Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Týraný“ PES Babišovy vlády: Stal se noční můrou, Blatný je trpěný ministr, říká politolog

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. ledna 2021
05:30

Systém PES měl tento týden doznat změn, které však vláda nestihla probrat. A rozhodla se v rámci opatření proti pandemii covid-19 utáhnout šrouby, aniž by se svou vlastní tabulkou řídila. Ministr Jan Blatný (za ANO) přiznal, že PES rozvolňuje a to se nyní nehodí. Podle politologa Jana Kubáčka se PES stal pro vládu spíš noční můrou. Pozastavil se nad její komunikací i kritikou Andreje Babiše (ANO), která tento týden namířila přímo na Blatného.

13. listopadu ministr Blatný představoval roztomilé šťeňátko, které si vláda pořídila, aby lidem ukázal, co je v rámci vládních opatření a zákazů čeká. Varoval před tím, že v 5. stupni může začít PES cenit zuby.  Právě v 5. stupni zahájilo Česko rok 2021 - a i přes klesající skóre v něm dlouhodobě setrvává. 

Blatný: Skóre není to hlavní

„Skóre často lidé považují za to hlavní a resp. jediné číslo, kterým je potřeba se řídit. Ano, dá se říct to, že v současné době pro to, co se bude dít dál, toto vlastní skóre není relevantní a je nyní potřeba se zaměřit zejména na to, aby se začaly uvolňovat nemocnice,“ uvedl na tiskovce ve Strakově akademii ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který upozorňuje, že skóre je jedním z několika parametrů.

„Není třeba se nyní každý den ráno dívat na televizi nebo na internet, kolik je to dané číslo, protože v současné době jsou nastavena ta opatření tak, jak jsme je představili,“ vzkázal Blatný.

Prymula: PES nedává logiku

Opatření se tak neřídí skóre z tabulky PES a ani „psem“ samotným.  Ten navíc čelí kritice i ze strany Babišova poradce, exministra a epidemiologa Romana Prymuly.

„Nebyl jsem jeho příznivcem, ale měl by dávat logiku. Teď ji určitě nedává,“ řekl Prymula pro CNN Prima News. Prymula míní, že PES není nutné nyní řešit, protože neodpovídá realitě a není možné se podle něj nyní řídit.

Nová varianta připravená. Ale nehodí se

Vláda začala upravovat opatření dle toho, jak se hodilo a vyžadovala situace. Nyní čeká PES na úpravu opět, vláda se k ní však pořádně tento týden nedostala. V pondělí, ve středu ani ve čtvrtek jednání o ní nedokončila. Podle Blatného již tabulka doznala finálních úprav. Jen se zkrátka nyní nehodí.

„Je připravená ta nová varianta PES, která má i určité změny ve stupni číslo 5. A právě tu jsme zatím pozdrželi. Ona tam svým způsobem zaváděla určité volnější prvky a na to teď opravdu není možnost, není čas,“ vysvětloval Blatný ve čtvrtek večer. A podtrhl fakt, že PES nyní vládě k užitku příliš není - a neřídí se podle něj.

Kdy se nového „psa“ Česko dočká? Termín je značně nejistý. A nebyl ani konkrétně stanoven. „Ve chvíli, kdy dojde ke snižování počtu lidí v nemocnicích k hodnotám, které se budou pohybovat kolem 4000, potom bude tato nová varianta představena. Důvodem je, abychom zatím zbytečně neuvažovali o nějakých konkrétních změnách, konkrétních opatřeních ve chvíli, kdy se situace změnila, kdy je možné, že i díky změně mutace a jinému reprodukčnímu číslu bude potřeba o těch parametrech znovu s odborníky hovořit,“ vzkázal Blatný.

Kubáček: Koronavirus nějaký PES nezajímá

Politolog Jan Kubáček k vládnímu počínání okolo „psa“ Blesk Zprávám řekl: „Potvrzuje se to, co mnozí říkali na začátku, zejména mnozí krizoví manažeři a vojáci, že situace se vždycky vyvíjí podle toho problému, podle pandemie. Tady se ukazuje, že opravdu koronavirus nějaký PES nezajímá. Situace se dramaticky proměnila, tady nějaké tabulky nevystačí.

Obává se přitom dění kolem britské, nakažlivější mutace koronaviru. „Mám dojem, že se nám blíží velmi vážná situace, že to už vrcholní politici vědí a že se v podstatě tiše, bez nějakého strašení, připravujeme na mnohem závažnější situaci a na opravdu závažnější lockdown,“ míní Kubáček.

Stal se PES jen jakýmsi alibi, že vláda nějaký systém připravila, ale musela ho odložit pod tíhou okolností? „Já si spíš myslím, že PES se stal noční můrou všech klíčových centrálních úřadů, které se s pandemií potýkají, a myslím si, že se stal dokonce noční můrou mnoha epidemiologů a lékařů,“ pokračuje politolog.

Tabulka PES tak dle něj skutečně s realitou nestíhá držet krok. „Potvrzuje se, že ďábel tkví v detailu. Kdyby ta pravidla byla univerzálnější, ale dlouhodobě držená, vysvětlovaná a občas se uzpůsobovala podle toho, jak se pandemie vyvíjí, tak by to ve výsledku pomáhalo mnohem víc,“ dodal Kubáček.

Nespokojenost s Blatným narůstá?

Ministra Blatného, který s „psem“ přišel, přitom za způsob jeho komunikace kritizoval nezvykle otevřeně tento týden i premiér Andrej Babiš (ANO). MF Dnes zveřejnila analýzu, podle které nespokojenost s Blatným roste.

„S ministrem Blatným přitom podle informací MF DNES narůstá nespokojenost některých členů vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem. Vlivem několika okolností se však dostal do složité situace, kdy s tím prozatím nemůže dělat vůbec nic,“ tvrdí deník.

„Spokojenost s ministrem Blatným není a nálada se stále zhoršuje. Všichni začínají vidět, že to nedělá dobře. Navíc nekomunikuje, je přesvědčen o své pravdě a veškerou kritiku hází na ,zlá média ́,“ popsal zdroj blízký Andreji Babišovi.

Video  Babiš: Musíme přitvrdit, situace není dobrá. A Blatnému vytkl chyby  - ČTK
Video se připravuje ...

„Ministr Blatný je v podstatě trpěný ministr. Na jednu stranu je asi oceňováno to, že byl ochotný do té sebevražedné mise okamžitě naskočit, ale pan ministr se vytvořil ze spousty protichůdných vyjádření, které dokázal vypustit velmi krátce během pár hodin, pár dnů. Sám si situaci komplikuje,“ poznamenává k tomu pro Blesk Zprávy Kubáček.

„Ke změně nedojde, není za koho. Ministři se dají měnit v momentě, když je plnohodnotný nástupce,“ tipuje politolog.

Upozorňuje navíc na to, že málokdo by chtěl do křesla ministra zdravotnictví. „Andrej Babiš si nemůže dovolit ministra Blatného měnit, to by muselo dojít opravdu k nějakému naprosto zásadnímu pochybení,“ pokračuje Kubáček.

Prymula to pojal nešťastně, teď by se hodil, míní politolog

Babišovi přitom na blízku nadále zůstává exministr Prymula, kterému premiér naslouchá. A který není s Blatným zcela ve shodě.

„Pan Prymula to pojal nešťastně a nešťastně se k tomu postavil. Do dneška jsem přesvědčený, že pokud by přišel na začátku pokorně, omluvil se, navrhl trest, nabídl demisi, prezident by ji patrně nepřijal a podmíněně by ministr Prymula pokračoval, což by se nyní hodilo, protože situace je vhodná pro vojáka,“ uvádí Kubáček.

Prymula skončil po kauze Vyšehrad - poté, co v době přísných opatření a zavřených restaurací vyrazil do jedné z nich. Na Vyšehrad za šéfem poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem (ANO).

Video  Babiš tlačil na očkování 6 dávkami z jedné lahvičky, Česku se to vymstilo. Blatný připustil: Dodávají nám méně lahviček  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Maximilian ( 31. ledna 2021 19:43 )

Maximilian ( 31. ledna 2021 19:42 )

Blatny by po trapasů s Šulcem­,psem,­ocko­vanim a hlavně stavy nemocnic a péče měl odstoupit sám

kukuku ( 31. ledna 2021 14:54 )

Sklízíme nadúrodu - ještě to posichrovali agentem Milionu chvilek na pozici ministra zdravotnictví.

blamal ( 31. ledna 2021 09:58 )

Prymula ze by to zachranil? A proc teda nezachranuje? Vali si tlusty zadek na Uradu vlady, dela si sve vlastni podvodne ksefty se soudne usvedcenym podvodnikem Trestikem, zneuziva hlavicku UV ke svemu obohaceni a on by neco vytrh? Je to odporny, nafoukany, otekly vyzirka, papalas jak vystrizenej z bolsevicky pohadky, a von by neco zachranil? Sra.c je to. Ma vsechny moznosti pomoct a jen zere a mlaska. K zbliti.

Matos7 ( 31. ledna 2021 09:39 )

Blatný na hrad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa