Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komunisté zatápí Babišovi: Už mají dost zavřených skiareálů, hrozí ukončením nouzového stavu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. ledna 2021
11:50

Skiareály zavřené, děti termín na návrat do školních lavic stále nemají a 1. února se tak jistojistě nestane. Podmínky KSČM pro prodloužení nouzového stavu vláda nenaplňuje. A nenápadně je přehlíží. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) přitom rázně odmítl, že by se měl řídit „handly s KSČM“. Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše je Hamáček zastáncem nejtvrdšího proudu, co se restrikcí týče, byť na místě by bylo jisté rozvolnění. Třeba právě u lyžařských středisek, míní Dolejš.

S hlasy KSČM stojí a padá vládní úspěch v případě hlasování o žádosti o prodloužení nouzového stavu. To, co chce Babišův kabinet, neznamená ještě, že bude skutečně Sněmovnou schváleno, spíše naopak - hlavní je postoj komunistů a o kolik budou chtít prodloužit nouzový stav oni.

Ukázalo se to naposledy i během žádosti o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Komunisté vytyčili kratší termín - do 14. února. A tak se také stalo. Stav nouze nyní trvá do Valentýna.

Nesplněné podmínky komunistů

KSČM si však naposledy kladla nahlas jednotlivé podmínky. Mj. návrat žáků do škol či otevření lyžařských středisek. Ani k jednomu však nyní nedochází. Je jasné, že žáci 3. tříd a vyšších se ani po pololetních prázdninách 1. února do lavic nevrátí.

A s návrhem na otevření skiareálů za přísných podmínek šel ve středu na vládu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) de facto zbytečně. Výrazně proti otevření skiareálů za současné situace s ohledem na naplněnost nemocnic a denní přírůstky nakažených je především vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Podmínky KSČM však nyní naplňované nejsou. „Jak říkáte, nejsou. Tudíž se o tom budeme muset poradit. Samozřejmě je relativně čas, je to do půlky února, takže je čas na to si něco říct. Samozřejmě že u některých jednotlivců u nás asi ta vůle na podporu výrazně zeslábne,“ řekl Blesk Zprávám poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Ondráček pohrozil vládě

Že vůle na podporu dalšího prodlužování stavu nouze slábne, to dokládá i vzkaz dalšího poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM). „Přátelé, v mnoha soukromých zprávách se mě ptáte, co udělám(e), pokud vláda nesplní požadavky, které jsme vyslovili při prodlužování NS (nouzového stavu - pozn. red.). Připomenu: návrat žáků 1. stupně do školních lavic, otevření skiareálů a přijetí potřebné legislativy,“ uvedl na facebooku poslanec Zdeněk Ondráček.

„Vše jsme podmiňovali, pokud se epidemiologická situace výrazně nezhorší! Z interních informací o jednání vlády víme, že ANO by toto zřejmě akceptovalo, ale zásadně proti je ČSSD. Já za sebe říkám, je mi jedno, co chce ČSSD, my jednáme s ANO! Vyčkám tedy na rozhodnutí vlády jako celku. Pokud dohoda splněna nebude, nevidím důvod pro další toleranci pro případné další prodlužování NS,“ varoval Ondráček na síti.

Hamáček odmítl „handly s KSČM“

O tom, že bude třeba opět Sněmovnu žádat o další prodloužení nouzového stavu, nepochybuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bez hlasů komunistů to však půjde těžko.

Vicepremiér Hamáček se k podmínkám komunistů - konkrétně té ohledně otevření skiareálů - vyjádřil po jednání Ústředního krizového štábu. „Já jsem zděšen z toho, že by se tady mělo o boji s epidemií rozhodovat jinak než odborně, a to základě nějakých ultimát či politických dohod v zákulisí,“ uvedl Hamáček, který prý chce jednat na základě doporučení odborníků a vlastním svědomím, nikoli na základě „handlů s KSČM“.

Dolejš: Hamáček je v nejtvrdším proudu

„Já bych skoro řekl, on je jeden z nejtvrdších zastánců striktní regulace a nouzového stavu, ale ta nálada ve společnosti tomu ne úplně odpovídá. Lidi uvažují trochu jinak, vychází z toho, že nouzový stav není nutný a samozřejmě, jak je trochu možné, mohou být i opatření rozvolňována. To je samozřejmě věcí vlády a speciálně pana vicepremiéra, jak to vidí, ale vnímám ho jako představitele toho nejtvrdšího proudu,“ reagoval pro Blesk Zprávy Dolejš.

KSČM je však jinak v poměrně výhodné pozici. Prochází její návrhy. „Jak se to vezme. Je to samozřejmě o vyjednávání, aby to, co se požaduje, mělo hlavu a patu,“ říká k tomu Dolejš. „Realita je taková, že se ten vzájemný vztah zhoršuje, což má i další příčiny, které souvisí i s naším neustále odkládaným sjezdem. Ale prostě je to fakt,“ doplnil Dolejš.

Proč trvají komunisté na skiareálech?

Proč přitom KSČM lpí právě na otevření skiareálů? „Je to jedna z důležitých věcí, protože samozřejmě ty věci by měly mít logiku a tam ten problém šíření nákazy není takový, aby ta opatření byla úplně co nejtvrdší. Za určitých podmínek se ty věci uvolňovat dají,“ míní Dolejš.

Premiér Babiš však oznámil nikoli rozvolňování, ale záměr zpřísnit stávající opatření. „Mně to zatím připadá, že vládě se hodí každý důvod, který by udržel současný stav. Rozvolnění by jí ubralo na mimořádné roli, kterou má, ale já především vnímám, že se mění nálada ve společnosti a lidí, kteří vyžadují co nejtvrdší postup, ubývá,“ dodal Dolejš.

Video  Babiš: Musíme přitvrdit, situace není dobrá. A Blatnému vytkl chyby  - ČTK
Video se připravuje ...

Filip chce Sputnik v Česku

Mezi vládou a komunisty je pak i další rozpor. Šéf KSČM Vojtěch Filip v průběhu očkování v Česku apeloval ve Sněmovně na to, aby se odhlédlo od ideologických předpokladů a očkovalo se i u nás i ruskou vakcínou Sputnik V.

„Naše strategie selhává na tom, že jsme zvolili špatnou taktiku nákupu očkovací vakcíny. Jestli tady někdo z ideologických důvodů odmítá vakcínu z Ruské federace, z Číny nebo jiných států, připadá mi to nelogické, hloupé a proti občanům ČR,“ postěžoval si Filip během sněmovní tiskovky.

„Některé výkřiky mi připadají opravdu nemístné. Ten pokus úplné centralizace řízení mi nepřipadá šťastný. Pokud se máme dostat k nějaké strategii očkování, věřte mi, nebo ne, jediné řešení je dostatek vakcíny. Nemůžeme připustit, že se bude kupovat jen prostřednictvím EU. Žádný stát, který vážně uvažuje o proočkování společnosti, se nesoustředí jen na jednoho výrobce a kupuje všude na světě bez jakýchsi ideologických předpojatostí,“ dodal šéf komunistů.

Blatný Sputnik odmítá

Očkovat ruskou vakcínou však momentálně podle Blatného nelze. A nákup Sputniku tak není nyní v plánu. „ČR o tomto v současné době neuvažuje," uvedl začátkem týdne ve Strakově akademii Blatný.

„Nemám nic proti žádné vakcíně, ať už je z Ruska, Číny, Indie, odkudkoliv, pakliže projde stejnými testy, jako jakákoliv jiná v rámci Evropské lékové agentury. Není to žádné znevýhodňování kohokoliv, naopak, nebylo by korektní se chovat jinak. Když jakýkoliv výrobce projde přísnými testy Evropské lékové agentury, potom určitě nebude problém tuto vakcínu zaregistrovat a hovořit nebo jednat o její distribuci i v ČR. Zatím žádná taková vakcína není,“ vysvětloval Blatný.

K ruské vakcíně se ve čtvrtek vyjádřil na tiskovce i premiér Babiš. Odmítl přitom, že by ji po něm chtěli komunisté. „Tak komunisté to po mně nechtěli, to si nepamatuji, ale je pravda, že o tom mluvíme v Evropě, já jsem o tom mluvil s paní kancléřkou Merkelovou a ona mě informovala, že o tom mluvila s prezidentem Ruska i Číny. Je jasné doporučení, že by tyto vakcíny měly být schváleny Evropskou lékovou agenturou,“ poznamenal Babiš s tím, že Sputnik si o toto schválení žádost nepodal.

Až začne očkování Sputnikem v Maďarsku, které od Ruska vakcíny kupuje, chce se Babiš zajímat o to, jak to bude probíhat, nyní však podle něj musí Evropa především vymáhat plnění nasmlouvaných dodávek schválených vakcín - problém je nyní s dodávkami od firmy Pfizer, které byly pozdrženy a kráceny pro celou Evropu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 28. ledna 2021 17:06 )

pokrok: Jste s rozumem totálně v koncích !!!
Už Vaši posedlost, schizofrenii a paranoiu zkoušeli léčit???
Jste v háji a ani to netušíte ???
Placen v jaké měně?
Je to tak zoufalá hovězí fejkovina, že stačí v této formě
na přednostní přijetí do Bohnic. SOUSTRAST

marmat ( 28. ledna 2021 17:00 )

To je jedno, komu v PS, ale lidem chtěj takto "zatopit" ???

marmat ( 28. ledna 2021 16:58 )

Tohle jim voliče nenažene !!! Ať už je pustí vláda k vodě....
Vydírat můžou zkoušet , ale ne donekonečna.,...Na podzim končej !

milan1959 ( 28. ledna 2021 15:18 )

Komunisti? Neznám

zamecnik ( 28. ledna 2021 14:00 )

zkorumpovaní představitelé KSČM si neuvědomují závažnost situace a v té své nabubřelosti a nevědomosti chtějí politikařit - celý svět zápasí se situací která kosí lidi -jen u nás se někteří politici krátkozrace snaží těžit a vytěžit jak pro sebe tak pro svojí stranu výhodu před volbami aby i nadále mohli zůstat u svých koryt a tynout bez poctivé práce (někteří jsou třeba poctiví ale je jich málo)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa