Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Další vládní otočka: Do nemocnic by mohli nastoupit i studenti, připustil Blatný

Autor: ČTK - 
4. března 2021
18:35

Ministerstvo zdravotnictví připravuje nařízení pracovní povinnosti v nemocnicích i pro studenty některých středních a vysokých škol. Během dnešních interpelací ve Sněmovně to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl, že se na tom dohodl s vedením vysokých škol a ministerstvem školství. Rozhodnout by se mělo v pátek, pravděpodobně o tom bude jednat vláda. Ještě ve středu večer po jednání kabinetu přitom tvrdil, že studenty povolat nechce kvůli jejich povinnostem ve školách.

Zítra připravujeme po dohodě s vedením vysokých škol a s ministerstvem školství pracovní povinnost (...) i pro studenty středních a vysokých škol v oborech, které mohou pomoci,“ řekl bez dalších podrobností Blatný. Ministr možnost znovu zapojit mediky či studenty zdravotnických škol v minulých dnech už několikrát zmínil, kvůli jejich studijním povinnostem ale k tomu zatím nepřikročil. Proti povinnosti opakovaně vystupovali děkani lékařských fakult.

Pracovní povinnost studentům zdravotnických oborů uložila vláda za epidemie koronaviru zatím dvakrát, působili především jako pomocný zdravotnický personál. Pracovní povinnost se týkala mimo jiné studentů čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách či pátého ročníku studentů zubního lékařství a farmacie. Loni na jaře trvala od poloviny března zhruba dva měsíce, druhá pracovní povinnost skončila studentům také po dvou měsících v polovině prosince. Studenti, kteří v nemocnicích pracovali dobrovolně nebo tam měli pracovní smlouvu, mohli v zařízeních zůstat.

Ode dneška mohou hejtmani a primátor hlavního města do nemocnic, které jsou přetížené, povolat zdravotníky z ambulantního sektoru. Některé kraje už uvedly, že této možnosti využijí.

Video  VIDEO: Vláda nařídila pracovní povinnost pro ambulantní lékaře ve vysílených nemocnicích  - ĆTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rapid15 ( 4. března 2021 20:01 )

A co ty všechny zdravotní sestry co se skryly na úřadech a zdravotních pojišťovnách, jeslích? Pomocné práce by zvládli. Prakticky je všechno zavřené, nějaká osvč manikérka pedikérka by taky mohla přiložit ruku k dílu, když se dostala na zdrávce k jednoduché maturitě. Jen asi 1/4 maturantů totiž odchází opravdu do zdravotnictví a z toho řada na další studium.
Největší jekot byl když to řekli, že se ohlídnou po výpomoci - že prý řada z nich léta nedělá praxi . Umístěnky na ně min. na 5 let !

nespokojeny ( 4. března 2021 19:59 )

Blesku, to není otočka, to je reakce na danou situaci.
Nevytvářejte senzační nadpis za každou cenu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa