Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smutný rekord: 8162 Čechů bojuje v nemocnicích s covidem. Dál přibývá i těžkých případů

Aktualizováno -
3. března 2021
09:32
Autor: ČTK - 
3. března 2021
09:03

V českých nemocnicích je s nemocí covid-19 přes 8100 lidí, což je rekord. Úterní čísla ukazují 8162 hospitalizovaných, pondělní čísla po revizi dokonce 8234. Dosavadní rekord byl 8155 covidových pacientů ze začátku listopadu. Těžkých případů dál přibývá, maximum se v úterý posunulo na 1661 pacientů. Je to o sto víc než v neděli a o šest víc než v pondělí. Vyplývá to z aktualizovaných dat ministerstva zdravotnictví.

Růst počtu pacientů s covidem a také nedostatek zdravotnického personálu vede v ČR k situaci, kdy se kapacita intenzivní péče blíží vyčerpání. V některých krajích, jako jsou Plzeňský a Karlovarský, aktuálně nejsou pro pacienty s covidem žádná volná lůžka na ARO a JIP, jinde se kapacita vyčerpání blíží. Statistiky hospitalizovaných na webu ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, takže celkové počty obsazených lůžek jsou vyšší. Třeba ze zhruba 4000 lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARO v Česku je nyní volných jen 575, tedy asi 14 procent. Pro covidové pacienty je určeno 156 z nich. Pardubický kraj kvůli kritické situaci v nemocnicích vyhlásil v úterý odpoledne stav hromadného postižení osob. Podíl pozitivních testů na koronavirus v úterý stoupl na 44,6 procenta z pondělních 31,4 procenta. Vyšší byl naposledy na začátku ledna. Oproti minulému úterý laboratoře odhalily o 800 nákaz víc.

Nejvíce se v současnosti covid-19 šíří na Tachovsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 1413 nakažených. Za Tachovskem následuje Kolínsko s 1300 nakaženými v přepočtu.

Kleslo reprodukční číslo i skóre PES

Reprodukční číslo čtvrtým dnem v řadě klesá. Ke dnešku se snížilo o další tři setiny na 1,09 a je nejnižší za posledních 14 dnů. Hodnota nad jednou ukazuje sílící epidemii. Pokles reprodukčního čísla měl tentokrát vliv na snížení skóre protiepidemického systému ze 79 bodů na 76. Nadále to odpovídá nejpřísnějšímu, tedy pátému stupni, od čtvrtého ho ale dělí jen bod. Indexem se koncem loňska řídila opatření proti šíření nákazy, ale nyní už jeho hodnota podle ministerstva zdravotnictví není relevantní. Hlavním ukazatelem je pro vládu naplněnost nemocnic.

V Česku je třetím dnem omezen volný pohyb lidí mezi okresy, omezení spolu s dalšími restrikcemi mají platit tři týdny. Firmy nad 250 zaměstnanců musejí ode dneška začít testovat pracovníky.

Video  Exministryně Valachová: Slzy ve Sněmovně a nalomený hlas. Kvůli ženě, které zemřela sestra na covid  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa