Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vláda přitvrdí na horách: Zastaví lanovky, do hotelů jen s potvrzením. A testy každé tři dny

Aktualizováno -
28. ledna 2021
22:47
Autor: Jakub Veinlich - 
28. ledna 2021
13:35

Vláda Andreje Babiše (ANO) znovu zpřísnila opatření v Česku. Hlavní snahou je „vyhnat“ nezodpovědné lidi z hor. Ministři se shodli na stopce pro lanovky, nebudou sloužit ani pěším. Služební cesty spojené s ubytováním v hotelech či penzionech, které Češi využívali i k rodinným výletům na hory, budou možné jen s potvrzením a bez dalších rodinných příslušníků. Na vlastní chaty a chalupy lidé mohou jezdit dál, ale jen v rámci své rodiny. Opatření budou platit od půlnoci z pátku na sobotu, kontrolovat jejich dodržování bude policie, v případě hotelů i Česká obchodní inspekce. Nově se lidé budou moci častěji testovat, zdravotní pojišťovnou hrazený antigenní test bude možný každé tři dny. Vláda také zakázala prodej na tržištích či podomní prodej.

„To nejlepší, co teď můžeme dělat, je zůstat doma,“ řekl na tiskové konferenci vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Lidé mohou jezdit na své chaty, ale měli by se v nich zdržovat jen členové jedné rodiny. 

Klíčové omezení má podle ministrů „vyprázdnit“ české hory, kam vyráží tisíce lidí. Stopku pro pěší dostanou také lanovky. „Dále jsme omezili provoz lyžařských vleků a lanových drah. Mohou se používat jen ty, které jsou používány k dopravní obslužnosti,“ dodal Hamáček s tím, že výjimka platí i pro složky záchranného systému.

Tvrdší podmínky se týkají také hotelů a penzionů, které fungovaly pro služební cesty. Ubytovací služby mohou být poskytnuty jen jednomu zaměstnanci, ten se bude muset podle Hamáčka prokázat pověřením od zaměstnavatele. „Ubytovatel bude muset toto potvrzení uchovávat,“ doplnil.

„Neuzavřeli jsme hotely a penziony pro obchodní cestující, kteří například pojedou do nějaké továrny, tak aby nemuseli být na podnikových ubytovnách nebo bytech,“ upřesnil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), že na pracovní cesty lidé do hotelů jezdit mohou.  „Nebude to pro jejich rodinné příslušníky,“ doplnil pravidlo Havlíček, podle něj není možné, aby když někdo vykazoval služební cestu, byl v hotelech s celou rodinou.

Podle Hamáčka bude na dodržování pravidel dohlížet policie, má ale omezené kapacity, proto nebude chodit dům od domu. Zaměří se na excesy. 

Pohyb se neomezí, setkávání mimo rodinu ano

Pohyb v okolí bydliště zatím regulovaný nebude. „Pokud se situace nebude vyvíjet dobře, tak by mohla přijít regulace v rámci regionu,“ dodal vicepremiér k opatřením. „Prosím všechny o to, abychom ta opatření dodržovali, a respektovali,“ dodal vicepremiér vlády. 

Rodiny mají podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) omezit návštěvy. „Mezi osobami, které nežijí ve společné domácnosti, a pokud ano, tak jen na dobu nezbytně nutnou,“ upřesnil Blatný nové pravidlo. Při nutných návštěvách mají mít lidé roušky a respirátory.

Kabinet v rámci opatření obnovil zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. „Jsou tam výjimky jako třetí osoba u porodu, nebo návštěva dětských pacientů,“ upřesnil Blatný.

Ministr zdravotnictví potvrdil zkrácení doby mezi antigenními testy ze současných pěti dnů na tři dny. „Je to i kvůli pendlerům,“ dodal a slíbil, že budou posíleny kapacity v příhraničních oblastech. Nově bude totiž testy vyžadovat od pondělí 1. února také Rakousko. Testy jsou zdarma.

Obavy z plných nemocnic i britské mutace

Důvody, proč vláda opatření zpřísnila, je podle Hamáčka vývoj epidemie a zátěž nemocnic, které jsou už teď plné, a pokud by počet pacientů znovu narůstal, dostaly by se do vážných potíží. „To vysvětlení je takové, že v minulých dnech a týdnech byl vývoj epidemie uspokojivý. Čísla neklesala tak, jak jsme chtěli, ale klesala. Bohužel v těch posledních dnech se ten trend zhoršil, epidemie začala stagnovat. Nemůžeme si dovolit situaci nijak podcenit. Jsme v nejsložitější situaci za tu poslední dobu,“ apeloval Hamáček na lidi, aby situaci nepodceňovali.

Video  Tisková konference vlády o zpřísnění opatření v Česku. (28.1.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Vláda je podle Blatného na pozoru také kvůli britské mutaci viru, která je podle dosavadních dat z okolních zemí výrazně nakažlivější. „V ČR neprobíhá komunitní šíření té britské verze viru,“ řekl ministr zdravotnictví. Z 355 vzorků byla tato mutace potvrzena ve 13 případech.  

„Byla potvrzena v několika krajích,“ těch by mělo být podle informací Blesk Zpráv zhruba 6, včetně Jihomoravského a Královéhradeckého. „Britská mutace tady je a je potvrzena asi v desítce případů,“ dodal Blatný, podle kterého je potřeba se na ni dostatečně připravit.  

Vláda zakázala ještě prodej na tržištích, ve stáncích a mobilních zařízeních i pochůzkový prodej. Zůstat mohou jen pojízdné prodejny potravin či drogerie v obcích, kde toto zboží není dostupné.

Nošení respirátorů na rizikových místech nebude povinné, vláda je ale jako ochranu před šířením koronaviru doporučuje. Podle Havlíčka vláda nechce stanovovat jejich maximální cenu i kvůli tomu, že mezi nimi je mnoho rozdílů, doplnil.

Prymula: Nemocnice jsou přetížené

Pozvánku na vládu dostal podle informací Blesk Zpráv také poradce premiéra a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Schůzku ale podle svých slov kvůli pracovnímu vytížení možná nestihne. „Zatěžuje nám to nemocnice,“ řekl Blesk Zprávám Prymula na dotaz, proč je potřeba přistoupit k ještě tvrdším restrikcím. V nich je stále zhruba 6000 pacientů s covidem, z toho téměř tisícovka ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče.

„I celková data, když se podíváme na počty nakažených, tak vedou k tomu, že ta křivka začala klesat tím tempem, co se očekávalo, ale teď to zpomalení je poměrně velké a došlo k nárůstu počtu hospitalizovaných,“ řekl Blesk Zprávám poradce premiéra Roman Prymula, podle kterého je situace na hraně ve třech krajích. „Ta situace v některých nemocnicích je skutečně na hraně, viz Královéhradecký kraj, kde jsou úplně plní,“ dodal.

Podle Prymuly se dostávají do problémů ty kraje, kde jsou horská střediska. Přesná data prý ale ještě neexistují. „Je věcí poměrně zřetele hodnou, že ve všech asi šesti krajích, kde jsou lyžařská střediska, je situace horší než v těch ostatních,“ zmínil s tím, že polní nemocnice v Brně nebo v pražských Letňanech se prý zatím aktivovat nebudou.  

Video  Babiš: Musíme přitvrdit, situace není dobrá. A Blatnému vytkl chyby  - ČTK
Video se připravuje ...

Britská mutace v Česku

Britská mutace podle bývalého ministra zdravotnictví u nás není nijak dominantní. „Nicméně začíná ten počet těchto mutací narůstat a může se stát, že se skutečně zařadíme mezi země, kde se britská mutace stává dominantní,“ obává se dalšího vývoje. „Ukazuje se, že skutečně britská mutace může mít závažnější průběh. Už i u nás jsou nemocnice, které tvrdí, že mají závažnější průběh případů,“ ani tady ale nemá prý v ruce žádnou analýzu.

Rizikovější je podle Prymuly ještě brazilská mutace viru, u které se může opakovaně člověk nakazit ještě dřív, než se uvádělo u nejrozšířenější verze viru v Česku. „Tam to riziko, že dojde k nějakým četnějším reinfekcím, bylo,“ varuje Prymula, podle kterého se ale zatím brazilská verze viru covid-19 v Česku nevyskytuje. „Je to otázka času, ale zatím to nikdo u nás ani v Evropě podle mých informací nezachytil,“ dodal bývalý šéf vakcinologické společnosti.

Vláda se také rozhodla pro nový způsob komunikace. Kromě facebooku či twitteru má nově účet na sociální síti Tiktok, která je oblíbená hlavně mezi teenagery. „Strakovka je prý ode dneška i na TikToku, sice nevím, co to je, ale doma mi to občas ukazují děti. Sledujte,“ napsal premiér na twitter.

joanna5 ( 18. února 2021 14:39 )

...v Brne jiste bud v Bohunicich nebo u sv. Anny - tak to panbuh s nimi - Proc nevycleni specialni nemocnice nekde mimo mesta???

joanna5 ( 18. února 2021 14:35 )

na co čekaji? proč nezveřejni, kde se mutace objevila. A taky, kde v kterych nemocnicich ji leci - a odkud ji personal dotahne domu do rodiny!!!

krapotkin ( 29. ledna 2021 13:57 )

Je načase, aby začali přitvrzovat i lidi a vytáhli na vládnoucí sebranku své zbraně.

zirioges ( 29. ledna 2021 10:50 )

Vláda přibrala na váze, s poslanci i senátory
A ty přiblblé zákazy jezdit do hor za sportem ...
Kdy zakážou dýchat...

xiioma ( 29. ledna 2021 09:02 )

Podnikatelé krachují, lidé bez příjmů živoří. Papaláši se baví na večírcích, předbíhají při očkování. To je vizitka této vlády. Hanba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa