrozně pozitivně, když se pohybuju v nemocnici a vidím, že i někteří, kteří by normálně brblali, tak to berou jako potřebu, která se musí udělat. To je úžasné,“ chválil odhodlání a sílu svých kolegů, ale také upozornil, že u řady z nich si tento stres bude jistě vybírat svou daň ve formě například psychosomatických onemocnění:. „Ten dlouhodobý stresový vliv na psychiku se prostě projeví.“

lucie13 ( 19. ledna 2021 10:17 )

To očkování je dobrovolné, tak se ani jeden z táborů nemusí dohadovat. Ti, kteří ho chtějí, nebudou muset tak dlouho čekat, když asi stejně velká skupina ho nechce?
Jen to nebylo testováno na nejstarších a v Norsku zrovna z 25.000 očkovaných minimálně 23 zemřelo-kde se nikdo nevymlouval na přirozenou smrt vysokým věkem jako v Německu

lucie13 ( 19. ledna 2021 10:07 )

gemino ( 19. ledna 2021 09:49 )

Petrolínek s IQ 13 opět předvedl, jaký je rozoumek. Nejprve nazve primitivními h....y ty, kteří jsou proti povinné vakcinaci, aby v závěru nazval u nás používané vakcíny "sajrajtem, násilně protlačeným pomocí špinavých miliard dolarů", na který "začíná umírat nebo ochrnutí či nervový kolaps stále víc lidí".
Mám pocit, že i to IQ 13 je u Petrolínka značně nadsazené

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa