Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blatný vytasil dobré zprávy: Lékaři dostanou odměny, proočkovanost seniorů roste. A co lůžka?

Aktualizováno -
5. března 2021
12:05
Autor: ČTK, Mii, ula - 
5. března 2021
09:52

Situace v Česku se přestala zhoršovat, naopak se začíná stabilizovat. Je to jedna z dobrých zpráv, kterým se rozhodl věnovat tiskovou konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Oznámil, že opatření zřejmě začínají mít svůj účinek, navíc se zvyšuje proočkovanost seniorů a zdravotníků. Blatný také prozradil, že zdravotníci v průběhu května dostanou další odměny. V březnu má navíc do České republiky dorazit přes milion dávek vakcíny proti covidu-19, z toho zhruba 700 000 od společností Pfizer/BioNTech. Dále Blatný naznačil, že pokud se situace zlepší, mohlo by se po 21. březnu zrušit omezení pohybu.

Zdravotníci v nemocnicích dostanou odměny, které jim ministerstvo přislíbilo za jejich pracovní nasazení během koronavirové pandemie, v květnové výplatě. Měli by obdržet částku srovnatelnou s loňskem. Loni zdravotníci v nemocnicích obdrželi za jarní měsíce navíc 75 000 korun hrubého. Odměny dostanou i zdravotníci, kteří pracují mimo nemocnice. Peníze by jim měly jít díky změně kompenzační vyhlášky.

„V pondělí budu na vládu předkládat návrh dotačního programu (…) všem zdravotnickým pracovníkům v nemocnicích budou vyplaceny odměny za nadúsilí spojené se stávající epidemií,“ sdělil ministr Blatný hned po úvodu, v němž sliboval několik dobrých zpráv.

Kromě toho ministerstvo jedná se zdravotními pojišťovnami o novelizaci kompenzační vyhlášky, která by měla zajistit i odměny pro zdravotníky z ambulantního sektoru. Podle Blatného by tyto odměny měly dosáhnout také asi 75 000 korun.

Celkové náklady, které půjdou ze zdravotního pojištění, budou podle Blatného téměř dvojnásobné oproti loňsku. Loni se jednalo asi o 11,5 miliardy korun.

Zrušení omezení pohybu?

Denní přírůstky nově nakažených covidem-19 se začínají stabilizovat. Dá se předpokládat, že epidemie začne brzdit. Pokud se situace zlepší, bude možné po 21. březnu zrušit ta nejstriktnější opatření, jako je například omezení pohybu v katastru obce. Nebude se ale jednat o masivní rozvolňování.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek ve Sněmovně řekl, že lidé nemají počítat s rozvolněním protiepidemických opatření po ukončení nynějších omezení. Současný lockdown vyhlásila vláda od začátku března na dobu tří týdnů. „Pokud se bude situace lepšit, po této době mohou být pravděpodobně uvolněna ta nejstriktnější opatření, například omezení pohybu v katastru obce a podobně,“ řekl k tomu dnes Blatný.

Milion vakcín v březnu

V březnu má do České republiky dorazit přes milion dávek vakcíny proti covidu-19, z toho zhruba 700 000 od společností Pfizer/BioNTech. V dubnu mají přijít celkově dva miliony dávek. Cílem je podle něj v březnu podávat alespoň 35 000 dávek vakcíny denně, v dubnu pak 100 000. Tempo očkování v ČR zrychluje, ve čtvrtek bylo naočkováno 31 376 lidí, dosud nejvíce.

Ke čtvrtku podle Blatného dostalo první dávku vakcíny 78 procent lidí ve věku nad 80 let, kteří se k očkování zaregistrovali. Obě dávky obdrželo 21 procent osob v této věkové kategorii. Lidí starších 80 let je v ČR zhruba 440 000, registrace pro ně byla spuštěna v polovině ledna. Zaregistrovala se více než polovina, přes 230 000 osob. V akutní péči je proočkováno 78 procent lékařů a 59 procent sester, dodal ministr.

Do očkování je podle Blatného zapojeno přes 2000 ordinací praktických lékařů. Zaregistrovalo se u nich přes 120 000 lidí. Ministr občany vyzval k tomu, aby nerušili registrace v centrálním systému ve snaze přeregistrovat se k praktickému lékaři. Mohlo by tím dojít ke zpoždění termínu vakcinace.

Firmy by měly využívat samotestování

Firmy by při testování pracovníků na koronavirus měly podle ministra zdravotnictví co nejvíce využívat samotestování nebo závodní lékaře a společnosti najaté k pracovně-lékařským službám. Stávající síť odběrových center není možné rozšířit, neboť jsou často postaveny na spolupráci armády a zdravotníků v nemocnicích, které jsou přetížené, a navíc zapojené do očkování, dodal Blatný.

„Je cílem, aby lékař přišel do firmy, nikoli aby se posílali zaměstnanci do odběrových center, která jsou k dispozici pro veřejnost,“ řekl Blatný. Rezort zdravotnictví také uděluje výjimky dodavatelům samotestů, od kterých tuzemské podniky mohou testy nakupovat. Ministerstvo zdravotnictví seznam průběžně doplňuje, aktuálně čítá zhruba 70 firem, v pondělí jich bylo asi 20.

Extrémní zátěž v nemocnicích

Blatný přiznal, že „ve všech regionech je zátěž extrémní“ a nemocnice i nadále bojují. Kraje řeší šíření britské mutace.

„Denně je nově diagnostikovaných více než 2000 seniorních zranitelných pacientů. Z toho plyne jasná informace o tom, že v průběhu dalších zhruba deseti dní bude do nemocnic proudit 600 až 700 příjmů denně,“ uvedl Blatný.

Přesto existuje naděje. „Vývoj populační zátěže přestal eskalovat a začal se stabilizovat,“ prozradil ministr a vyzval lidi, ať ještě chvíli vydrží. „Proto je teď více než jindy důležité striktně dodržovat zavedená opatření,“ zdůrazňuje.

Česko zatím nevyužilo nabídku jiných zemí pomoci s českými pacienty s covidem-19. Mechanismus je ale pro případ potřeby připraven. O možném přesunu pacientů se podle středečního Blatného vyjádření jedná zejména s Německem. Zhruba 20 lůžek pro pacienty na intenzivní péči by od 6. března poskytlo také Švýcarsko, pomoc nabídly i další státy.

Blatný: Do nemocnic nebudou povoláni medici z 1. a 6. ročníků

Pracovní povinnost v nemocnicích, kterou by pro studenty medicíny měla dnes nařídit vláda, by se neměla týkat prvních a šestých ročníků. Ministerstvo chce povolat i některé středoškolské studenty. Upřesnění, o které studenty by se mělo jednat, dostane úřad během dopoledne v dokumentu od ministerstva školství.

Proti povinnému nasazení studentů medicíny opakovaně vystupovali děkani lékařských fakult. Blatný dnes řekl, že s děkany mluvil a rozumí jejich požadavku, aby nebyli studenti nadměrně zatěžováni. „Domluvili jsme se na nějaké formě možnosti povolávání. Tato bude dnes finalizována do návrhu usnesení vlády, který bude předložen,“ řekl Blatný. Dodal, že by měli být nasazováni tak, aby to co nejméně ovlivnilo jejich výuku. Podle domluvy by pracovní povinnost neměla být nařízena studentům prvních a šestých ročníků.

Na dotaz, s kterými středoškoláky se rovněž počítá, ministr řekl, že čeká na dokument od ministerstva školství, který by to měl popsat.

Video  Pomoc plným nemocnicím: Domácí péče? Chybí společná řeč a zájem ministerstva, říká šéfka sester.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 5. března 2021 16:02 )

10 milionové Česko "živí 128 TISÍC neziskovek !!!!...Neuvěřitelné číslo, černá díra na finance, kterých je zapotřebí nyní Proč se opozice nevěnuje do hloubky tomuto problému?? Pročistit tuhle letitou zlodějnu

zenaodadoz ( 5. března 2021 15:57 )

Jsem zdravotník, ale sama nevím, co bych s tím vším dělala.

e.lesanova ( 5. března 2021 15:56 )

Stačí pro začátek zarazit financování trafikantů ze Senátu a hned je 650 milionů do plusu, pak se podívat na zub neziskovkám a můžeme si udržet špičkové doktory a zdra­votní­ky..­.Rezer­vy, kde brát, stále jsou..

zenaodadoz ( 5. března 2021 15:53 )

e.lesanova ( 5. března 2021 15:52 )

Pánbůh už nefrčí, zkuste Lampárnu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa