Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maturity se mohou protáhnout až do léta. Plaga zrušil slohovky, na testy dá víc času

Aktualizováno -
28. ledna 2021
11:33
Autor: ČTK, simao - 
28. ledna 2021
06:43

Maturitní testy se na jaře budou konat v plánovaných termínech, testy z jazyků se prodlouží o 10 minut a u matematiky o 15 minut, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Období školních maturit se prodlouží do 25. června, pro praktické zkoušky až do 27. srpna. Praktická výuka bude moci být i o prázdninách. Slohové práce ani letos, stejně jako loni, nebudou. Letošní maturanti, kteří pomáhali s epidemií, si budou moci neúspěšné testy opravit v červnu. Na opravu budou mít tři pokusy místo dvou, řekl Plaga.

Už na začátku týdne ministr školství Robert Plaga (ANO) avizoval, že se maturity letos s ohledem na epidemii covidu-19 upraví.

„Problematika maturitních zkoušek, ale také závěrečných, je problematikou, která, zjednodušeně řečeno, vyvolává vášně i v dobách necovidových. O to těžší je samozřejmě rozhodování o její podobě v situaci, kdy studenti do škol nechodí, v situaci, kdy výuka probíhá distančně. A samozřejmě to narušuje především praktickou výuku, praktickou přípravu a tu profilovou část maturitních zkoušek, ale narušuje to i přípravu u zkoušek závěrečných,“ uvedl na tiskovce Plaga.

Hlavní změna je následující - v jarním termínu jsou zrušeny slohové práce z českého jazyka. Vzrušená debata dle Plagy probíhala o didaktických testech, zařizovaných Cermatem.

Didaktické testy se neruší

Zrušeny však didaktické testy nakonec nebudou, bude ale prodloužen čas na realizaci těchto testů - u českého a cizího jazyka o 10 minut, u testu z matematiky o 15 minut.

„Je potřeba podotknout, že didaktické testy tvoří minimum pro všechny, je to v podstatě minimální úroveň, garantovaná státem. A je na ni možné se připravit distančně,“ vzkázal Plaga.

Pro zrušení didaktických testů se v neděli na facebooku vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO). Naopak předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček se vyslovili proti.

„My jsme o tom komunikovali, bavili jsme se o tom,“ uvedl při dotazu na výhrady Babiše Plaga. Zopakoval však, že převážily důvody pro zachování didaktických testů coby minimálního požadavku na studenty.

O podobě maturit jednal Plaga v uplynulých týdnech s učiteli a řediteli, zjišťoval také názory studentů. Podle zástupců středoškoláků by maturanti uvítali nejvíc zrušení maturitních testů nebo ústní části maturit.

„Řediteli školy bude umožněno stanovit náhradní způsob konání praktických zkoušek, tedy změnu formy, délky i způsobu hodnocení. Místo praktické zkoušky může zvolit např. vypracování maturitní práce s obhajobou, nebo třeba zkoušku písemnou,“ uvedl dnes Plaga.

Plaga: Studenti se mají soustředit na maturitní předměty

U závěrečných zkoušek Plaga uvedl, že ministerstvo ředitelům škol umožní, aby se praktické vyučování konalo i o prázdninách.

„Společným cílem je, aby si žáci doplnili odbornost a to, co distanční formou vzdělávání naplnit nemohou. Klíčové v této souvislosti je samozřejmě to, jak bude vypadat 2. pololetí tohoto školního roku a s ohledem na objektivní výpadek prezenčního vzdělávání se ředitelům škol doporučuje - a já pevně věřím, že tomu půjdou naproti, aspoň takové mám zprávy od ředitelů, se kterými jsme se o tom bavili - aby se v rámci výuky ve 2. pololetí zaměřili pouze na předměty související se závěrečnou zkouškou a praktické vzdělávání, a připravovali tak žáky na ukončení vzdělávání. Totéž samozřejmě platí i pro obory maturitní,“ podotkl Plaga.

Závěrečné zkoušky učňů budou mít letos dvě části místo tří. Praktická zkouška bude povinná pro všechny a písemnou či ústní určí škola, řekl Plaga.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) během tiskovky k letošním maturitám (28.1.2021) Ministr školství Robert Plaga (ANO) během tiskovky k letošním maturitám (28.1.2021) | Reprofoto ČT

„Pevně věřím, že takto koncipované maturity, závěrečné zkoušky a absolutoria zaručí jednak zohlednění té složité situace u studentů, jednak školy pomohou studentům se soustředit pouze na maturitní předměty a tím kýženým výsledkem je, aby studenti skutečně měli uplatnění i po skončení těchto zkoušek. Není to o těch zkouškách jako takových, je to skutečně o tom, aby studenti odcházeli připraveni buď do praxe, nebo pro další studium,“ ujišťuje ministr.

Prodloužené termíny

Novinkou je i to, že letošní maturanti, kteří pomáhali s epidemií, si budou moci neúspěšné testy opravit v červnu. Na opravu budou mít tři pokusy místo dvou, řekl Plaga.

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo celkem 80.795 studentů, z nichž 72.751 jich má zkoušku skládat poprvé. Na společnou část maturitní zkoušky, která se dělá povinně z češtiny a dále z matematiky nebo cizího jazyka, se chystá 77.150 studentů, z toho 70.990 je přihlášeno k prvnímu pokusu.

Původní termíny vypadaly tak, že se státní maturitní testy měly konat od 3. do 7. května, školní maturity od 16. května do 10. června. Období školních maturit se však po Plagově rozhodnutí prodlouží do 25. června, pro praktické zkoušky až do 27. srpna.

Video  Inspektor o Plagově slovním hodnocení a Babišově návrhu rušení maturit  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Plaga: Další utahování ve školství by bylo hloupé

Nadále přitom platí, že prezenčně mohou do škol chodit pouze žáci 1. a 2. tříd. Rozvolnění se nekoná, návrat školáků do lavic k 1. únoru nenastane. Plaga dnes uvedl, že respektuje rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

„Školy neotevírá a nezavírá ministr školství v žádné evropské zemi, dělají to epidemiologové a ministr zdravotnictví. Já plně respektuji a můžu za to být kritizován, ale je to v pořádku, že tak činím, respektuji ministerstvo zdravotnictví. Ta situace měla nějaký trend a ten trend se zjevně podle posledních čísel zastavil. Naplněnost nemocnic, naplněnost JIPek je to klíčové kritérium, které sleduje ministerstvo zdravotnictví. A to nedovoluje další rozvolnění a rozkmitání té společnosti zvýšenou mírou sociálních kontaktů. Takže to respektuji, byť z toho nejsem nadšen,“ uvedl Plaga.

Vláda se naopak chystá na zpřísňování opatření. Ve školství pro to ale Plaga prostor nevidí. „Celá ta situace okolo covidu ve všech zemích, její řešení leží ve snížení míry sociálních kontaktů. Když se podíváte, jaká je redukce ve školství, tak školství náklady brždění epidemie neslo na podzim, kdy se přistoupilo k tehdy bezprecedentnímu kroku v Evropě, tzn. zastavení provozu 1. stupňů. A z mého pohledu není prostor pro další utahování v oblasti školství, bylo by to hloupé a krátkozraké,“ míní ministr.

„Uvědomte si, že ve školách jsou přísná režimová opatření. Já samozřejmě budu rád a intenzivně na tom pracujeme s ministerstvem zdravotnictví, pokud se podaří nasadit třeba to plošné testování studentů, ale nemůže školství nést většinu nákladů brždění pandemie covid-19. Já prostor pro další zavírání škol nevidím,“ dodal Plaga.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ingmarie ( 28. ledna 2021 21:41 )

Souhlasím, že děti skoro neumí psát . Slovosled často zaměňují za anglický a výuka cizích jazyků stále většinově otřesná. Učebnice jsou plné zbytečného balastu a chybí větší dúraz na logické uvažování , práci s informacemi a fakty, využívání nových technologií a postupů ve světě , samostatnost a neobvyklá řešení , ambicioznost atd. Celkově naše školství stále vychovává nekonfliktní dělníky do pásové výroby a využívané kancelářské krysy všech stupňů . Rozhodně nepodporuje budoucí české Elony Musky či Billy Gatese, ideál je tu průměrný slouha.

buban ( 28. ledna 2021 19:44 )

České školství se již dlouho ubírá cestou zabít vzdělanost národa.Začlo to inkluzí.

girasola ( 28. ledna 2021 16:10 )

Vyroste nàm generace kancelarskych mysì bez pc nedaj ani rànu.

kahuja ( 28. ledna 2021 15:52 )

Psala jsi, že jsi ročník 1976. To jsi pak maturovala ve 23 letech . Nebo odkud jsi tohle slohové cvičení obšlehla? .

Anifa ( 28. ledna 2021 15:52 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa