Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ANO oslabuje, koalice s ODS je před Piráty a levice balancuje nad propastí, ukázal průzkum

Autor: sova - 
10. ledna 2021
21:15

Prvenství vládního hnutí ANO potvrzuje aktuální lednový průzkum preferencí politických stran a hnutí agentury Phoenix Research. Respondenti mohli vybírat z nabídky, která je shodná s nejpravděpodobnější podobou výběru při nadcházejících říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Zahrnuje tedy volební koaliční bloky Pirátů a STAN, respektive ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. A navzdory stále nejsilnější pozici hnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) se v průzkumu spojení subjektů kolem politického středu u potenciálních voličů daří. Zisky jednotlivých uskupení pro Blesk Zprávy okomentoval ředitel Phoenixu Peter Svoboda.

„Jako první je nutné upozornit na volební účast, která by nepřesáhla 60 procent, volby do Poslanecké sněmovny teď pro řadu obyvatel nejsou prioritním tématem,“ všímá si Svoboda. K volbám by nyní v lednu šlo 58,1 % oprávněných občanů.

ANO oslabuje, koalice s ODS je před Piráty a levice balancuje nad propastí, ukázal průzkum ANO oslabuje, koalice s ODS je před Piráty a levice balancuje nad propastí, ukázal průzkum | Archiv Blesku

Hnutí ANO navzdory nejvyššímu zisku ze všech subjektů i nadále oslabuje, v lednovém průzkumu by si připsalo 25,5 %. Pro někoho možná překvapivě se z volebních koalic u respondentů dařilo konzervativněji laděnému spojení SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a lidovců – jejich kandidátku by si vybralo 20,3 % voličů.

Piráti se STAN těsně pod 20 procenty

„Je zjevné, že spojení subjektů na středo-pravém spektru přispělo k jejich prozatím uspokojivému výsledku,“ upozorňuje Svoboda.

Piráti ve spolupráci s hnutím STAN by získali o procento méně – 19,3 %. Svoboda a přímá demokracie, vlajková loď místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury, si v šetření připsala 9 %, což je zhruba o procento a půl nižší zisk, než který si připsala v posledních volbách v roce 2017. Podle garanta průzkumu Svobody hnutí SPD na krizi způsobené šířením koronaviru politicky spíše vydělalo, než že by ztratilo. Rozhodnout by se v případě konání voleb neumělo 8,7 % voličů.

ČSSD a komunisté, kdo s koho?

Trend se příliš nemění ani na druhé straně politického spektra. „Levicoví zástupci ztrácí, lze počítat s tím, že buďto ČSSD nebo KSČM neproniknou do Poslanecké sněmovny,“ soudí ředitel Phoenix Research Svoboda. V průzkumu mají sociální demokraté 5,6 %, komunisté jsou těsně nad čtyřmi procenty – tedy pod hranicí vstupu do poslaneckých lavic.

Video  Babiše bych volil jako svého nástupce, řekl Zeman  - Blesk
Video se připravuje ...

O dvě desetiny méně voličů  (3,9 %) by pak ve volbách odevzdalo hlas hnutí Trikolóra, kterou vede poslanec a bývalý občanský demokrat Václav Klaus ml. „Je otázkou, jak tento subjekt může zaujmout ve výrazné konkurenci koaličních bloků tak, aby překročil nutnou pětiprocentní hranici,“ zamýšlí se Svoboda a dodává, že do Sněmovny by se v lednu 2021 samostatně či v koalicích dostalo osm subjektů.

Maximilian ( 8. února 2021 19:40 )

ANo skončí,ale co bude s STBaky,které ANO aktivizovala a obsadila s nimi státní aparát???

marmat ( 11. ledna 2021 20:53 )

http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Bar­tos-jako-premier-Vyzkum-ukazal-zcela-jinou-realitu-Priznivci-Babise-i-tak-zatlaci-slzu-vypada-to-na-louceni-649949
******************
"Ačkoli by volby vyhrálo ANO, jehož potenciál je necelých 35 procent a preference tvoří čtvrtinu dotázaných, podle ředitele agentury Phoenix Zdeňka Svobody jde o trend. Ukazuje se prý, že ANO klesá stabilně a dlouhodobě."
*****************
NĚCO tady nesedí !!!!

marmat ( 11. ledna 2021 20:48 )

Prvenství vládního hnutí ANO potvrzuje aktuální lednový průzkum preferencí politických stran a hnutí agentury Phoenix Research. Respondenti mohli vybírat z nabídky, která je shodná s nejpravděpodobnější podobou výběru při nadcházejících říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.
***************
❌Nevěrohodné průzkumy: SANEP, Phoenix Research

marmat ( 11. ledna 2021 20:44 )

AIiAIice: Předcházelo mu FURIANSTVÍ ODS a spol.....
plivli ANO druhý den po volbách do tváře !!!
Komunisti podporovali ale nevládli....snad končí ???
Jistě to voliči KSČM od Filipa za podvod pova­žova­li..­...mi­liar­dář/ka­pita­lista

marmat ( 11. ledna 2021 20:39 )

hejhej: První signály potyček "snoubenců" jsou doslova pikantní......
Ve hře je pád Hřiba/paní Colombové.......
To by Pražané ani nepoznali !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa