Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strany zbrojí na volební „revoluci“, koalice zůstanou. A Kalousek rýpe do Rychetského

Aktualizováno -
3. února 2021
13:30
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
3. února 2021
10:50

Ústavní soud rozhodl o změnách ve volebních zákonech. Změní se pravidla už pro podzimní volby. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce svolat poradu zástupců parlamentních stran. Volební „revoluce“ přišla už ve volební kampani, není jasné, jak s ní naložit pár měsíců před výběrem nových poslanců. Ústavní soud rozhodl přesně půl roku před odevzdáním kandidátních listin. Ty mají stany, hnutí a koalice odevzdat 3. srpna. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) Vystrčil bude iniciovat schůzku předsedů poslaneckých a senátorských klubů kvůli dohodě na úpravě zákona.

Hlavní změna se dotkne především koalic, které spolu kandidují do Sněmovny. Ústavní soud (ÚS) totiž zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pět procent hlasů. ÚS zrušil takzvanou aditivní klauzuli, jež pro vstup koalicím stanovily deset, 15, respektive 20 procent podle toho, kolik subjektů v rámci koalice kandiduje. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů. Nález nemá časový odklad, dopadne tedy už na letošní podzimní sněmovní volby.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD),  pod jehož ministerstvo volební zákony spadají, svolá neprodleně schůzku představitelů parlamentních stran, aby dokázaly na nález soudců reagovat v co nejkratším čase. 

„Respektuji verdikt ÚS. Svolám neprodleně jednání s ostatními politickými stranami, kde ministerstvo vnitra představí možné alternativy řešení,“ reagoval Hamáček na twitterovém účtu. 

„Ústavní soud potvrdil, že hlas každého občana má a musí mít ve volbách stejnou sílu a váhu,“ reagovala členka ústavně právního výboru a předsedkyně stále sněmovní komise pro Ústavu České republiky Kateřina Valachová (ČSSD). Komise se podle Valachové sejde hned  ve čtvrtek a bude podle ní reagovat na rozhodnutí soudců.   

Opozice vítá zrušení části volebního zákona. Podle lidovců povede k narovnání pokřiveného prostředí.

„Rozhodnutí ÚS respektuji, vede k narovnání pokřiveného prostředí, aby hlasy voličů v menších krajích, kteří volí strany výsledkem pod 10% nebyli diskriminováni jako doposud!,“ reagoval šéf KDU- ČSL Marian Jurečka, jehož strana utvořila spolu s ODS a TOP 09 volební koalici SPOLU.  Po rozhodnutí soudců se prý na složení této koalice podle Jurečky nemění. 

Okamžitá jednání je připravený vést podle jeho předsedy Miloše Vystrčila (ODS) také Senát. Na úpravě nových volebních zákonů se totiž musejí shodnout obě parlamentní komory. 

„Dnešní rozhodnutí ÚS dalo za pravdu všem nespokojeným voličům z voleb, že dosavadní systém byl diskriminační a porušoval Ústavou garantované právo rovnosti hlasů,“ reagoval bezprostředně po zveřejnění informací předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Jeho hnutí se přitom teprve nedávno domluvilo na volební koalici pro podzimní sněmovní volby s Piráty. O Rakušanovi se přitom mluví jako o možném kandidátovi na post ministra vnitra. 

Rozhodnutí Ústavního soudu bere šéf Pirátů Ivan Bartoš jako potvrzení názoru jeho strany, na diskriminační prostřední při volbách. Koalice se STAN ale bude prý i po tomto nálezu ústavních soudců i nadále pokračovat. 

Babiš má nejnižší podporu za poslední tři roky, ukázal průzkum. ANO dohání Piráti a STAN Babiš má nejnižší podporu za poslední tři roky, ukázal průzkum. ANO dohání Piráti a STAN | Median

„Ústavní soud potvrdil dlouhodobý názor Pirátů i Starostů, že hlasy voličů musí mít stejnou váhu. Jsme připraveni jednat tak, abychom mohli rychle doplnit volební zákon a volby se mohly řádně konat. Na koaliční spolupráci Pirátů a Starostů se verdiktem samozřejmě nic nemění,“ komentoval rozhodnutí soudců Bartoš. 

Kalousek: Velký den Pavla Rychetského

Dnes už bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP), který nebude na podzim ve volbách kandidovat do Sněmovny, mluví o velkém dni předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Právě on totiž jako místopředseda vlády Miloše Zemana prosadil novelu volebního zákona, kterou dnes Ústavní soud pod jeho vedením zrušil. 

„Dnes v roli předsedy Ústavního soudu Dr.Rychetský definitivně potvrdí, že tenkrát jednal protiústavně,“ míní Kalousek. 

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová rozhodnutí vítá, mělo ale podle ní přijít dřív. 

„Volební zákon se upravoval, aby se znevýhodnily menší strany. Částečnou nápravu a spravedlivější podmínky proto vítám. Rozhodnutí však mělo být rychlejší,“ reagovala Pekarová, která má za koalici spolu kandidovat jako jednička v Praze. 

Politolog tak nadšený není

Nadšení politiků ale mírní například politolog Metropolitní univerzity Prahy Jakub Charvát, který se specializuje na volební zákony v České republice. 

„Zrušení d´Hondtova dělitele nic neřeší, v malých volebních krajích bude deformována poměrnost prostřednictvím jakékoli matematické formule, stávající volební kraje ÚS ovšem zachoval,“ varuje Charvát před nedostatky rozhodnutí soudců. 

Podle Charváta bude navíc nutné provést revizi volebních zákonů, které jsou součástí legislativy po reformě zákonů z roku 2002 po té, co do nich Ústavní soud zasáhl. 

Podle předsedy Ústavního soudu a někdejšího ministra spravedlnosti a šéfa Legislativní rady vlády v kabinetu Miloše Zemana je zajištění rovného volebního práva  nezpochybnitelný ústavní příkaz.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ani prezident Miloš Zeman zatím na rozhodnutí soudu nereagovali. 

Volby do Poslanecké sněmovny vyhlásil prezident Miloš Zeman 28. prosince 2020 na 8. a 9. října 2021. V úterý přitom ústavní soud zamítl stížnost senátorů na brzké vyhlášení tohoto hlasování. Senátoři podle soudců totiž nejsou oprávnění takovou stížnost podat. 

Dění okolo rozhodnutí ústavních soudců budeme na Blesk.cz sledovat celý den. 

Video  „Volit v jednom dni místo dvou je efektivnější,“ řekl expert k chystaným změnám  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 7. února 2021 15:27 )

Slepence - koalice k volbám je podvod na voliče a neschopnost jednotlivých stran. Proto nikdy nebudu volit slepence!!

marmat ( 4. února 2021 15:49 )

Je to jako v nějaký brakový detektivce.....nebo z příručky /info o šikaně...
TŘI na JEDNOHO S podporou Justice .
Před rokem bychom mysleli, že je to trollí fór/fejk, jako bejk
*************

marmat ( 4. února 2021 15:42 )

A když si podle průzkumu agentury SANEP z 28.1.2021
ČSSD (6,2%) do voleb namlouvá SZ -Stranu Zelených ( 0,8 % )
v žádném ohledu TO nepouští hrůzu, ale ani respekt.

marmat ( 4. února 2021 15:36 )

Anifa: Jsou věci udělané chytře a CHYTŘE.....
není to tak silná káva, jako Klausova ÄMNESTIE.....
...ale zase žádnej "čajíček" !!!
Věříme každý logicky svým úvahám, ale o jedno se vsaďte:
Upečené koalice to nebudou mít se sebou lehké....zrušení "zasnoubení" nevidím
(natruc Babišovi ustojej cokoliv) ale praskat budou maléry křížem kráž.....

marmat ( 4. února 2021 15:29 )

To rozštíplnou voliři----logicky i se všemi trolly !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa