Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praha spustí „koronalinku“: Na 800 160 166 pomůže seniorům s registrací k očkování

Na lince 800 160 16 budou v Praze pomáhat s registrací k očkování proti koronaviru.
Na lince 800 160 16 budou v Praze pomáhat s registrací k očkování proti koronaviru.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
20:28

Informační linka 800 160 166, kterou spolu s organizací Život 90 provozuje hlavní město, bude nově sloužit i pro pomoc seniorům nad 80 let s registrací k očkování v Centrálním rezervačním systému. Linka bude v provozu denně od 08:00 do 16:00, sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

„Asistenci při registraci spustíme v pátek 15. ledna od 12:00 hodin v závislosti na tom, jak bude fungovat centrální systém, který jsme zatím neměli možnost vyzkoušet," uvedla dnes radní hlavního města pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

12 let od smrti Kaplického (†71): „Chobotnice“ nejspíš nevyroste, o nové Národní knihovně se jedná

Linku, která funguje od jara loňského roku, bude nyní obsluhovat až 16 operátorů. Operátoři budou podle Hofmana asistovat s registrací do Centrálního rezervačního systému a vyřizovat případné dotazy k očkování. Podle hlavní koordinátorky informační linky Terezie Šmídové z organizace Život 90 budou operátoři moci s registrací pomoct lidem, kteří nemají přístup k internetu nebo nikoho blízkého, kdo by jim s registrací byl nápomocen.

Linky městských částí

Informační telefonní linky spustily nebo plánují spustit i některé pražské městské části. Například linka Prahy 6 bude k dispozici na čísle 778 711 281, a to každý všední den od 08:00 do 16:00, jak ve čtvrtek uvedl mluvčí šesté městské části Jiří Hannich. Novou informační linku 800 600 604 pro seniory spustila také Praha 2. ČTK to již dříve sdělila místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Pomoc seniorům spustila v minulém týdnu také Praha 7. Radnice občanům nad 80 let poskytuje asistenci při on-line objednávání prostřednictvím své infolinky. Seniorům, kteří mají problémy s pohybem a nebudou se moci na místo očkování dopravit, je radnice připravena zajistit odvoz.

Koronavirus v Praze: V Nemocnici Na Františku bude očkovací centrum, vznikne i mobilní tým

Radní hlavního města Johnová ve čtvrtek rovněž uvedla, že mnohá pražská očkovací centra budou mít méně vakcíny, než je jejich očkovací kapacita. „Z toho důvodů bohužel nedává smysl zřizovat lokální očkovací centra, která by jinak už mohla v mnoha městských částech fungovat," uvedla.

V současné době je státních center 31, většinou při velkých nemocnicích. V Praze je jich devět. Postupně budou vznikat například v kulturních domech, sportovních halách nebo dalších místech s možností parkování většího množství lidí. V Praze by to podle premiéra Andreje Babiš (ANO) mělo být v O2 aréně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa