Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Už dost zmatků!“ pustil se Hřib do Babiše kvůli očkování u praktiků. Praha je připravená

Autor: jza - 
4. února 2021
08:19

Středeční výroky premiéra Andreje Babiše k očkování proti covidu v ordinacích praktických lékařů nadzvedly ze židle řadu politiků včetně pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten upozorňuje, že do Česka by už 8. února měly dorazit vakcíny AstraZeneca vhodné právě i pro očkování v ordinacích, ale nikdo neví, co se bude dít.

Chaos ohledné očkování v ordinacích propukl poté, co hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) v úterý na sociálních sítích uvedl, že to vláda praktikům zakázala. „Tohle fakt nechápu. Vláda zakázala očkování u praktiků. Na videokonferenci (s hejtmany, pozn. red.) premiér řekl, že se s nimi počítá nejdřív až po naočkování prioritních skupin v očkovacích centrech. Očkování u praktiků ale dává smysl právě pro seniory, aby nemuseli nikam jezdit. Je to úplně naruby,“ uvedl.

Babiš následně uvedl, že Grolich neříká pravdu, s očkováním u praktiků se nicméně ale skutečně zatím nepočítá. „Na zřízení praktiků jako očkovacích míst ještě není doba, protože nemáme dostatek vakcíny,“ řekl premiér ČTK. Některé nemocnice nyní pomoc praktických lékařů využívají. „Ale je to zkrátka nemocnice, která očkuje, ne praktici jako očkovací místo,“ dodal předseda vlády.

Podle Hřiba ale vakcíny vhodné právě i pro očkování v ordinacích mají dorazit už 8. února. „Zkouším po vzoru pana premiéra vyčíst z kouzelné koule, jak to bude s očkováním u praktických lékařů. Nějak to ale nejde,“ posteskl si na facebooku. 

Chceme jasný plán

Primátor volá po tom, aby skončily zmatky a vznikl nějaký jasný plán, na který se budou moci kraje spolehnout. Vadí mu, že se všechno mění ze dne na den. „S očkováním u praktických lékařů počítáme podle vládního plánu, stejně jako s ním počítají praktičtí lékaři. Takže my tady podle zadání a v souladu s oficiálním plánem schváleným vládou něco plánujeme, připravujeme se - a vy pak řeknete, že to není na pořadu dne a všechno je jinak,“ ohradil se na facebooku.

Proti úterním slovům Andreje Babiše se ohradilo i Sdružení praktických lékařů. Očkovat seniory nad 80 let v ordinacích považují za vhodnější, než aby probíhalo v očkovacích centrech. Hřibovi také vadí, že kolují protichůdné informace, celou věc chce řešit na čtvrtečním jednání s premiérem a ministrem zdravotnictví Janem Blatným.

Primátor také poznamenal, že v Praze už proběhlo první kolo očkování v domovech pro seniory bez problémů. „Do dalšího kola počítáme se zapojením městských částí a praktických lékařů, tak aby očkování bylo dostupné i pro seniory s pohybovými obtížemi,“ dodal.

Primátor Zdeněk Hřib v Epicentru Blesku:

Video  Epicentrum - Zdeněk Hřib  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa