Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přednostní očkování zlomilo vaz šéfovi zdravotního ústavu: Březovský se hájí SMS od Babiše

Aktualizováno -
14. ledna 2021
18:30
Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
11:50

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský ke čtvrtečnímu dni rezignoval na svou funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Novinářům to ve čtvrtek řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podobné excesy se nemohou opakovat a chování úřadu označil za absolutně nepřijatelné. Březovský uvedl, že za situaci přijímá veškerou odpovědnost a jako prioritu vnímá, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu. Pro Seznam Zprávy si nicméně posteskl, že od Babiše čelil tlaku na co nejrychlejší využití vakcíny.

Web Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Mluvčí ústavu očkování rodinných příslušníků popřela. Blatný na to ve středu reagoval slovy, že si Březovského předvolá. Obecně je podle něj nutné vyslat signál, že pokusy předběhnout v pořadníku očkování prioritní skupiny nelze tolerovat.

Blatný ve čtvrtek řekl, že s Březovským mluvil dopoledne. „Závažnost situace si uvědomuje a k dnešnímu dni rezignoval,“ uvedl. Babiš řekl, že události ze SZÚ jsou absolutně nepřijatelné. „Takovéto excesy se nemohou opakovat, pan ministr Blatný z toho vyvodil personální opatření,“ doplnil. Absolutní prioritu mají aktuálně zdravotníci a senioři v domovech seniorů, dodal při představení rezervačního systému na očkování.

Březovský v prohlášení na webových stránkách SZÚ uvedl, že považuje za naprostou prioritu, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu. „Jako ředitel za vzniklou situaci přijímám veškerou odpovědnost. Z tohoto důvodu jsem se dnes rozhodl na svoji funkci rezignovat,“ uvedl.

Pro web Seznam Zprávy Březovský uvedl, že dostal důraznou SMS od premiéra Babiše, aby dávky očkování určené pro jeho ústav využil co nejdříve. Jak to má udělat, už mu Babiš neupřesnil.

Mluvčí popřela, že by se očkovali i příbuzní

Seznam Zprávy zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké, uvedl server. Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení, že vakcíny mohli využít i rodinní příslušníci zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

Podle Babiše byly dostupné dávky vakcíny rozděleny podle propočtů ministerstva zdravotnictví a příslušná místa jasně věděla, jaké jsou priority. SZÚ obdržel očkovací látky, protože je jedním z míst, která jsou schopná očkovat, doplnil Blatný. „Jedná se o relativně menší pracoviště, proto dostal tu nejmenší dávku, kterou lze distribuovat,“ uvedl.

Podmínky pro její využití však byly stejné jako v dalších organizacích. „To znamená očkovat zdravotníky a seniory v domovech. To byl úkol, který dostali. Pokud nebyl splněn, a to evidentně nebyl, tak je to chyba, a ta se nyní řeší,“ prohlásil Blatný. Ministr bude žádat i další vysvětlení a případ dál prověřovat.

.tg.bb ( 15. ledna 2021 01:02 )

disk ( 14. ledna 2021 23:07 )

No, to je snadný cíl. Zajímavé je, že ředite, zkušený chlap, v dnešní době srazí podpatky, když mu píše SMS předseda vlády.
Kam se poděla hrdost, názor a odbornost? Kam se podělo lidství?
Pokračujeme v normalizaci a budeme ve výsledku jen chudí a rozhádaní.

disk ( 14. ledna 2021 23:05 )

Jako za socíku - docela by mě zajímalo, jestli tam byly i příběhy lidí s páteří, kteří odmítli.
Věnujeme čas a prostředky gaunerům, kteří ze sebe dělají troubelíny a místo toho, abychom se postarali o bezbranné, zavíráme oči před sobeckostí a nedostatkem odvahy.
Kdyby komouši povolili před 1989 hypotéky, asi by je tady většina volila doteď.
Amorální vedení státu však je jen odrazem skutečných hodnot většiny ve společnosti.
Ředitele mi není líto, měl být hrdý - pro ostatní bezpáteřáky: takhle dopadnete taky, pokud se budete hrbit před tím nadutým buranem z Východu.

dynaty ( 14. ledna 2021 22:46 )

esprit ( 14. ledna 2021 21:09 )

Až budeme mít výtečného premiéra, víry v jeho jednání, bez intrik a lží, tak věř že budou všichni v klidu, hlavně my voliči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa