Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný v Chebu znovu odmítl německou pomoc. „Za tohle se budete zodpovídat,“ zuří Kalousek

Aktualizováno -
4. února 2021
14:35
Autor: ČTK, sova - 
4. února 2021
12:30

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přislíbil chebské nemocnici, která je kriticky přetížená, zajištění tří dalších lékařů na interní oddělení i posílení převozů pacientů do jiných nemocnic. Řekl, že převozy do sousedního Německa zatím nejsou nutné, šlo by podle něj jen o několik málo pacientů. Letecké převozy budou nově možné i v noci, řekl ve čtvrtek ministr po návštěvě nemocnice v Chebu.

Situace v Karlovarském kraji je jednoznačně dána nejen přetížením této nemocnice, ale složitou situací v kraji jako takovou. Hovořili jsme i o možnosti spolupráce s Německou spolkovou republikou, která je stále otevřená. Pravidelně se bavíme jak s konzuly, tak s vedením spolkových zemí, ale v současné době je kapacita německých nemocnic velmi podobná a v některých oblastech i ještě více zatížená než v České republice. Proto by převoz několika málo pacientů nevyřešil situaci zdejší nemocnice, protože jsou to desítky pacientů, které je třeba převážet,“ uvedl Blatný.

Podle ministra by dva vrtulníky, z nichž jeden je vymezen pouze pro potřeby Karlovarského kraje a které slouží pro transporty pacientů z Chebu po republice, mohly létat i v noci. „Dohodli jsme se na tom, že pokud to bude potřeba, bude možné aktivovat i hromadné přesuny většího množství pacientů,“ doplnil Blatný. Zásadní je podle něj také dohoda, že se nebudou transportovat jen pacienti ve vážném stavu, ale i ostatní tak, aby byla vždy zajištěna dostatečná kapacita volných lůžek v chebské nemocnici, případně dalších nemocnicích Karlovarského kraje.

Ministr tvrdí, že české nemocnice pacienty z Karlovarského kraje zvládnou. “Je jakýmsi symbolickým a myslím si že naprosto jasným signálem pro všechny občany této země: postará se o vás i ČR, není potřeba za každou cenu cestovat do zahraničí, protože ČR si váží každého života, každého českého občana a o každého z nich se postará,” řekl v Chebu.

Odmítání opakovaně nabízené pomoci německé strany namíchlo bývalého šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. „Pane ministře Blatný, za tohle se jednou budete zodpovídat. Já bych měl na Vašem místě strach,” napsal na twitter.

Kulhánek: Hranice by neměla hrát žádnou roli

Doplnění personálu o zdravotní sestry se na čtvrteční návštěvě neřešilo. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) ale Karlovarský kraj vyhlásil pracovní povinnost pro zdravotní sestry s cílem, aby sedm desítek sester mohlo vypomoci v nemocnicích.

Návštěvu ministra sledovala padesátka lidí, kteří měli transparenty s požadavkem otevření hranic pro sanitky. Hejtman Kulhánek ve čtvrtek ocenil, že ministr Blatný se přijel osobně do Chebu podívat a slíbil zejména posílení personálu o tři lékaře i posílení leteckých transportů. Jak řekl, na převozy pacientů do Německa má odlišný názor, a to nejen z pohledu uvolnění kapacity chebské nemocnice, ale i ze symbolického pohledu. „Jsme na hranici a jsme součástí jednotného evropského prostoru, tak pokud jde o lidské zdraví, tak by hranice neměla hrát žádnou roli,“ uvedl Kulhánek.

Blatný: Do stejné situace se může dostat jakákoli nemocnice

Situace v chebské nemocnici je v posledních týdnech vypjatá. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého prošlo jen za leden zdejším oddělením ARO 50 pacientů, přičemž před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. Podobně i lůžka jednotky intenzivní péče jsou vysoce přetížená. Zatímco běžně je na nich okolo 25 pacientů měsíčně, v lednu jich bylo 61.

Podle Blatného se nyní šíří koronavirus zejména v pohraničních regionech. „Jednoznačně je tedy třeba, aby všichni občané věděli, že pohyb většího množství osob mezi těmito kraji a zbytkem republiky bude výrazně zvyšovat pravděpodobnost rozšíření onemocnění, a do stejné situace, jako se dostala nemocnice v Chebu, se může během několika dnů nebo týdnů dostat i jakákoli jiná nemocnice,“ uvedl Blatný.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Toulave_kopyto ( 4. února 2021 19:24 )

I provokovat se musí umět, takhle jsi tady akorát za debi..

Toulave_kopyto ( 4. února 2021 19:21 )

Byl navýšen počet lékařů o tři, paráda..

Toulave_kopyto ( 4. února 2021 19:20 )

A co tady Kalousek narobil? Konkrétnější být asi nemůžeš, viď?

zada ( 4. února 2021 19:02 )

Kaldo, že by ses začala zodpovídat i ty?!, Už bys měl začít. Ono jít ke zpovědi je něco jiného než se zodpovídat z toho co jsi tu "narobil" za roky své "rádobyvlády". Drž se hochu stranou, protože až na tebe padne světlo negbudeš se stačit divit. A víš jak ot je... vždycky se něco najde co nevysvětlíš)))

e.lesanova ( 4. února 2021 17:16 )

tomik007...tak to abyste brnknul do Bruselu, aby zvýšili tempo, ne?? Nebo máte pocit, že si vakcínu vyrábí Babiš doma po večerech??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa