Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Očkovací skandál v Česku: Zdravotní ústav dopřál vakcínu lidem v kancelářích i s rodinami?

Aktualizováno -
13. ledna 2021
18:45
Autor: sova, ČTK - 
13. ledna 2021
17:10

První dávky vakcíny v Česku neputují jen do paží ohrožených skupin, jak tvrdí národní očkovací strategie ministerstva zdravotnictví. Tisícovku vakcín totiž rozdělilo vedení Státního zdravotního ústavu mezi své pracovníky a jejich příbuzné. Informaci přinesl web Seznam Zprávy. Pracovníci Státního zdravotního ústavu jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale většina z nich nepatří do ohrožených skupin. Lidé pracující v kancelářských profesích v rámci této instituce tak dostávají vakcíny právě v těchto dnech, na úkor nejvíce ohrožených seniorů. A zatímco na Slovensku je skandál kolem VIP očkování celebrit, Česko má na ten svůj také zaděláno. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si nechá předvolat šéfa ústavu Pavla Březovského, chce podání vysvětlení.

Když přišla minulý týden do Státního zdravotního ústavu (SZÚ) tisícovka vakcinačních dávek od společnosti Pfizer/BioNTech, zaměstnanci ústavu obdrželi od jeho vedení e-mail s tabulkou a výzvou, ať se zájemci zapíší na termíny očkování.

„Nevím, prostě jsem se zapsala“

To vše se děje ve chvíli, kdy je v Česku podle ČTK naočkováno pouhých 6 procent zařízení pro seniory, postižené a domovů se zvláštním režimem. Seznam Zprávy mluvily i s několika zaměstnanci SZÚ, kteří serveru popsali, jak celá akce probíhala.

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský | Blesk:Jakub Poláček

Já jsem se prostě zapsala, když to přišlo. Jestli se to ještě rozdělovalo nějak jinak, to nevím,“ řekla například Zdeňka H., která v ústavu působí v oddělení pokusných zvířat.

Na otázku, zda se považuje za osobu patřící do rizikové skupiny, ke kterým by se měla vakcína na covid dostat prioritně, žena odpověděla nejasně. „Tak asi jo. Pokud ty vakcíny tady jsou, tak asi v riziku jsme,“ řekla Seznam Zprávám.

Očkovat se nechávají i příbuzní, mluvčí to popřela

V tabulce očkovaných je i František K., který se v SZÚ zabývá hygienou vody. „Já jsem lékař, chodím také do terénu, naposledy jsme s kolegy třeba řešili problémy na několika vodovodech, navštěvovali jsme provozovatele, starosty a setkáváme se prostě s různými lidmi,“ bránil rozhodnutí nadřízených František, který už má očkování za sebou.

„Těch vakcín bylo dostatek, tak se prostě přihlásili ti, co o ně měli zájem,“ řekl Seznam Zprávám. V tabulce jsou kromě něj také uvedeni čtyři lidé stejného příjmení. A nejde o výjimečný případ. Podle všeho se tak nechávají očkovat i příbuzní pracovníků ústavu.

„Ano, tohle je možné, ale kolik jich bylo a jací to jsou příbuzní, to vám neprozradím, já o tom tady nerozhoduju, obraťte se na vedení,“ potvrdil serveru oslovený pracovník Státního zdravotního ústavu.

Naopak mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení webu Seznam Zprávy, že vakcíny mohli využít i příbuzní zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

„Přicházejí do kontaktu s infekčními vzorky“

Mluvčí ústavu webu sdělila, že Státní zdravotní ústav nyní očkuje všechny zaměstnance, kteří se podílejí na zajištění základního chodu ústavu. „Především se jedná o laboratorní a technické pracovníky, kteří přicházejí do kontaktu s infekčními vzorky, ale i další zaměstnance. V rámci organizačního a technického zajištění očkování byl rozeslán pokyn určený výhradně zaměstnancům SZÚ, aby se k danému očkování přihlásili,“ uvedla.

„V případě, že by v SZÚ opravdu došlo k tomu, že by nebyla respektována prioritizace tak, jak je nastavena, tak z toho vyvodím jednoznačně důsledky včetně případně osobní zodpovědnosti těch lidí, kteří by s tím byli spojováni,“ uvedl Blatný. Po řediteli bude chtít „nekompromisně vysvětlení“, zatím ale respektuje presumpci neviny.

SZÚ podle plánu dostal jedno plato a měl pokyn postupovat podle prioritizace, řekl Blatný. Například zajišťuje chod národních referenčních laboratoří, které pracují s infekčními vzorky. „Je tam velká skupina lidí, kteří určitě do té skupiny patří, kteří zacházejí s infekčním materiálem,“ dodal.

Zaměstnanci Státního zdravotního ústavu jsou sice podle zákona vedeni jako zdravotnický personál, ale mezi zhruba 450 padesáti pracovníky ústavu je skutečných lékařů jen několik desítek. Z tabulky také vyplývá, že vakcinace byla rozvržena do jednotlivých dnů v tomto týdnu a že se očkovalo na čtyřech místech přímo v prostorách SZÚ.

kecamaprotiviru ( 14. ledna 2021 22:44 )

Za komoušů se tomu říkalo "vykopnout nahoru". Nemohlo to být něco, co by ho poškodilo, protože na sebe věděli spoustu prasáren a mohl by začít mluvit.

Covid_19 ( 14. ledna 2021 12:07 )

jojo, ten je z Proseka..... to se do středu Prahy často i vidláci dostanou rychleji

xiioma ( 14. ledna 2021 11:58 )

Aby to nebylo tak, že rezignující šéf zdravotního ústavu přejde, respektive bude umístěn na ještě lepší pracovní pozici ...

Nebyl by to první ani poslední případ v českém státním úřadu.

Matos7 ( 14. ledna 2021 11:58 )

Rodinni příslušníci pracovníků ústavu jsou stejní prasata jako Václav Klaus
Že by to byli pražácí

Covid_19 ( 14. ledna 2021 11:57 )

když bude do června 30-50% lidí přírodně promořeno, tak to bude stačit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa