Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Koronavirus v Praze: V Nemocnici Na Františku bude očkovací centrum, vznikne i mobilní tým

Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
14:09

V pražské Nemocnici Na Františku vznikne místo k očkování proti covidu-19, ve spolupráci s Klinikou GHC nemocnice také zřídí mobilní očkovací tým. ČTK to ve čtvrtek řekl Petr Hejma (STAN), starosta Prahy 1, která zařízení zřizuje. Nemocnice podle něj koupila mrazicí box, ve kterém může přechovávat vakcínu firem Pfizer a BioNTech. Odebírá ji na základě dohody s Nemocnicí Na Bulovce.

„Tím, že nemocnice je umístěná v centru Prahy, tak už dostala vakcíny a už jsme začali od minulého čtvrtka s vakcinací zdravotníků,“ řekl starosta. Dodal, že zdravotnický personál už je kompletně vakcinován a že nemocnice se také domluvila s pražskou záchrannou službou na očkování jejích zdravotníků.

Začíná očkování seniorů

Až to vláda umožní, plánuje nemocnice začít očkovat všechny cílové skupiny, jak je stanovuje vládní očkovací strategie. „V současné době zahajujeme očkování seniorů nad 80 let,“ řekl Hejma. Doplnil, že společnost GHC dá nemocnici k dispozici mobilní očkovací týmy, které budou moci dojíždět například do domů s pečovatelskou službou a dalších míst, kde to nařízení vlády umožní. Dodal, že nemocnice má nyní dostatek vakcín i dalšího materiálu, jako jsou injekční stříkačky.

V prosinci loňského roku podle Hejmy městská část pro zařízení za asi 200 000 korun pořídila hluboko mrazicí box, který pojme velké množství dávek vakcíny firem Pfizer a BioNTech. Tu je nutné skladovat při teplotě minus 70 stupňů Celsia. Ohledně dodávek vakcín podle něj problémy nejsou. „Je to s požehnáním premiéra a dalších, kteří rozhodují o distribuci, protože i oni mají zájem o to, aby centrum Prahy bylo zabezpečeno,“ řekl.

Zájem mají i další městské části

Hejma dále uvedl, že už se na něj obrátily jiné městské části, které by měly zájem o očkování pro svoje seniory. „Když si přivezou seniory k nám, tak jsme schopni je naočkovat, protože malá městská část má 20, 30 seniorů nad 80 let. Nebo, když to bude možné, jim tam vyšleme mobilní tým,“ řekl. Doplnil, že v případě potřeby by radnice Prahy 1 uměla vyjednat i rozsáhlé soukromé prostory v centru města pro případné další velké očkovací centrum.

Na Františku od loňského podzimu funguje odběrové místo na vzorky pro testování na covid-19. Od jara se také nemocnice stará o nakažené pacienty, podle starosty jich nyní v zařízení leží 20, z toho čtyři na plicní ventilaci.

Čeká se na Modernu

Mobilní očkovací tým má i magistrát, který na něm spolupracuje s Českým červeným křížem a využívá jej k očkování v domovech pro seniory. Město plánuje spustit i vlastní očkovací centrum v Městské poliklinice ve Spálené ulici, kde nicméně plánuje používat vakcínu od firmy Moderna, která zatím dorazila jen do Ostravy.

Nyní se v souladu s vládní strategií očkují zdravotníci a obyvatelé domovů pro seniory. V pátek ráno má začít fungovat on-line systém, do kterého se v první fázi budou moci registrovat k očkování senioři starší 80 let. V současné době je státních center 31, většinou při velkých nemocnicích. V Praze je jich devět. Postupně budou vznikat například v kulturních domech, sportovních halách nebo dalších místech s možností parkování většího množství lidí. V Praze by to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mělo být v O2 areně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa