Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hlavní hygienička po roce končí: Rážovou nahradí šéfka z Ostravy Svrčinová

Aktualizováno -
4. března 2021
17:39
Autor: ČTK, mach - 
3. března 2021
20:48

Hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou nahradí ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Ujmout funkce by se měla v polovině března, března, iřekl České telvizi premiér Andrej Babiš (ANO). O chystaném konci Rážové už ve středu informoval Zdravotnický deník. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že odvolání Rážové zvažuje.. Důvodem je podle něj nespokojenost premiéra Andreje Babiše (za ANO) s prací vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru.  Hlavní hygieničku jmenuje vláda. 

Babiš v neděli v CNN Prima News uvedl, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nemá v okolí dost dobrých úředníků. Na ministerstvu je podle premiéra řada lidí, kteří jsou nekompetentní, Blatný by měl ministerstvo posílit. "Kde je hlavní hygienička?" řekl mimo jiné Babiš.

„Je pravda, že s oběma kolegyněmi jsem hovořil. Uvažujeme o této změně,“ uvedl k výměně hlavní hygieničky ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Sedmapadesátiletá Svrčinová dnes v rozhovoru pro ČT uvedla, že už se s Blatným setkala, výsledek schůzky ale nechtěla komentovat. Připomněla, že o místo hlavní hygieničky se ucházela už v minulosti. Kvůli novému služebnímu zákonu jí ale nebyla jako dostatečná kvalifikace uznána předchozí práce pro Evropskou komisi, kde dělala audity pro kontrolní systémy bezpečnosti potravin.

Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už před tím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu svou práci v počínající epidemii nezvládla.

Svrčinová je podle Zdravotnického deníku odbornicí na hygienu výživy a bezpečnost potravin, vedle řízení krajské hygieny působí také na lékařské fakultě v Ostravě. Do června roku 2015 pracovala pro Evropskou komisi, píše server. Svrčinovou loni v červenci vyzval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), aby zvážila setrvání ve funkci kvůli podle něj nezvládnuté komunikaci o zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji. „Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá," reagovala tehdy Svrčinová.

Video  „Epidemii jsme zvládli dobře.“ Hygienička Rážová o práci svých kolegů a taky o vyčerpání  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 5. března 2021 04:21 )

Hlavně moc netrasovat. Nemají kapacity lůžek a ani personál. Pokud by se moc netrasovalo mohlo by se do velikonoc ještě rozvolňovat. Výsledek LOCKDOWnu by byl fenomenální.

Hlavní je myslet positivně. To dáme.

villon ( 5. března 2021 00:25 )

To je přece už rok styl řízení téhle republiky. A ke spolupráci s touto vládou se dnes zahodí jen totál nýmandi. Nikomu jinýmu zato ta kaňka v CV už nestojí. Koblihářům zduř!!!

villon ( 5. března 2021 00:20 )

A tenhle znáte? Fero Lakatoš vykrade vlastní byt... Ha ha ha ha. Twl... Ne, tahle vládní tragoška přestává být pro delm Když navíc ty z-rdi už kujou pikle, jak zvýšit daně. Ne, za tenhle humor ať platěj koblihy. Čau lidi: berete to na sebe? Dík.

Ruda_uderka ( 4. března 2021 23:54 )

Tak tohle je ta osobnost, která má všechno zachránit?

tomshark ( 4. března 2021 23:28 )

A má za sebou pěkný pomníček. OKD

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa